Чи можна грати на смартфоні під час заряджання

ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ

Час читання: 3 хв.

Батарея смартфона – один із найпроблемніших елементів. З одного боку, завдяки їй телефон можна не заряджати кілька днів, не вимикаючи ніяких функцій. З іншого, через хімічний склад та його особливості акумулятор — мабуть, найнедовговічніший модуль у гаджеті, який справедливо називають витратним матеріалом. Деякі користувачі ігнорують правила використання смартфона, через що батарея помітно швидше зношується. Зокрема, грають на телефоні, доки він заряджається. Розбираємось, чи шкідливо грати, поки смартфон на зарядці , і як виробники продовжують термін життя батареї різними способами.

Реклама

Перше, що ви повинні зробити, поки смартфон на зарядці – дати йому спокій. Цим нехтують майже всі юзери — просто підключають телефон до розетки і продовжують ним скористатися як ні в чому не бувало. Звичайно ж, так не варто робити: по-перше, збільшиться час зарядки, а по-друге — смартфон нагріється.

Як правильно заряджати смартфон

За ідеєю, якщо у вас оригінальний або високоякісний зарядний пристрій, то боятися перегріву не варто – смартфон точно не вибухне, а для “охолодження” просто достатньо відкласти його убік та відключити деякі функції.

  • Передача даних.
  • Оновлення програм або ОС.
  • Відтворення відео.
  • Енергоємні програми на кшталт соцмереж або браузерів з великою кількістю вкладок.

Деякі користувачі навіть примудряються грати, поки телефон заряджається. Погодьтеся, досить складно зручно взяти до рук телефон, доки до нього підключений кабель для зарядки? Але проблема не лише у цьому.

Чи можна грати на телефоні під час заряджання

Основний дискомфорт у тому, що смартфон на зарядці під час ігор починає грітися помітно сильніше. Звичайно, залежить це ще й від того, наскільки вимоглива гра трапляється і чи вона використовує передачу даних. Не хвилюйтеся, зі смартфоном нічого не станеться при такому навантаженні – він просто почне тротлити, тобто примусово скине максимальну частоту роботи процесора .

Це відбувається через те, що на звичайному смартфоні, на відміну від комп’ютера, немає де розмістити кулери для охолодження — телефон зменшує потужність , щоб не перегрітися і не відключитися. При цьому максимальна температура сучасних смартфонів коливається близько 60 градусів, але деякі пристрої навіть перевищують її.

Іноді тротлінг починається раніше часу , але в цьому є сенс: гарячий смартфон і справді не так зручно тримати в руках, а під час зарядки нагрівається майже вся задня панель – і зверху (де розташований процесор) і знизу (де знаходиться батарея).

Деякі виробники створюють спеціальний ігровий режим , наприклад, GPU Turbo на Huawei: під час ігор процесор працює досить швидко, але не страждає від високих навантажень. У всякому разі, колеги з 4pda стверджують, що грати на смартфоні під час зарядки можна , увімкнувши цю опцію. Але якщо зазвичай виробники вигадують свої режими, які зводяться до оптимізації системи, то Samsung вирішили зробити інакше — і це воістину геніально.

Ігровий режим Samsung

Samsung Galaxy S23 лише представили публіці, а смартфон вже активно збирає позитивні відгуки. Зокрема, з’ясувалося не тільки те, що Snapdragon 8 Gen 2 цілком придатний для важких ігор, але і дуже цікавий спосіб зберегти акумулятор на зарядці. Виявилося, що ігрова утиліта Samsung Game Booster допомагає не розряджати акумулятор, коли ви граєте на смартфоні на зарядці!

У додатку є спеціальний пункт, що дозволяє відключити зарядку смартфона під час ігор : тобто, Samsung просто перестає використовувати акумулятор і починає працювати від розетки! Ідея не нова: подібна фішка мала ROG Phone 5 і 6, які мали навіть спеціальні порти для зарядки. Виявилося, що навіть новий Galaxy S23 тут ні до чого — функція доступна навіть у One UI 5.0 на Z Fold 4. Про це в своєму Телеграм-каналі повідомив головний редактор Mobile-Review.com Ельдар Муртазін .

Завдяки цій функції батарея менше зношується , поки смартфон на зарядці. Крім того, процесор починає тротлити набагато пізніше при підвищеному навантаженні, тому що в корпусі з’являється додатковий простір для циркуляції гарячого повітря (адже батарея не гріється). Акумулятор завжди залишається зарядженим, а смартфон споживає менше енергії (6 Вт проти 17 Вт).

Як бачите, грати на смартфоні, поки він заряджається , можна, але в більшості випадків це не дуже зручно через гарячий корпус і провод, що стирчить. Заодно ви ризикуєте батарею, оскільки вона не може зарядитися повністю і постійно вимагає додаткової енергії. Втім, є оптимальне рішення як Samsung: залишається лише чекати, коли схожа функція з’явиться на інших смартфонах.

Реклама

Вас також можуть зацікавити новини:

Не пропустіть

СВІЖІ НОВИНИ