Від чого залежить швидкість домашнього інтернету

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Сучасні кабельні провайдери зазвичай підключають абонентів до інтернету на швидкостях від 100 Мбіт/сек до 1 Гбіт/сек. Але це не означає, що ваша швидкість дорівнюватиме тій, яка прописана в тарифному плані. Найчастіше вона близька до «паспортної», але може бути й абсолютно будь-який. Провайдер гарантує лише підключення від точки доступу до своїх серверів. Поговоримо про це детальніше. Від чого залежить швидкість?

Wi-Fi-роутер

Перед тим, як підключати тариф з високою швидкістю інтернету, потрібно переконатися, що Wi-Fi-роутер здатний дати таку швидкість. Наприклад, якщо у вас план на 300 Мбіт/сек, а роутер морально застарілий і працює у стандарті Wi-Fi 4 з однією антеною, то максимум, що ви отримаєте – ~50 Мбіт/сек.

Також багато залежить і від налаштувань роутера, смуги пропускання, ширини каналу та віддаленості споживача від пристрою. Якщо хочете вичавити максимальну швидкість, потрібно мати сучасний Wi-Fi-роутер і вміти грамотно налаштувати пристрій.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Кількість споживачів інтернету

Допустимо, ваша швидкість 100 Мбіт/сек. Якщо 10 споживачів завантажуватимуть файли з мережі, то швидкість поділиться саме на 10. Тобто буде максимум 10 Мбіт/сек. Наприклад, у вас ноутбук, комп’ютер, телевізор. Хтось із домочадців дивиться кіно через онлайн-кінотеатр. І тут у решти споживачів буде швидкість менше. Також впливає і фонова активність пристроїв – кожен гаджет може використовувати доступ до мережі та створювати навантаження.

Для великої родини каналу 50 Мбіт/сек точно не вистачить, потрібно розглядати варіанти від 100-200 Мбіт/сек.

Повільно працює ПК чи смартфон

Наприклад, у пристрою слабке залізо. Не варто чекати від нього високої швидкості – навіть банальне відтворення веб-сторінок може бути повільним, і винен тут не доступ в мережу, а саме ваш девайс. Перевірити просто – якщо з одного пристрою інтернет працює повільно, а з іншого швидко, то справа точно не в підключенні.

Наявність вірусів на пристрої

Найчастіше шкідливе програмне забезпечення використовує канал інтернету для своїх справ – проксі або VPN для участі в ланцюжку протиправних дій. В цьому випадку навантаження на канал – і швидкість може бути помітно урізана. Також віруси уповільнюють і саму систему, використовуючи її ресурси, і від цього користувач може скласти думку, що інтернет працює погано.

Справа в самому інтернеті

Буває таке, що потрібно відвідувати сайти, які розташовані в столиці, а ви з регіону. Або навпаки. Іноді виникають різні проблеми на шляху, і швидкість може сильно падати. Ви починаєте судомно дзвонити провайдеру, але він не до того — проблема на сторонніх серверах, які займаються прокладанням сигналу, тобто маршрутизацією.

Як правило, така проблема через якийсь час йде, і все відновлюється. Однак, жителі Далекого Сходу під час завантаження файлів з європейської частини країни можуть стикатися з низькою швидкістю і навряд чи тут щось можна зробити.

Також буває, що проблема виникає лише з певним ресурсом. Це може залежати не тільки від маршрутизації, а й від проблем із кінцевим сервером.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.