Чому надто багато мегапікселів камери смартфона – це погано

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Маркетологи зараз намагаються залучити покупців тим, що той чи інший смартфон має камеру з великою кількістю мегапікселів, а отже нібито краще знімає. Однак, це зовсім не обов’язково так.

Мегапіксель є один мільйон пікселів, які розташовані на матриці пристрою. Окремо взятий піксель – це квадратний осередок невеликого розміру, який має власний кольоровий фільтр. Однак один піксель здатний вловлювати лише свій спектр кольорів.

Незважаючи на те, що кількість мегапікселів у камери може бути більшою, розмір матриці може залишатися незмінним. І чим вище щільність пікселів, тим менший їх розмір. Відповідно, якість фото залежить не так від кількості мегапікселів, як від співвідношення цих мегапікселів з розміром матриці.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Золотою серединою “чесних” мегапікселів вважається 12 МП. Саме цей параметр мають останні iPhone.

Хоча і камери з великою кількістю мегапікселів мають низку переваг. Але допоможуть вони лише тим, хто має намір роздруковувати великі банери, переглядати кадри на надширокоформатних дисплеях, знімати при наближенні. Крім того, камери з безліччю мегапікселів мають кращу перспективу архітектури. Багато чого до того ж у сучасних фото та відео залежить від постобробки.

Виробники часом трохи дурять покупців. Вони поєднують кілька пікселів під один колірний фільтр. Причому чим більше мегапікселів, ніж зазвичай і більше пікселів об’єднуються. При цьому деталізація, якість зображення зазвичай у таких камерах залежать від алгоритмів, від програмної обробки.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.