Названо 4 серйозні недоліки консолей, про які не розкажуть у рекламі

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Ігровий пристрій вибрати непросто. У ПК, PS5 і Xbox Series X|S безліч відмінностей, в яких варто розібратися перед покупкою. Найчастіше до мінусів консолей зараховують автоприцілювання з геймпада у шутерах та відсутність глобальних стратегій. На жаль, на цьому перелік не закінчується.

Не у всіх консольних ігор високі налаштування графіки

Ігрові консолі здаються вигідними порівняно з ПК. Вони спеціальна екосистема, відсутність налаштувань і легке підключення до телевізора за принципом «включи і грай». Ігри для консолей оптимізують, тому здається, що вони йдуть у високій якості за промовчанням. Але це не так.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Насправді візуал ігор на консолях помітно поступається ПК. Він не тільки не дотягує до магічної «ультри», але часто є спеціальним набором середніх налаштувань. Особливо зниження якості помітно наприкінці покоління та молодших моделях.

Динамічна роздільна здатність знижує якість картинки

Коли розробники ігор упираються в межу продуктивності консолі, вони знижують роздільну здатність картинки. Минуле покоління цілилося в 1080p, але за нестачі потужності часто знижувало його до 900p. Серед нових приставок схоже відбувається з Xbox Series S. Молодша консоль Microsoft вже на релізі вперлася в стелю продуктивності і часто повторює старий трюк. На вищому дозволі вона перетворює картинку на мило.

Старші консолі покоління PS5 і Xbox Series X ціляться в 4K-геймінг, про що прямо заявляють на коробках. Зрозуміло, чесного 2160p там часто немає – на допомогу приходить апскейл зображення з нижчого дозволу. Нативне 4K буває у поодиноких ігор. Найкраще нові консолі працюють у 1440p.

30 FPS – основний фреймрейт консолей

30 кадрів за секунду – пережиток минулого. Минуле покоління приставок видавало дивовижний рівень графіки у проектах на зразок The Last of Us та Horizon Zero Dawn, тому гравці прощали низький фреймрейт. Але нові консолі неприємно здивували. Замість переходу на сучасний стандарт 60 FPS з’явилося гнучке налаштування – режими «якості» та «продуктивності», а деякі вимогливі ігри (A Plague Tale Requiem) йдуть лише у 30 кадрів. Як ви розумієте, “продуктивність” – це помітне зниження графіки. Віддушиною для консольних геймерів може стати стандарт 40 FPS, заточений під дисплеї з підтримкою 120 Гц.

Багато оглядів Digital Foundry показали, що консольної оптимізації також бракує стабільної частоти кадрів. Лише ексклюзивні ігри внутрішніх студій Sony та Microsoft відполіровані до блиску. У звичайних тайтлах просідання практично гарантовані.

Консолі також потребують оновлення заліза

І тут ми приходимо до дивовижного висновку – консолям також потрібно оновлювати залізо. Версія Pro вийшла через три роки після релізу PS4, а Xbox One X лише роком пізніше. Актуальному поколінню консолей скоро виповниться три роки, і ми вже помічаємо, як воно не справляється з новими іграми і повертається до старих стандартів кадрової частоти. Консолі у цьому плані не відрізняються від ПК.

Все вірно! Цикл ігрового ПК так само триває 3-4 роки, а потім гравці оновлюють його або максимально скорочуються і грають у компромісні варіанти. Консольна оптимізація допомагає, але якість ігрового досвіду також значно падає. Приставка пихкає і знижує графіку, а нова коштує повну ціну. Ви не захочете мучити себе та купіть нову версію. Усі як на ПК.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.