Що важливо знати при вимкненні комп’ютера або ноутбука і як це безпечно зробити

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Вимикати чи тримати постійно увімкненим комп’ютер чи ноутбук? Питання риторичне. Хтось відключає, а хтось взагалі ніколи працює і працює. Не будемо сперечатися на цю тему, але кілька слів я все-таки скажу.

У цій статті ми розглянемо, що важливо знати, коли комп’ютер або ноутбук вимкнено.

У яких випадках слід вимикати?

Будь-який комп’ютер можна не вимикати взагалі – нічого страшного від цього не станеться. Більше того, система призначена для постійної роботи. Якщо ви все ж таки відключаєте комп’ютер, то не варто це робити надто часто. Коли йдете на довгий час або лягаєте спати, можна вимкнути.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Якщо ж ви відійшли від ПК на кілька годин, то робити це точно не варто. Занадто часто увімкнення та вимкнення комп’ютера може призвести до «зловити» стрибок напруги, що може вивести систему з ладу.

Це в тому випадку, якщо у вас немає стабілізатора, джерела безперебійного живлення чи якісного фільтра. На практиці траплялися випадки, коли ПК виходив з ладу в момент включення, хоча сплесків у мережі живлення виявлено не було — таке може бути.

У ноутбуків все простіше – живлення йде від акумулятора, який не може дати різкий стрибок напруги.

Як правильно вимикати систему?

1. Збережіть усі дані у відкритих програмах та закрийте той софт, з яким працювали;

2. Переконайтеся, що система та програми в момент вимкнення не працюють з оновленнями;

3. Перевірте, чи не зайнятий комп’ютер в даний момент копіюванням будь-яких даних або завантаженням файлів з інтернету (виняток – торренти);

4. Бажано закінчити роботу із зовнішніми пристроями у тому випадку, якщо вони працюють з будь-якими даними. Наприклад, USB flash-накопичувач або зовнішній диск;

5. Перевірте буфер обміну – можливо, в ньому є дані, які можуть знадобитися. Після вимкнення та включення (або перезавантаження) дані з буфера обміну пропадуть назавжди.

Відключайте систему коректно через стандартне завершення роботи операційної системи. Не варто відключати живлення у комп’ютера або затискати кнопку включення – в цьому випадку в системі і програмах може статися збій, який може призвести до втрати даних.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.