Чим небезпечний постійний перегрів смартфона

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Нещодавно з моїм приятелем сталася неприємна історія — любив він пограти в іграшки на смартфоні, а закінчилося тим, що під час гри на нього випав дисплей. Так-так – через сильне перегрівання розплавився клей і екран просто вивалився.

Йому дуже пощастило, що він встиг його зловити — якби він вилетів під прямим кутом, то шлейф би порвався, і такий пристрій зажадав би дорогого ремонту. Довелося йому взяти звичайний «супер-клей» та повернути дисплей на місце. Поки що працює, але доки — невідомо.

Чим небезпечний перегрів смартфона

Висока температура губить не тільки клей, яким склеєні різні частини пристрою, а й акумуляторну батарею. Якщо всередині смартфона сильно нагрівається начинка, від неї починає грітися батарея. Як мінімум, акумулятор швидше сідатиме. Як максимум – потихеньку деградувати. Сучасні батареї не люблять температуру вище 60 градусів – відбуваються незворотні хімічні зміни у складі.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Батарею, звичайно ж, можна поміняти, тільки ось бувають ситуації, коли акумулятор здувався і навіть вибухав. У випадку, якщо ваш смартфон почав аномально грітися, бажано припинити використання девайсу до того, як він охолоне. У жодному разі не можна ставити на зарядку розпалений смартфон — батарея вам за це спасибі не скаже.

Якщо ваш смартфон гріється дуже сильно, наприклад, при грі, то, швидше за все, він тягне гру, як кажуть, «на останньому подиху». Тут варто замислитись, а чи потрібно грати на такому пристрої? Може час оновити девайс?

Зайве нагрівання діє і на начинку пристрою. Процесор може почати пропускати такти (тротлити), а смартфон гальмувати. Висока температура всередині девайсу може призвести до різних помилок і зниження швидкості інтернету – приймально-передавальний радіомодуль (4G, Wi-Fi, Bluetooth) також не любить високі температури.

Ще не забуваємо і про вищезгаданий клей – їм склеюється не тільки екран, а й багато деталей усередині пристрою. Бували ситуації, коли після розбору смартфона дивуєшся — мікрофон, динамік і різні шлейфи просто висіли «на соплях». Ще трохи – і коротке замикання виведе з ладу дорогий пристрій.

У будь-якому смартфоні є три умовні об’єкти, які нагріваються:

1️⃣ Екран. Може сильно грітися на максимальній яскравості, також від контенту, який він відображає. Зменшивши яскравість, можна зменшити температуру пристрою.

2️⃣ У процесі роботи нагрівається процесор, відеочіп, мікросхеми пам’яті, модулі зв’язку. Це природний процес, який важко якось регулювати.

3️⃣ Акумулятор може нагріватися. У випадку, якщо ви запустили ресурсомістку програму, то батарея також грітиметься при високому споживанні енергії. Нагрів акумулятора має місце і при використанні зарядки, особливо швидкої. Також бездротова зарядка може сильно нагрівати корпус та деталі смартфона.

На жаль, всередину мобільного гаджета неможливо встановити вентилятор – використовується виключно пасивне охолодження. Якщо ваш гаджет аномально нагрівається при звичайних завданнях, то краще його віддати на діагностику в сервіс-центр.

Не варто примусово охолоджувати смартфон за допомогою холодильника або виносом на мороз — якщо гаджет сильно нагрівся, то досить його вимкнути і почекати, поки температура зрівняється з кімнатною.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.