Небезпечний чи ні: вчений розповів, чи загрожує роутер вашому здоров’ю

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Сучасні багатоквартирні та заміські будинки, бізнес-центри, університети, підприємства та інші громадські місця так чи інакше передбачають доступ до бездротової мережі Wi-Fi за допомогою роутера, що підтримує стандарти 4G (LTE) та 5G. Незважаючи на очевидну зручність використання роутера, щодо його впливу на здоров’я людини точаться численні дискусії.

За його словами, існує низка досліджень — причому часто досить суперечливих.

Так, Всесвітня організація охорони здоров’я погодилася з висновками Міжнародного комітету із захисту від неіонізуючої радіації про те, що завдати людині шкоди електромагнітним випромінюванням в діапазоні від 100 кГц до 300 ГГц, у тому числі Wi-Fi роутерами, малоймовірно при однозначному дотриманні норм гранично випромінюваної потужності встановлених для кожного з радіочастотних піддіапазонів.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

“Проте радіобіологічна специфіка сприйняття електромагнітних випромінювань для кожної людини має фактично індивідуальний характер, що викликає практичну дилему про безпеку Wi-Fi випромінювання”, – пояснює експерт.

Тому при встановленні та використанні Wi-Fi роутера, у тому числі Wi-Fi модему на ноутбуці або смартфоні, фахівець рекомендує дотримуватися кількох правил:

  • вибирайте пристрій, який відповідає площі приміщення: не слід встановлювати багатоканальну Mesh-систему в малі приміщення (площею менше 50 кв.м.);
  • не розміщуйте роутер у місцях відпочинку та тривалого перебування (приймання їжі, сну, роботи тощо);
  • рекомендується встановлювати пристрій у нежитловому приміщенні. Під час домашнього використання заведіть правило відключати на ніч обладнання.
  • “Загалом по можливості використовуйте підключення до виділеної лінії по кручений парі або оптоволокну, що не тільки знизить ризик опромінення, а й покращить якість та безпеку передачі сигналу”, – говорить експерт.

Експерт також зазначає, що з числа передових технологій бездротового доступу до мережі Інтернет, що виключають вплив “електромагнітного смогу” на здоров’я людини, вже зараз стали знаходити застосування інфраоптичних систем на базі Li-Fi модулів, що використовують передачу даних зі швидкістю до 20 Гбіт/с видимому чи інфрачервоному діапазонах.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.