Статті

Як продовжити термін життя смартфона: добірка неочевидних порад

Share
Час читання: 4 хв.

Кожен із нас, особливо в умовах кризи, хоче, щоб його смартфон пропрацював якнайдовше. Ми розповімо, як продовжити життя девайсу, позбавившись необхідності оновлювати апарат щороку.

Заміни акумулятор

У це складно повірити, але заміна акумулятора – найефективніший спосіб вдихнути нове життя у старий смартфон. Вся справа в особливостях експлуатації. Кожна батарея розрахована на кілька циклів. Чим більше разів ти заряджав свій девайс з нуля до сотні відсотків, тим менш ефективною стає батарея під час заряджання.

Експерти радять міняти батарею кожні два роки. Зрозуміло, що найкраще ставити оригінальні запчастини від виробника. Але якщо твоєму смартфону понад п’ять років, знайти такі досить проблематично. Добре, що китайські постачальники завжди мають великий вибір комплектуючих. Головне правило – не заощаджуй! У середньому в Москві заміна акумулятора обійдеться тобі близько 4 тисяч рублів, залежно від майстерні.

Постав захист на екран

Як бутерброд за законом підлості завжди падає олією вниз, так і смартфон намагається зустрітися з асфальтом своїм дисплеєм. Хоча ми все ж таки повинні визнати, що останнім часом виробники намагаються переробити ергономіку таким чином, щоб у повітрі смартфон розвернувся кутом вниз.

Вартість нового дисплея може досягати третини вартості всього девайса. Крім того, запчастини на нову чи не поширену в Росії модель доведеться чекати кілька тижнів. Наприклад, поміняти дисплей на iPhone 14 Pro буде коштувати майже 40 тисяч карбованців.

Існує кілька надійних способів захистити смартфон.

Як правило, чохол або бампер на задню кришку дещо виступають над дисплеєм смартфона, захищаючи від удару об тверду поверхню. Але вони марні, якщо девайс впав на бруківку чи гравій, та й від подряпин навряд чи захистять.

Плівка — гарний варіант для тих, хто не збирається упускати свій телефон. Вона надійно захистить екран від подряпин, але від падіння не врятує. Крім того, ми не рекомендуємо використовувати її без захисного кейсу. Під липку поверхню досить швидко потрапить сміття і з’являться огидні бульбашки.

Мабуть, найкращий варіант – захисне скло. Воно набагато надійніше плівки і, як правило, має олеофобне покриття, завдяки якому пальці легко ковзають по екрану. Скло трохи дорожче за плівку, але це якраз той випадок, коли краще не економити.

Не затягуй із ремонтом

Якщо екран все ж таки тріснув або з’явився глибокий скол на задній кришці смартфона, не варто затягувати з ремонтом. Ми радимо відразу звернутися до майстрів, навіть якщо гаджет продовжує функціонувати так само, як і раніше. Справа в тому, що тріщини – це не лише косметичний дефект. Чим довше ти відтягуєш ремонт, тим більше бруду потрапляє всередину апарату. А якщо ти опинишся під дощем, високий шанс, що смартфон взагалі припинить роботу.

Після падіння смартфона у воду не варто покладатися на волю випадку або заявлену водонепроникність. Так, смартфон можна просушити у мисці з рисом, але експерти радять не довіряти подібним кустарним способам. Найкращим рішенням буде віднести смартфон до майстерні, де його розберуть та просушать фахівці.

Не забувай чистити порти

Термін служби смартфона багато в чому залежить від того, наскільки дбайливо ти з ним звертаєшся. Не забувай регулярно видаляти бруд із важкодоступних місць, до яких належить порт живлення. Через контакти, що забилися, може відмовити зарядка. Якщо смартфон часто лежить у кишені, то отвір зарядки може забитися нитками та дрібними ворсинками. Найпростіше рішення – використовувати зубочистку. Крім того, ти можеш придбати щітку з м’якою щетиною для очищення ґрат динаміків телефону. Пам’ятай, що треба чистити під кутом. Інакше ти просто заштовхаєш сміття ще глибше.

Не став телефон на зарядку на ніч

Скільки в Інтернеті можна зустріти досліджень на цю тему, і все одно дійти єдиної думки з цього питання досі не вдалося. Незважаючи на те, що багато фахівців не рекомендують залишати девайс, підключеним до мережі на ніч, більшість користувачів нехтують цим правилом. Однак подібна безтурботність може завдати пристрою набагато більших збитків, ніж ви думаєте.

Найчастіше, коли ти залишаєш свій телефон у розетці на ніч, він досягає 100% заряду за кілька годин до того, як буде вимкнено. Звичайно, для заповнення акумулятора потрібно набагато менше часу, ніж сім чи вісім годин. Тому більшість періоду зарядки марна і часто негативно впливає на батарею. Найкращим варіантом буде, якщо ти привчиш себе заряджати свій телефон за кілька годин до того, як ляжеш спати.

Не встановлюй оновлення

На перший погляд, ця порада може звучати безглуздо. Адже оновлення ОС найчастіше закривають прогалини у захисті, щоб твої особисті дані не потрапили до рук зловмисників. Крім того, вони вносять різні корисні функції. На жаль, в сучасних умовах ринку, якщо твоєму пристрої більше двох або трьох років, актуальні версії прошивки з більшою ймовірністю нашкодять твоєму девайсу.

Періодично відключай смартфон та не перевантажуй його

Ще одна досить рідкісна порада, яку дають експерти: на якийсь час вимикай свій апарат. Навіщо? Справа в тому, що постійна активність може згодом негативно позначитися на його продуктивності.

Крім того, варто час від часу чистити пам’ять девайса. Якщо ти зберігаєш на апараті багато фото чи відео, найкраще завантажувати їх у хмару. Коли пам’ять твого телефону заповнена або майже заповнена, це може негативно вплинути на його продуктивність і викликати перегрів.

Лужна Софія

Глибокі знання та досвід Софії у сфері технічної підтримки зробили її надійним помічником у вирішенні проблем, а пристрасть до технологій спонукала її ділитися своїми знаннями з іншими за допомогою свого контенту. Як людина, яка щодня працює над усуненням проблем і навчає своїх користувачів користуватися всіма доступними інструментами, маючи лише обліковий запис Google, її висвітлення новин, як правило, зосереджене на наданні читачам більш зручної для користувача точки зору та деяких менш відомих цікавинок на цю тему.

Опублікував
Лужна Софія
Tags: поради
  • Останні записи

    Британець замість iPhone 16 Pro отримав від Apple два блокноти

    У Великобританії чоловік замовив на офіційному сайті компанії Apple новий iPhone 16 Pro, але в…

    30.09.2024

    Microsoft випустила для ознайомлення безкоштовні версії Windows 11

    Компанія Microsoft представила безкоштовні ознайомчі версії Windows 11 перед виходом великого оновлення 24H2. Як правило,…

    30.09.2024

    Новий MacBook Pro на базі M4 отримає вдвічі більше ОЗП

    Авторитетний інсайдер під ніком ShrimpApplePro поділився у сервісі мікроблогів X фотографією упаковки базового 14-дюймового MacBook…

    30.09.2024

    Експерти розібрали Samsung Galaxy S24 FE і оцінили його ремонтопридатність

    YouTube-канал PBKreviews провів повне розбирання нового смартфона Galaxy S24 FE, щоб оцінити його ремонтопридатність. Що…

    30.09.2024

    Sony прискорить розробки ігор для PlayStation за допомогою штучного інтелекту

    Компанія Sony прагне зробити процес створення ігор для PlayStation більш ефективним та якісним, використовуючи передові…

    30.09.2024

    Яким має бути сучасний ноутбук для роботи

    Технології не стоять на місці - це стосується абсолютно всього. Поговоримо про ноутбуки. Уявімо ситуацію,…

    30.09.2024