Чи правда, що з eSIM смартфон стане менш безпечним

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Поява eSIM, тобто вбудованих SIM-карток, викликає багато питань щодо їх використання. Найбільші побоювання абонентів пов’язані з безпекою нової технології. Чи дійсно eSIM роблять нас більш уразливими? Розглянемо це питання з різних боків.

Безпека доступу до мережі

Перше що насторожує – це те, що дані eSIM завантажуються на смартфон віддалено – через інтернет. З одного боку, це зручно, простіше і швидше можна поміняти оператора. Але інтернет ніколи не асоціювався із чимось безпечним. А якщо дані eSIM хтось вкраде чи скопіює?

Головна відмінність eSIM від класичних SIM навіть не в тому, що вони стали вбудованими, а тепер дані абонента однозначно зв’язуються з конкретним смартфоном . Це означає, що eSIM може бути використана лише в одному пристрої з конкретним IMEI, про який сам абонент повідомив свого оператора.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Скажіть, що IMEI можна підробити на іншому смартфоні? Звичайно можна! Але мережа допустить реєстрацію лише однієї eSIM, тобто профілю конкретного абонента.

До речі, дублікати класичних SIM шахраї вже навчилися отримувати, причому досить легко. Вже відомі випадки, коли злочинці видавали себе за інших людей, говорили, що втратили SIM та отримували копію в салоні зв’язку, а стару – стільниковий оператор блокував.

Хоча таке можливо, якщо абонент точно не користуватиметься своїм смартфоном тривалий час і зловмисники про це точно знають.

Безпека смартфона

З іншого боку, eSIM підвищує захист смартфона від крадіжки. Адже щоб видалити профіль абонента з eSIM смартфона, потрібно також звертатися до стільникового оператора .

Хоча з класичною технологією все набагато простіше – достатньо лише переставити SIM-карту і смартфоном вже можна починати користуватися. Наприклад, в іншій країні.

Чи можна перепрохати eSIM нелегально? Напевно, технічно таке можливе. Але важливо розуміти, що eSIM – це окремий фізичний модуль пам’яті, а не частина звичайного сховища поряд із фотографіями та контактами. Тобто доступ до eSIM отримати набагато складніше, а головне – дорожче.

І чи захоче зв’язуватися злодюжка з усіма цими проблемами, коли можна вкрасти смартфон без eSIM? Перше включення смартфона – відразу ж видасть його місце розташування, адже eSIM з eUICC законного власника – на місці, її не викинеш.

Разом

Більшість експертів сходяться на думці, що eSIM не зробить користування стільниковим зв’язком безпечнішим. Але й уразливішими наші смартфони не стануть.

Головне завдання eSIM – спростити зміну оператора та зробити цю процедуру дистанційною за збереження колишнього рівня безпеки.

Якщо злочинці захочуть зламати смартфон абонента, вони це обов’язково зроблять. Причому SIM-карти – далеко не найпростіший шлях, набагато простіше зробити це через віруси та сторонні програми.

Тому переживання за свою безпеку – не привід відмовлятися від eSIM. Технологія не менш безпечна, в порівнянні з класичними SIM.

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.