Чи знаєте ви, чому на морозі смартфон розряджається швидше

Холоди шкодять не тільки живим створінням, а й їхнім металевим та пластиковим друзям.

Не потрібна особлива спостережливість, щоб помітити: влітку можна довго гуляти, тримаючи телефон у руці, і він без проблем працюватиме весь цей час. Взимку варто лише дістати девайс з теплої кишені, як заряд батареї почне зменшуватися з катастрофічною швидкістю.

Іноді буває навіть так, що майже повністю заряджений смартфон може одразу просигналити: “0%”. Або просто вимкнутись без попередження.

Чому це так? 

Ну, власне кажучи, навіть вчені розводять руками. Журнал Електрохімічного товариства повідомляє , що точні механізми, що призводять до поганої роботи літійних акумуляторів при низьких температурах, досі не зовсім зрозумілі. Але таки є непогане пояснення.

Струм у сучасних акумуляторах утворюється , коли іони літію переміщаються від одного полюса батареї (анод) до іншого (катод) через твердий або рідкий електроліт. Коли телефон повністю заряджений, вони знаходяться в аноді, а коли починає витрачати енергію — прямують у протилежний бік. При нульовому значенні батареї всі іони переходять у пористий графіт катода.

Зниження температури зменшує іонну провідність та й взагалі знижує швидкість хімічних реакцій. У результаті іонам літію стає складніше переміщатися через електроліт і струм пропадає.

Якщо ваш смартфон «помер» на морозі, це не означає, що всі частинки миттєво перескочили до катода або ще десь поділися. Просто їхній рух в електроліті так сповільнився, що пристрій вважав батарею повністю спустошеною. Потрібно відігріти гаджет, хімічна реакція запуститься, і апарат знову увімкнеться.

Але в жодному разі не заряджайте смартфон на морозі – це зіпсує акумулятор або зменшить термін його служби.

Не ставте телефон на зарядку відразу, якщо прийшли з холоду. І не намагайтеся відігрівати його на батареї: якщо в корпусі виникне конденсат, можливе коротке замикання, яке виведе гаджет із ладу. Зачекайте, поки апарат нагріється до кімнатної температури сам, тоді можна буде його ввімкнути або підзарядити.

Також не тримайте смартфон зайвий раз на морозі – покладіть його у внутрішню кишеню, хай гріється від вас. Може також допомогти товстий чохол. До речі, якщо ви носите навушники, що перезаряджаються, їх краще на зиму змінити на дротяні, щоб не піддавати мініатюрні акумулятори зайвим перепадам температур.

Тим же, кому часто доводиться працювати на холоді, варто придбати захищений смартфон з товстим прогумованим корпусом і ємною батареєю. Такі апарати краще почуваються в екстремальних погодних умовах, ніж звичайні аксесуари.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.