Навіщо потрібний NFC у смартфоні, крім оплати

Модуль NFC може стати в нагоді не тільки для безконтактної оплати. Розкажемо про інші способи застосування NFC.

Заміна ключів та карт доступу

Технологія NFC має величезний потенціал, а одна з її головних переваг – можливість віддалено надавати доступ при контакті смартфона і пристрою, що зчитує, а також моментально ідентифікувати особистість. Використовувати цю функцію зручно у низці сфер:

  • Готелі. Відвідувачі можуть відкривати двері номерів за допомогою мобільного додатка та роботи NFC-модуля замість того, щоб використовувати звичайні ключі. Це значно прискорює та спрощує процес заселення, а також входу та виходу з номера.
  • Офіси та робочі місця у компаніях. За допомогою NFC миттєво проводиться мобільна автентифікація власника – працівникам не потрібно носити фізичні карти доступу чи ключі від певних приміщень, оскільки доступ до приміщень може надаватись віддалено за допомогою смартфона.
  • Доступ до домофону у житлових приміщеннях. Спеціальні програми розумних домофонів дозволяють відкрити двері в під’їзд за допомогою смартфона.
  • Оренда автомобілів. Сервіси каршерингу використовують NFC у своїх додатках для надання доступу до машини, яка легко обмежувати за часом оренди.

Передача даних

За допомогою NFC можна передавати невеликі обсяги даних. Для цього знадобляться два пристрої (смартфон або планшет) з вбудованими NFC-модулями. Передача даних відбувається, коли пристрої знаходяться близько один до одного, оскільки технологія працює приблизно на відстані 10 сантиметрів. Через NFC можна надсилати контакти, нотатки, фотографії, документи або координати на карті. Швидкість обміну, на жаль, низька.

Швидке сполучення

Багато бездротових пристроїв (навушники, колонки та інші) можна підключити до телефону за допомогою NFC. Для цього смартфон необхідно піднести до гаджета та дочекатися закінчення сполучення. Це дозволяє заощадити час і не входити в налаштування Bluetooth щоразу, коли потрібно підключитися до бездротового пристрою.

Використання NFC-міток

NFC-мітки мають широке застосування, оскільки їм можна встановити різні дії – підключення до Wi-Fi або Bluetooth, встановлення будильника, активація розумної техніки і т.д. Для використання цих міток будинку достатньо придбати їх, задати дії через спеціалізований додаток, а потім активувати в будь-який час, просто піднісши до мітки мобільний телефон із включеним NFC — ця дія виконається миттєво без зайвих маніпуляцій.

Сканування фігурок та карт для відеоігор

За допомогою NFC власники консолей Nintendo Switch або 3DS можуть відсканувати куплені фігурки або карти, щоб отримати додаткові персонажі, рівні або бонусні предмети для конкретної гри. Для цього достатньо піднести фізичну іграшку до консолі – у них знаходиться вбудований чіп NFC, який дозволить миттєво її розпізнати.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.