Статті

Чи варто міняти старий Wi-Fi-роутер на новий

Share

Перед Новим роком я вирішила поміняти свій старий Wi-Fi-роутер на щось новіше, але недороге. В результаті заміна пройшла успішно, але вау-ефекту я не відчув. Якщо ви теж замислюєтеся над питанням: а чи не купити новий роутер, щоб збільшити швидкість інтернету в квартирі — моя історія.

Що було і що стало

Я спеціально заміряв швидкість інтернету у різних кімнатах квартири зі старим та новим роутером. У діапазоні 2,4 ГГц швидкість практично не змінилася. А діапазон 5 ГГц порадував. Швидкість у дальній кімнаті піднялася з 20-25 Мбіт/с (2,4 ГГц) до 45-50 Мбіт/с (5 ГГц). На щастя, всі мої гаджети вже підтримують цей діапазон: телевізор, медіаплеєр, два смартфони, планшет.

Але що сумно: швидкості зросли, але це я не відчув. Онлайн-кінотеатри та YouTube як працювали без проблем, так і працюють навіть на дальньому балконі. Втім, мій провайдер видає мені не більше 100 Мбіт/с. Може, тому я не відчув різницю.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Звідси висновок: якщо у вас немає проблем зі швидкістю вай-фаю, не поспішайте міняти роутер. Його потрібно змінювати у таких випадках: ви відчуває, що роутер «не тягне» через велику кількість пристрою; у вас багато гаджетів із підтримкою 5 ГГц; ви перейшли на швидший тариф інтернету (наприклад, 500 Мбіт/с).

Я ж міг спокійно користуватися старим роутером ще пару років і потім купити модель з підтримкою Wi-Fi 6 (IEEE 802.11ax) або Wi-Fi 7, якщо він на той час з’явиться. Чим відрізняються Wi-Fi 4, Wi-Fi 5 та Wi-Fi 6 я вже писав раніше – повторюватися не буду.

До речі, як купити новий роутер, можна спробувати оновити прошивку на старому. Підтримка нових стандартів не з’явиться, але стабільність та невеликий приріст за швидкістю отримати можна.

Порівняння двох роутерів

У серпні 2012 року я купив роутер ZyXEL Keenetic за 1500 грн. У грудні 2022 року йому на заміну прийшов TP-LINK Archer C80 (куплений за 1200 грн. завдяки знижці).

«Зюксель» для свого часу був хорошим – підтримка режимів a/b/g/n/, максимальна швидкість до 300 Мбіт/с (докладніше див. закінчення статті, – прим. ред.), один діапазон – 2,4 ГГц, USB -порт для підключення зовнішніх HDD та 3G/4G-модемів, можливість бути репітером.

“Туплінк” – звичайний бюджетник. Головні плюси – підтримка гігабітних портів, двох діапазонів (2,4 ГГц та 5 ГГц) та стандарту IEEE 802.11ac (Wi-Fi 5).

З цікавих плюшок: режим Smart Connect, в якому пристрої автоматично підключаються до найкращої мережі (2,4 ГГц або 5 ГГц) та керувати роутером зі смартфона.

З мінусів: не може бути повторювачем (репітером), відсутній USB-порт.

Що там із швидкостями і навіщо потрібні два діапазони

У характеристиках TP-LINK Archer C80 вказано, що в діапазоні 2,4 ГГц максимальна швидкість досягає 600 Мбіт/с. У діапазоні 5 ГГц – до 1,3 Гбіт/с. Але тут є нюанси.

600 Мбіт/с – це чотири потоки по 150 Мбіт/с при каналі 40 МГц. Для цього повинні бути вільні два-три канали, що не перетинаються. У щільній міській забудові ви отримаєте у кращому разі близько 72 Мбіт/с при 20 МГц. Але це теоретично. На практиці цифри будуть меншими через різні втрати (40-60 Мбіт/с). Тому хочете отримати реальну швидкість – діліть її на чотири, а потім ще на дві.

Діапазон 5 ГГц дозволяє видавати більші швидкості за рахунок ширшого каналу. Крім того, у користувачів поки що мало роутерів з таким стандартом. Тому канали вільні та швидкість висока. Однак у 5 ГГц є мінус – нижча пробивність через стіни. Утім, у масштабах квартири це некритично.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Лужна Софія

Глибокі знання та досвід Софії у сфері технічної підтримки зробили її надійним помічником у вирішенні проблем, а пристрасть до технологій спонукала її ділитися своїми знаннями з іншими за допомогою свого контенту. Як людина, яка щодня працює над усуненням проблем і навчає своїх користувачів користуватися всіма доступними інструментами, маючи лише обліковий запис Google, її висвітлення новин, як правило, зосереджене на наданні читачам більш зручної для користувача точки зору та деяких менш відомих цікавинок на цю тему.

Опублікував
Лужна Софія
  • Останні записи

    Bitcoin під загрозою глобального контролю з боку регулюючих органів

    Метт Коралло, один із провідних розробників Bitcoin, попереджає про майбутнє глобальне регулювання провідної блокчейн-мережі. На…

    16.05.2024

    Нові iPad Pro постачаються з кабелем USB-C відповідного кольору

    Сьогодні день запуску M4 iPad Pro, тож користувачі починають розбирати новий iPad і відчувати його…

    15.05.2024

    Компанія Vodafone запускає власну версію штучного інтелекту: що зміниться для абонентів

    Один з найбільших мобільних операторів України поділився цікавою інформацією. Виявляється, що компанія протягом тривалого періоду…

    15.05.2024

    Apple анонсувала нові опції в iOS 18

    Apple почала тизерити нові функції, які стануть доступними на смартфонах після виходу iOS 18. Поки…

    15.05.2024

    У iOS 18 можна буде запускати програми голосом, причому без участі Siri

    Однією з найцікавіших функцій iOS 18, яку Apple анонсувала сьогодні, стане можливість запуску додатків або…

    15.05.2024

    Помилка в iOS 17.5 призводить до появи старих видалених фотографій

    На Reddit почали з'являтись повідомлення про те, що в останньому оновленні iOS 17.5 з'явилася помилка,…

    15.05.2024