Що робити, щоб смартфон не перегрівався

Привіт дорогий друже. Зазвичай у статтях на тему Що робити, якщо мій смартфон сильно нагрівається? » даються дуже банальні поради: вивантажити з пам’яті зайві додатки, змінити динамічну заставку робочого столу на статичну і не тримати смартфон під прямим сонячним промінням. Це все марення та неповага до читача, тому я вирішив створити ультимативний гайд для всіх тих, хто хоче забути про жорсткі перегріви смартфона. Але почнемо з бази.

Що таке перегрів пристрою і чим він загрожує?

Уявіть ситуацію — ви запустили важку 3D гру на смартфоні або планшеті, наприклад, Genshin Impact або Arena Breakout. Вони пропонують графіку консольного рівня, але за це доводиться платити швидкою розрядкою акумулятора та нагріванням девайсу. Наприклад, після 30-хвилинної сесії ви відчуваєте, що пристрій тримати в руках некомфортно, так і хочеться «пустити пальці в танець» металевим, а то й пластиковим корпусом.

Все це означає, що ваш пристрій нагрівся понад 44 градус, що не є нормою і може нашкодити смартфону або планшету — він видаватиме менше ФПС в іграх, а то й взагалі вимкнеться. Так, наприклад, iPhone виводить спеціальний напис, який говорить про його сильний перегрів, і поки його температура не опуститься до нормальної величини, у вас в руці буде дорога «цегла». Ну, а тепер від теорії до вирішення проблеми.

На що наголошувати при виборі смартфона?

Друзі, давайте домовимося — дешевизна та дорожнеча пристрою не означає, що він буде або не нагріватиметься. Тобто якщо ви оберете народного улюбленця POCO X3 Pro, то зіткнетеся з тротлінгом, нестабільною ОС і зниженням ФПС, оскільки сучасні чіпсети здатні самі регулювати скільки тепла та потужності виробляти, щоб не зламатися в перший день; і ця фіча не завжди працює на руку геймера.

Метал чи пластик?

Пластмаса дешевше за метал, тому ви можете грати в PUBG або Call of Duty Mobile мало не на смартфоні за 5 – 10 тисяч гривень. Але чисто за законами фізики пластик має меншу теплопровідність у порівнянні з металом, тобто йому треба більше часу, щоб охолонути. Тому обов’язково беріть смартфон із корпусом з металу.

Snapdragon, Mediatek чи Exynos?

Найчастіше «гікі», вони ж професіонали смартфона, сперечаються з приводу встановленого в смартфон або планшет чіпсету. Мовляв, якщо у вас Snapdragon 8 Gen 1 в мобілці за 20 000 гривень, то і хвилюватися нема про що, адже під процесори від Qualcomm куди частіше підлаштовують мобільні ігри.

У сучасних реаліях суперечка про перевагу одного виробника чіпів над іншим — цілковита смакота. У кожного з них стільки лінійок чіпсетів, що ви замучитеся вичитувати інформацію щодо кожного з них. Порада, яку можу вам дати точно – беріть сучасні чіпсети (від 2020 року) із техпроцесом від 4 до 6 нм . Перевірити ці дані можна через такі сайти як Nano Review .

Теплова камера (Vapor Cooling Chamber) та вентилятори

Ну а тепер поговоримо як дорослі люди – навіть якщо у вас металевий корпус, навіть якщо у вас сучасний чіпсет, це не застрахує його від перегріву в сучасних іграх, особливо тих, які знаходяться на стадії альфа-тесту і не оптимізовані під ваш бюджетний смартфон. Важливу роль у вирішенні цієї проблеми відіграють нові технології, одна з них – «Теплова камера». Якщо говорити загалом, то це щось на зразок теплових трубок у відеокарт і процесорів на вашому ПК або консолі. Ці трубки покликані розсіювати тепло і використовуються як пасивне охолодження. Подібні технології вже використовують у флагманських ігрових смартфонах.

В особі активного охолодження у нас вентилятор, що кріпиться на задній корпус. Його завдання таке ж – розсіювати тепло за допомогою холодного повітря, що стикається із заднім корпусом смартфона. Вентилятор трохи шумітиме, але це збереже вам пару градусів, так необхідних для стабільних 60 ФПС. Ну і про найболючіше для бюджетних геймерів.

Чи варто брати звичайний чи ігровий смартфон?

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.