Скільки оперативної та постійної пам’яті потрібно смартфону та комп’ютеру у 2023 році

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Щороку ми спостерігаємо закономірне зростання гігабітів, терабайтів, ядер, потоків, мегагерц та інших хитрих параметрів цифрової техніки. Одним із важливих є обсяг оперативної пам’яті – від її кількості залежить швидкість роботи комп’ютера чи смартфона.

Всім зрозуміло, що чим більше пам’яті, тим краще, але не завжди виходить так, як треба. Поговоримо про це трохи детальніше. З постійною пам’яттю все простіше – чим об’ємніший накопичувач, тим більше інформації можна зберігати на пристрої.

Скільки пам’яті має бути у смартфоні?

Абсолютний мінімум «оперативки» для смартфона на Android — 4 гігабайти. Краще, звичайно, 6 або 8. Тільки ось є момент — що більше оперативної пам’яті в смартфоні, то потужнішим і дорожчим коштуватиме сам апарат. Ніхто не ставитиме 8 гігабайт у смартфон зі слабким процесором. Купуючи сучасний смартфон із 8 гігабайтами ОЗП, ви отримаєте дуже пристойний пристрій, якого вистачить без проблем на найближчі кілька років.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Купувати смартфон із менш ніж 4 «гігами» можна лише в тому випадку, якщо гаджет працює на полегшеній версії Android Go. Дане відгалуження операційної системи призначене для слабких девайсів із кількістю ОЗП від 1 гігабайта. Але знову ж таки — такий пристрій не працюватиме дуже швидко.

Об’єм постійної пам’яті на 2023 рік – не менше 64 гігабайт. Але тут також працює вищезгадане правило — навряд чи пристрій зі 128 «гігами» на борту буде недорогим і слабким за потужністю.

Скільки пам’яті має бути у комп’ютері чи ноутбуці?

З комп’ютером або ноутбуком трохи складніше в тому, що більшість ПК можна модернізувати. На 2023 мінімальна кількість ОЗП для Windows 10/11 – 8 гігабайт. Якщо планується багатозадачність – не менше 16 гігабайт. Про типи пам’яті DDR 4 або DDR 5 говорити не бачу сенсу — модуль DDR 5 не вставити в роз’єм DDR 4 і навпаки. Головне, щоб обидві плати пам’яті збігалися за частотою та таймінгами.

Об’єм постійного накопичувача має бути не менше 500 гігабайт. Обов’язково, щоб тип накопичувача був SSD. Твердотільний диск працює в кілька разів швидше за класичний. На нього потрібно встановлювати систему та програми. А ось для зберігання файлів усередину ПК завжди можна додати класичний HDD, скажімо, на 1-2 терабайти. Цього обсягу вистачить на тривалу перспективу. Власників ноутбуків виручить зовнішній накопичувач, який при необхідності підключається через USB-порт.

Доповнення

Не варто намагатися збільшувати оперативну пам’ять у смартфоні за допомогою картки пам’яті або ж, як у ПК, за допомогою флешки. Такий спосіб не дасть продуктивності і може призвести до помилок та втрати даних. Подібне можна провертати у тих випадках, коли потрібно обдурити програму, яка не хоче встановлюватись на пристрій з невеликою кількістю ОЗП.

Також зазначу, що не варто на 100% довірятися USB-флешці або картці пам’яті, як правило, такі пристрої не призначені для тривалого зберігання даних. Краще придбати зовнішній накопичувач та зберігати потрібні файли на ньому.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.