Топ-6 смартфонів Xiaomi, які дозволили стати кращим наступним поколінням

Ми часто це говоримо, але компанія Xiaomi – це великий феномен у світі смартфонів. Пекінський виробник зробив собі ім’я завдяки привабливим мобільним пристроям із привабливою ціною. Серії Redmi Note та Mi є найуспішнішими в асортименті бренду на сьогоднішній день, а з 2018 року компанія також привертає багато уваги до свого суббренду POCO. Хоча преміальні смартфони Xiaomi збирають більшість овацій та поглядів користувачів, варто сказати, що більша частина успіху компанії походить від економічно більш ефективного середнього сегменту.

За останні кілька років корпорація з Піднебесної випустила безліч успішних смартфонів, які завоювали легіон шанувальників, проте компанія мала і кілька проблемних або не дуже надійних пристроїв протягом усієї своєї історії. На щастя, огріхи, які зустрічалися у кількох девайсах, дозволили Xiaomi усунути будь-які можливі дефекти для всіх наступних смартфонів – Лей Цзюнь та компанія зробили правильні висновки і тепер випускає майже бездоганні апарати. Але що то були за огріхи?

Одна з проблем, яка переслідувала смартфони Xiaomi середнього класу протягом багатьох років, пов’язана з якістю IPS панелей. Деякі користувачі Xiaomi, напевно, чули про постачальника під назвою Tianma. Він був постачальником панелей IPS для Xiaomi, які заробили погану славу серед технологічних гіків. Були й інші проблеми, які зробили деякі смартфони Xiaomi не найнадійнішими на ринку. У цій статті ми перерахуємо деякі із найпроблемніших смартфонів китайської компанії.

ЩО ПРИВЕЛО ДО ДЕФЕКТІВ?

Більшість ненадійних смартфонів Xiaomi, випущених за останні кілька років, мають деякі загальні характеристики, до яких можна перерахувати такі речі, як:

  • Апарат випущений зарано і без необхідних тестів
  • Відбулися якісь збої на етапах постачання та складання
  • Недостатньо інтенсивні тести залишили деякі невеликі проблеми після релізу

Як би там не було, деякі смартфони Xiaomi виявилися вкрай успішними з погляду попиту, навіть незважаючи на проблеми, які добре відомі користувачам. Здебільшого ці проблеми мали апаратний характер. Повертаючись до панелей від Tianma, ці дисплеї були недостатньо довговічними, і як «обхідний шлях» користувачам доводилося не використовувати яскравість екрана на максимальних значеннях.

Коли дефект пов’язаний із програмним забезпеченням, ситуація набагато менш проблематична, оскільки виробник може просто випустити програмний патч, щоб виправити недолік. Але у цій статті нас такі пристрої не цікавлять.

ПРИСТРОЇ З IPS-ЕКРАНОМ ВІД TIANMA

Останнім часом китайська корпорація практично повністю відмовилася від рідкокристалічних дисплеїв цього постачальника, але в минулому співробітництво було тіснішим, що в свою чергу вплинуло на цілу низку смартфонів серії Redmi Note.

Як ми вже сказали, IPS-дисплеї Tianma в 70% випадків були схильні до так званого «примарного екрану». Ця проблема нагадує ситуацію з вигорянням AMOLED-дисплеїв, що дуже дратує. Тільки уявіть, що іконки акумулятора та піктограма Wi-Fi напівпрозоро відображаються всюди, навіть коли пристрій знаходиться в повноекранному режимі і, наприклад, ви дивитеся фільм. Є кілька способів обійти цю проблему, наприклад, зменшити яскравість екрана і відкалібрувати кольори, але найефективніші рішення були доступні тільки при встановленні стороннього програмного забезпечення.

Як ви розумієте, Xiaomi так і не виправила проблему з «примарним екраном» на проблемних моделях просто через те, що це не в її силах – причина крилася саме в апаратному забезпеченні. Сьогодні Tianma все ще є постачальником Xiaomi і надає IPS-панелі для дешевих смартфонів, але зараз такого дефекту вже немає, виробник все виправив. Разом з тим можна подякувати популярності технологій AMOLED і високої частоти оновлення, в результаті чого Xiaomi багаторазово знизила обсяг співпраці з Tianma в області IPS-екранів.

До пристроїв, які були порушені проблемою «примарного екрану», належали моделі Redmi Note 8, Redmi Note 7, Redmi Note 5 та Mi А2. Всі вони вже кілька років як зняті з виробництва, а нові апарати Xiaomi з екранами IPS подібних проблем не мають.

Цілком ймовірно, що на момент актуальності перерахованих моделей пекінський виробників купував найдешевші дисплеї Tianma, і, швидше за все, головним завданням було зниження вартості виробництва для запобігання росту роздрібної ціни смартфонів. Як ми вже говорили раніше, зараз IPS-екранів Tianma майже не залишилося, оскільки компанія переходить на панелі AMOLED. До речі, та ж Tianma виготовляє і AMOLED-екрани, але до цих дисплеїв немає жодних претензій.

ОГЛЯД POCO X3 NFC ДАТЧИКИ ВІДБИТКІВ ПАЛЬЦІВ

Ще одна хронічна проблема, яка торкнулася кількох смартфонів Redmi, пов’язана зі сканером відбитків пальців. Очевидно, деякі пристрої мають проблему з гнучким кабелем. Це призводить до того, що датчик відбитків пальців не працює.

Список телефонів, що страждають на цю проблему, складався з моделей Redmi Note 9T, Redmi Note 9 Pro та Redmi Note 9S. Непрацюючий сканер відбитків торкнувся далеко не всіх користувачів, а дефект здебільшого виявлявся в перші тижні або місяці використання, тому якщо зараз у вашому розпорядженні один з перерахованих пристроїв і його дактилоскопія працює, то боятися вам нічого.

Xiaomi не заплющила очі на цей дефект і усунула нюанси в наступному поколінні Redmi Note 10. Неправильне тестування датчиків відбитків пальців, ймовірно, було причиною випуску цих пристроїв у продаж з несправним обладнанням. Будучи ще вкрай молодою компанією на той момент, Xiaomi явно зробила правильні висновки і значно посилила інтенсивність тестування обладнання, тому не варто засмучуватися, коли доводиться чекати кілька місяців для випуску глобальної версії нової новинки, що представлена ​​в Китаї, – компанія прагне надати тільки найякісніший продукт.

MI 8 І ПОМИЛКА WI-FI

Смартфон Mi 8 є одним з кількох рідкісних випадків, коли в цьому списку виявився флагманський пристрій. На борту дорогого телефону з найпотужнішим на той момент чіпсетом Snapdragon 845, який мав дизайн з «човником» у стилі iPhone Х і функцію Face ID, виявився дефектний чіп Wi-Fi, який періодично відключав цю технологію бездротового зв’язку. Але на відміну від інших пристроїв цього списку проблема не мала масового характеру, оскільки кількість скарг обмежувалася буквально кількома користувачами.

Тому не можна навіть точно сказати, чи дійсно Mi 8 був проблемним апаратом, хоча сам факт наявності некоректно працюючого обладнання на смартфоні преміум-класу можна вважати зафіксованим.

POCO M3 І ЙОГО РАПТОВА «СМЕРТЬ»

А ось із цією проблемою могли зіткнутися багато власників пристрою. POCO M3 був представлений як смартфон середнього класу наприкінці 2020 року і саме цей девайс є по-справжньому проблематичним.

У якийсь момент використання телефон міг вимкнутись і більше вже не вмикався, хоча жодних передумов для цього користувачі не виявляли. Дефект можна було виправити в сервісному центрі, після чого апарат знову справно працював і вже не «вмирав», однак у Xiaomi до цієї проблеми поставилися вкрай серйозно. Згідно з деякими повідомленнями, у керівництві компанії навіть «полетіли голови» і було закрито деякі підрозділи.

Після цієї невдачі POCO почала проводити посилені тести своїх смартфонів, щоби більше ніколи не повторювати цю помилку.

MI 9T / REDMI K20 І КАМЕРА, ЩО СПЛИВАЄ

2019 ознаменував собою появу спливаючих камер і повноекранних дисплеїв без виїмок, але така тенденція тривала недовго, і майже всі виробники зробили вибір на користь отворів в екрані. Це було цікаве рішення, правда? Зрештою, камера, що виїжджає, може позбавити дисплей від будь-яких елементів, що з’їдають його корисну площу.

Причиною стала ненадійність таких моторизованих камер. Точніше, самі механізми працювали справно, але сторонні чинники могли спричинити цей процес. Наприклад, усередину механізму потрапляв пил та дрібне сміття, які могли вплинути на його працездатність. Також було зафіксовано кілька випадків падіння смартфона, внаслідок чого пошкоджувався моторчик камери або сама камера, якщо вона була в активному стані. А ще повідомлялося про застрявання спливаючої камери в чохлі, якщо в ньому накопичувався бруд – це легко вирішувалося зняттям чохла та його очищенням, проте вимагало певного втручання користувача.

Перші ознаки цих проблем виявилися у моделях Redmi K20, Redmi K20 Pro та їх глобал-версіях Mi 9T та Mi 9T Pro. Згодом Xiaomi випустила ще одну модель Redmi K30 Pro зі спливаючою камерою, спробувавши усунути можливі нюанси, але це був останній пристрій бренду з подібною технологією, яка так і не зуміла завоювати ринок.

MI 9 І ЗЛАМАНИЙ PMIC

Як бачите, здебільшого в цьому списку виявилися бюджетні смартфони, але крім Mi 8 тут виявився ще один представник флагманської лінійки – Mi 9. На думку деяких користувачів, пристрій мав більшу ймовірність того, що пристрій виводив з ладу PMIC – інтегральну схему управління харчуванням. Зламаний PMIC може викликати кілька проблем для користувача, що навряд чи дарувало позитивні емоції.

Декілька користувачів Mi 9 повідомляли про проблеми після використання камери більше 10 хвилин. Телефон починав нагріватись і раптово посилено розряджати акумулятор. З цієї ж причини власники девайсу не могли здійснювати тривалі відеодзвінки.

Примітно, що подібної проблеми не було в жодного іншого представника тієї флагманської серії, як і вона більше жодного разу не зустрічалася в жодному іншому смартфоні виробника.

ВИСНОВОК: XIAOMI НЕ ЗАКРИВАЄ ОЧІ НА СВОЇ ПОМИЛКИ

Незважаючи на вищезгадані смартфони Xiaomi, які мали деякі «нюанси», компанія продовжувала підкорювати користувачів у всьому світі. Ми не прагнемо лише нахвалювати продукцію пекінського виробника і хотіли розповісти про те, що в якийсь момент корпорація зіткнулася з певними проблемами, але також маємо сказати, що останніми роками компанія значно покращила якість своїх пристроїв. Зрештою, немає жодного виробника, в асортименті якого не було б проблемних моделей, але не всі готові про це повідомити.

Якість тестування та складання Xiaomi було виведено на новий рівень, щоб не повторювати власних помилок, і зараз усі пристрої бренду позбавлені будь-яких подібних дефектів. Тому користувачі продовжують купувати смартфони середнього та преміум-класу, які тепер відточені до досконалості.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.