Внутрішньоканальні навушники: шкідливі для здоров’я чи ні

Є думка, що навушники-"затички" псують слух, але чи це так насправді?

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

За оцінками Всесвітньої організації охорони здоров’я близько 50 відсотків людей віком від 12 до 35 років схильні до ризику втрати слуху. У тому числі це пов’язано з тим, що вони слухають музику в навушниках занадто довго і на великій гучності. Розбираємось, наскільки шкідливо слухати музику у внутрішньоканальних навушниках та як убезпечити себе та захиститися від втрати слуху разом із отоларингологом мережі клінік “Поліклініка.ру” Павлом Дергачовим.

Наскільки шкідливо використовувати навушники

Відповідно до досліджень використання навушників призводить до втрати слуху, спричиненої впливом шуму. Це другий за поширеністю тип нейросенсорної приглухуватості після вікової втрати слуху.

Небезпечним вважається тривалий або повторюваний вплив звуків на рівні 85 дБА протягом декількох годин. Наприклад, небезпечно для слуху щодня їхати автобусом більше години і слухати музику в навушниках так голосно, що не чути шуму навколо. При цьому навіть прослуховування музики на помірній гучності протягом тривалого часу може зашкодити слуху.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Втрата слуху небезпечна не тільки сама по собі. Люди, що погано чують, більше інших схильні до розвитку деменцій. У людей із легкою втратою слуху ризик розвитку деменції був вищим майже вдвічі, а людей із тяжкою втратою слуху — уп’ятеро.

Наскільки внутрішньоканальні навушники небезпечніші за інших

Внутрішньоканальні навушники з більшою ймовірністю шкодять слуху на більшій гучності, ніж накладні або моніторні навушники. Це з тим, що ” затички ” передають звук безпосередньо у вушний канал, і навіть невеликий потужності, щоб звук був занадто гучним. Також при використанні таких навушників зовнішня частина слухового проходу утруднена, що призводить до відчуття закупорки. Людині здається, що звук стає нечітким, він підвищує гучність і посилює вплив звуку на вуха.

При цьому чим дешевші внутрішньоканальні навушники, тим гірше вони виробляють звук і тим частіше доводиться збільшувати гучність і піддавати вушні канали великому навантаженню.

Як використовувати внутрішньоканальні навушники безпечно

Підтримувати допустимий рівень шуму

Коли вимірюють рівень шуму використовують дві одиниці виміру – децибел (Дб) та акустичний децибел (дБА). Останній параметр характеризує те, як відчуває шум людське вухо. Додавання 10 дБА означає підвищення гучності в два рази.

Звуки на рівні або нижче 70 дБА навіть після тривалої дії навряд чи спричинять втрату слуху. На рівні 70 дБА звучать гучні розмови людей на відстані одного метра.

Оскільки для навушників складно точно визначити рівень децибел, варто спочатку слухати музику на п’ятдесятивідсотковій гучності і незначно додавати рівень звуку, якщо стає не чутно.

Ще один спосіб визначити рівень шуму – спробувати почути, як хтось говорить з вами, перебуваючи на відстані витягнутої руки, доки ви слухаєте музику в навушниках. Якщо вам не чути питання від людини, варто знизити рівень гучності в навушниках.

Робити перерви

Не варто слухати музику надто довго: краще робити перерви щонайменше кожні півтори години. Причому відпочивати не менше півгодини, то органи слуху зможуть відновиться.

Звертатися до лікаря з появою дискомфорту

Якщо ви відчуваєте тривалий біль у вусі, помічаєте виділення з вух або розумієте, що стали чути гірше, ніж раніше, звертайтеся до лікаря. Перші ознаки втрати слуху – коли вам складно почути людей у ​​галасливій обстановці і коли ви чуєте людей, але не можете зрозуміти, що вони кажуть.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.