Чому моноблоки виявилися нікому не потрібними

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Моноблок – формат «комп’ютер усередині монітора». Здавалося б дуже зручно. Не потрібна гора проводів та додаткове місце під системний блок.

Тільки от судячи з кількості моделей, що продаються, попит на цей товар невеликий. У чому причина?

Проблеми з модернізацією

Більшість моноблоків використовують “ноутбучне” залізо. Тобто вся начинка йде від ноутбука. А це означає, що простір для модернізації обмежений, адже багато материнських плат від лептопів не підтримують апгрейт. Процесор і пам’ять можуть бути припаяні до плати. Поміняти можна лише накопичувач, і то навряд чи корпусі моноблока знайдеться місце під другий диск.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Прив’язка до монітора

Моноблок – це монітор та комп’ютер. Бажаєте дуже хороший монітор? Разом з ним ви отримаєте і топове залізо. Але викласти потрібно відразу велику суму, адже не буває моноблоків із гарним дисплеєм та слабкими комплектуючими.

Найменша продуктивність

Якщо використовується залізо від ноутбуків, моноблок навряд чи зможе змагатися з ПК, у якого ті ж дані. Це викликано апаратними особливостями портативних комп’ютерів. Також навряд чи CPU моноблоку ви зможете суттєво розігнати – адже вбудована система охолодження не призначена для подібних процедур.

Вартість

Буде вище, ніж у комп’ютера та ноутбука. Звичайний ПК можна збирати протягом великого терміну — головне придбати материнську плату на виріст і хороший блок живлення. Моноблок потрібно купувати досить потужний, щоб гарантовано вистачило на кілька років безпроблемної роботи. Чому моноблок дорожчий за ноутбук? Тому що розмір екрана у нього, як правило, більший, ніж у лептопа. За умови, що ми порівнюємо приблизно ідентичне залізо.

Кому підійде моноблок?

Навряд чи простий користувач викладатиме суму в 100 з лишком тисяч гривень за ігровий моноблок. Та й те, залізо не зможе конкурувати із системним блоком. Моноблок підходить невибагливому користувачеві, який має невеликий простір для комп’ютера та бажає працювати на екрані більше, ніж дисплей лептопа. За бажання, звичайно, і ноутбук можна підключити до зовнішнього монітора, але це вже не те.

Якщо ви плануєте придбання моноблока, то краще вибирайте пристрій на сучасному процесорі Intel Core i3 або AMD Ryzen 3 та не менше 8 гігабайт оперативної пам’яті. Наявність дискретного відеоадаптера опціонально. Якщо хочете щось пограти на малих налаштуваннях графіки, то можна разом з ним. Слід також врахувати головну фішку моноблока сенсорний дисплей. Можливо вам буде з ним зручніше.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.