Топ-5 причин, чому швидка зарядка може розчарувати

Сьогодні навіть бюджетні пристрої мають підтримку швидкого заряджання. Звучить круто, працює ще крутіше, але все ж таки іноді зовсім не так, як хотілося б. Розповідаємо, які проблеми можуть на вас чекати.

Начебто корисна штука: більше не потрібно залишати смартфон на зарядці на ніч. Але іноді і з цією начебто простою технологією виникають проблеми, які стають сюрпризом для власників гаджетів. Ось з чим вам, можливо, доведеться зіткнутися.

Потужність досить скромна

До появи швидких зарядок максимальна потужність адаптерів становила 10 Вт (5, 2 А). П’ятиватні раритети згадувати не будемо. Потім почалася справжня гонка за ватами, і всі варіанти з потужністю більше 10 Вт стали називати швидкими. У результаті сьогодні на ринку є і 18-ватні пристрої, і 200-ватні, причому й ті, й інші теоретично вважаються швидкими. Але якщо в характеристиках не вказана потужність, варто її все ж таки уточнити: інакше швидкість може виявитися не настільки високою, як ви очікуєте.

Наочний приклад – смартфон Doogoo S86 з батареєю 8500 мАг. У нього теж є підтримка швидкої зарядки, але лише 24-ватної. У результаті, щоб поповнити заряд з 0 до 100% гаджету потрібно більше 3 годин! Що, погодьтеся, не так вже й швидко.

Акумулятор швидко деградує

Звичайно, виробники роблять все, щоб унеможливити негативний вплив великих струмів. Але навряд чи вони розраховують, наприклад, що телефон заряджатиметься у пластиковому чохлі, та ще й під час гри. У такому режимі ймовірність інтенсивного нагріву батареї різко зростає, і невідомо, як упораються з ситуацією контролери, які стежать за температурою.

Якщо ви використовуєте швидку зарядку, підключайте її, коли смартфон не навантажений іншими завданнями. До речі, коли ви нікуди не поспішайте, ніщо не заважає заряджати гаджет звичайним 10-ватним адаптером.

Алгоритми зарядки можуть бути різними

Великі струми постійно призводять до нагрівання батарей. Тому не можна заряджати їх такими струмами з 0 до 100%. Як правило, максимальна потужність адаптера використовується лише в перші хвилини заряджання, далі значення знижуються. Як саме прописано в алгоритмі зарядки. Умовно кажучи, 100-ватна зарядка від різних виробників може заряджати батарею ємністю 5000 мАг з різною швидкістю.

Інший кабель або адаптер можуть усі зіпсувати

Не в прямому сенсі – спалити пристрій вам, звичайно, не вдасться. Але, наприклад, якщо у вас вийшов з ладу кабель, і ви купили йому заміну в найближчому кіоску, не факт, що він зможе підтримувати швидку зарядку. Аналогічно і з адаптером: якщо ваш смартфон підтримує зарядку 65 Вт, і ви побачили у колеги таку ж потужність, не факт, що вона підійде вашому гаджету. У різних виробників можуть бути різні стандарти швидкого заряджання.

Виходить, що сподіватися на заявлену в характеристиках швидкість можна лише з певним адаптером та якісним кабелем. Наприклад, стандарт швидкої зарядки Oppo Vooc, який зустрічається у смартфонах OnePlus та Oppo – оригінальний, він не сумісний з іншими протоколами.

Паеурбанки не завжди готові заряджати швидко

Як ми вже знаємо, для швидкого заряджання необхідні не тільки підтримка стандарту смартфонів, але ще й відповідний адаптер. Але із пауербанками є проблема. Або вони в принципі не розраховані на швидку зарядку або здатний видавати велику потужність, але тільки при підключенні одного гаджета. Підключаєте другий – і потужність ділиться навпіл.

Якщо ви реально хочете швидко заряджати від пауербанку, звертайте увагу на кількість ват в характеристиках. Наприклад, цей Xiaomi Redmi Power Bank Fast Charge ємністю 20 000 мАг може видавати до 18 Вт. Трохи, але все ж таки не 10.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я