Чи шкідлива швидка зарядка для смартфона

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Якщо смартфон підтримує швидку зарядку, то не доведеться витрачати багато часу, щоб зарядити батарею до ста відсотків. На цій піде не чотири години, а 30-60 хвилин, залежно від потужності заряджання.

Що таке швидка зарядка

Швидка зарядка – це технологія, яка дозволяє заряджати акумулятор у телефоні швидше. Щоб опція працювала, потрібні три умови:

  • Смартфон має підтримувати швидку зарядку
  • Блок живлення має бути підвищеною потужністю
  • Кабель повинен мати відповідну пропускну здатність

Якщо один із пристроїв не має підтримки цієї технології, телефон швидко не зарядиться.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Зарядка потужністю 5-10 Вт – звичайна, тобто не швидка, її використовували і 20 років тому. Але сучасні батареї стали більш ємними, тому такої потужності їм недостатньо.

Наприклад, щоб зарядити до 100 відсотків смартфон із батареєю 4000 мАг та блоком живлення потужністю 5 Вт, знадобиться чотири години.

Більш сучасні моделі смартфонів підтримують швидке заряджання потужністю 18, 33, 45, 60, 80 і навіть 120 Вт. Чим більша потужність, тим швидше заряджається гаджет.

Чи шкодить швидка зарядка смартфону

При підключенні швидкого заряджання батарея пристрою сильно нагрівається, а висока температура негативно позначається швидше, тим самим збільшуючи знос. Тому більшість людей думає, що ємність батареї знизиться в більш короткі терміни.

Але в останні роки батареї для смартфонів стали робити більш тонкими та більшими. Чим більша її поверхня, тим менше вона нагрівається за рахунок відведення тепла. Також у пристрої стоять спеціальні контролери, які контролюють температуру та при перегріві автоматично знижують струм. Тому негативний вплив на батарею телефону зведено до мінімуму і швидке заряджання смартфону ніяк не шкодить.

Чи можна заряджати смартфон із швидкою зарядкою адаптером малої потужності

Телефон, який підтримує опцію швидкого заряджання, можна заряджати будь-яким адаптером живлення.

Але якщо потужність адаптера мала, то смартфон заряджатиметься кілька годин, тобто технологія швидкісної зарядки не працюватиме.

Чи можна заряджати смартфон без швидкого заряджання адаптером великої потужності

Якщо смартфон без опції швидкого заряджання підключити до потужного адаптера живлення, нічого не станеться.

Телефон споживатиме свої 5-10 Вт і не більше. За це відповідає вбудований контролер.

Який провід потрібний для швидкої зарядки

При використанні дешевого тонкого кабелю та адаптера підвищеної потужності є невеликий ризик, що кабель перегріється та розплавиться.

Щоб цього не сталося, потрібно підключати смартфон через кабель, який підтримує опцію швидкої зарядки. Його струмове навантаження має бути більше 2 А.

Якщо є сумніви щодо дроту і підключений не той, що треба, потрібно враховувати, що контролер у більшості смартфонів розпізнає, що провід не підходить, і просто не дасть активувати опцію швидкої зарядки.

Як дізнатися, чи є на смартфоні швидка зарядка

Інформацію про швидку зарядку можна переглянути на упаковці смартфона, в його інструкції, в налаштуваннях або характеристиках моделі на офіційному сайті виробника.

Якщо зберігся оригінальний адаптер живлення, який був у коробці разом зі смартфоном, на ньому також вказано його потужність.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.