Який оптимальний розмір оперативної пам’яті для смартфона у 2023 році

ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ

Час читання: 3 хв.

При виборі нового смартфона багато хто заплутується, і не знає, на які параметри в першу чергу звернути увагу. Одним із таких пунктів є оперативна пам’ять.

Реклама

ОЗП дозволяє перемикатися між програмами без затримок та їх перезапуску, а також впливає на загальну продуктивність пристрою. Недолік оперативної пам’яті веде до затримок додатків, а також всього пристрою. Тому варто приділити велику увагу не тільки внутрішньої, а й оперативної пам’яті.

Давайте розберемося, пристрій з якою кількістю RAM вважається оптимальним, щоб пристрій працював спритно, і при цьому щоб не переплатити за нібито “барвисті” характеристики.

Як ми знаємо, згодом будь-який пристрій почне старіти. Процесори стають потужнішими, файли більшими, інтернет швидше, це безпосередньо стосується і кількості ОЗУ. Згадуємо наші старі пристрої, які з часом починали не підтримувати деякі додатки, а потім просто глючили і навіть не запускалися. Процес старіння неминучий, і до цього потрібно ставитись нормально.

Скільки потрібно ОЗУ на Android

Кожні 2-3 роки стандарти техніки оновлюються і тому новий пристрій бажано купувати із запасом на майбутнє. Отже, на 2023 рік, мінімальний більш менш комфортний запас оперативної пам’яті є 4 ГБ. Хтось із цим посперечається, скаже, що цифра надто мала на сьогодні. Я погоджусь із ними. Цей обсяг підійде, якщо бюджету зовсім не вистачає, а пристрій буде використовуватися в основних завданнях (дзвінки, документи, пара месенджерів).

Щоб було вже комфортно користуватися пристроєм, оптимальним буде 6 ГБ ОЗП. Це просто золота середина. Цієї кількості пам’яті вистачить ще кілька років комфортного використання, оскільки останнім часом темпи зростання вимог до техніки знизилися.

8 ГБ вже достатньо за всіма показниками, але надмірно. Підійде тим, хто любить пограти у вимогливі ігри, одночасно використовує багато різних програм, використовує програми для відеомонтажу (хоча на смартфонах це рідкість, але має місце). Бажано брати такий обсяг пам’яті тільки у флагманських пристроях, тому що в них використання ОЗУ буде ефективнішим.

Звичайно, є вже флагмани та з 12 ГБ ОЗП. Тут уже окрім гарної цифри нічого не варте. Сучасний Android поки що не може правильно працювати з таким обсягом оперативної пам’яті. А ось швидше садити акумулятор він неодмінно буде.

Скільки потрібно ОЗП на iOS

Робота з пам’яттю у iOS дуже відрізняється. Як ми можемо помітити, навіть останні флагмани від Apple мають 6 ГБ ОЗУ. А пристроями, які мають 3 ГБ ОЗУ, досі комфортно скористатися, наприклад iPhone X.

Вся справа грамотному поєднанні програмної оболонки з фізичним залізом, крім того, рятує функція миттєвої архівації. Тому, вибираючи iPhone, на показник оперативної пам’яті навіть не звертають уваги, а дивляться на модель і рік випуску.

Чи важливий тип оперативної пам’яті

Оперативна пам’ять ділиться не лише за її кількістю, а й за типом (поколінням). Перші планки оперативної пам’яті могли обробляти менше 500 Мб/с, потім цифра зросла до 1000, далі 4200 Мб/с, а останнє покоління DDR5 обробляє 6200 Мб/с.

Крім того, що вище покоління, то менше заряду акумулятора вони вимагають, хоч і працюють швидше.

Звичайно, це все лірика. Адже смартфон це не системний блок, де можна вибрати комплектуючі до ПК. Виробник не дає нам вибору і доведеться вибирати вже з того, що запропонують.

Просто, якщо вам сподобався пристрій за всіма характеристиками, але там використовується застарілий формат пам’яті LPDDR 4x, то не звертайте на це увагу, при грамотно налаштованому пристрої, і цей тип пам’яті працюватиме добре. Але якщо є можливість вибрати пристрій із LPDDR 5, то звичайно, це буде безперечним плюсом до швидкості та автономності пристрою.

Реклама

Вас також можуть зацікавити новини:

Не пропустіть

СВІЖІ НОВИНИ