Як правильно вибрати веб-камеру

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Веб-камера є одним із доповнень до комп’ютера, на який більшість користувачів не звертає належної уваги. У всіх ноутбуках так взагалі камера вбудована, а для ПК зазвичай купують найдешевший варіант, навіть не замислюючись про аспекти вибору камери.

Поговоримо про те, як вибрати камеру, які параметри бувають і для чого вони потрібні.

Призначення

Сучасні веб-камери поділяються на два типи – веб-камера і конференц-камера. Звичайна «вебка», як правило, не може похвалитися високою якістю та функціоналом, а конференц-камера має безліч функцій та дуже гарну якість зйомки. За назвою тут все зрозуміло — вебка для дому, а конференц-камера для бізнесу. Тільки ось блогери та стримери, а також ті, хто навчається через відеоуроки, у більшості випадків використовують саме конференц-камери.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Роздільна здатність відео

На сьогоднішній день є три основні дозволи:

  • 640х480 – найдешевша камера, висока зернистість і низька якість;
  • 800х600 – ситуація покращується, можна використовувати для відеодзвінків;
  • 1280х720 – можна сказати, що це сучасний стандарт. Далі вже для професіоналів. Висока якість та дуже хороша картинка;
  • 1920х1080 та 3840х2160 – такою роздільною здатністю можуть похвалитися професійні камери. Ідеальні для конференцій і там, де потрібна висока деталізація.

Фокусування

У більшості недорогих камер передбачається фіксований фокус – пристрій не підлаштовуватиметься під зміну картинки. Вони, як правило, погано знімають у темряві та невірно відображають кольори. Але для звичайних дзвінків з відеозв’язку підходять. Камера з автофокусом зручна, якщо об’єкт рухається. Підлаштовуватиметься під об’єкт автоматично. Підійде для тих, хто переміщається у кадрі або показує якісь предмети. Камера з ручним фокусом – користувач сам крутить лінзу об’єктива, щоб досягти максимального фокусування.

Частота кадрів

До 60 кадрів на секунду – підходить для більшості конференцій. Здебільшого камери працюють на частоті 30 кадрів/сек. Понад 60 кадрів/сек – для динамічних відео.

Кут огляду

Для звичайного використання, наприклад, під час розмови, достатньо камери з кутом огляду до 60 градусів. А от якщо планується вмістити в кадр багато людей чи об’єктів, то потрібно вибирати моделі з кутом від 90 градусів.

Наявність мікрофона та динаміка

Багато камер мають вбудований мікрофон і навіть не один. Чим більше мікрофонів, тим краща якість звукозапису. Але все-таки професійні користувачі використовують окреме обладнання для звуку. Також є моделі із вбудованим динаміком – зручно, якщо на вашому ПК немає колонок.

Інші опції

Камера можна оснащуватися як звичайним, так і інфрачервоним підсвічуванням для зйомок у темряві. Як правило, якість вбудованого підсвічування посереднє, і краще для цієї мети використовувати спеціальні софт-бокси.

Пристрій може підключатися через USB, також є варіанти з Bluetooth та Wi-Fi підключенням. Може містити роз’єм HDMI для безпосереднього підключення до зовнішнього монітора та порт Ethernet для роботи в мережі.

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.