Названо 5 проблем при покупці смартфона з рук, про які вам не скаже старий власник

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

У 2022 році через зростання цін на смартфони багато користувачів стали поглядати у бік вторинного ринку. Дійсно, за прийнятну суму на Авіто можна знайти непоганий телефон з хорошими характеристиками. Звичайно, вибирати потрібно уважно: ви напевно чули поради про те, що потрібно оглянути пристрій, перевірити стан батареї, камеру та звірити IMEI. Але це не все: експерти рідко згадують, що потрібно перевірити у смартфоні додатково. Якщо цього не зробити, можна переплатити та влетіти на дорогий ремонт. Розповідаємо, як правильно вибрати уживаний смартфон та на які нюанси потрібно обов’язково звернути увагу.

Як перевірити мікрофон на телефоні

За своє життя я перепродав багато смартфонів та помітив одну дивну річ: покупці оглядають зовнішній вигляд, динаміки, але практично не перевіряють мікрофони. Звичайно, вони завжди були робітниками, але така неуважність вражає. До речі, заміна мікрофона обходиться в 1-2 тисячі гривень і більше в залежності від моделі телефону. Отже, якщо хочете купити робочий смартфон з рук, перевірте мікрофони. Зробити це можна у різний спосіб.

  • Запустіть на телефоні диктофон та спробуйте записати голос. Прослухайте запис: зверніть увагу на гучність звуку – він не повинен бути тихим.
  • Здійсніть звичайний виклик і дзвінок через WhatsApp або Telegram. Запитайте співрозмовника, чи добре вас чути.
  • Якщо є можливість, запишіть голосове повідомлення та порівняйте його із записом на диктофон. Перешкод і зайвих шумів не повинно бути, але різночитання через якість допускаються.

Якщо зовні мікрофон виглядає нормально і в ньому немає пилу, але звук тихий чи відсутній, такий смартфон не варто купувати. Зрештою, можна зажадати знижку 2-3 тисячі.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Навіщо потрібна коробка від телефону

На вторинному ринку найчастіше продають смартфони без коробки . В цілому нічого страшного, але перед покупкою краще уточнити інформацію у продавця і дізнатися, чому її немає. З одного боку, якщо смартфону вже справді багато років, то навряд чи коробка стане в нагоді при перепродажі. З іншого боку — це чудовий привід трохи скинути ціну, щоб купити телефон, що був у використанні, дешевше.

Справа в тому, що коробка від телефону – частина комплекту з усіма інструкціями, незважаючи на відсутність практичної користі. Вас би збентежило, якби зі смартфоном не було кабелю для зарядки , навушників чи адаптера живлення, хоча в комплекті вони можуть бути? До того ж наявність коробки — ще й можливість звірити IMEI і підтвердити законність покупки в конфліктних ситуаціях.

Як перевірити кнопки на смартфоні

Як відомо, у сучасних смартфонів не так багато клавіш: регулювання гучності, увімкнення/вимкнення і вкрай рідко – камера. Ви повинні їх перевірити серед перших: натисніть їх у різних додатках. Утримуйте клавіші довше і зверніть увагу на відгук: не повинно бути затримок, хрустів та перешкод під час натискання.

Самі кнопки повинні виступати над корпусом телефону. Якщо помітили, що вони хоча б трохи втоплені або доводиться докладати зусиль для натискання, від покупки відмовтеся або вимагайте знижки. Пам’ятайте, що будь-який смартфон, кнопки повинні натискатися легко.

Роз’єми у смартфоні

Так вийшло, що при покупці смартфона з рук перевірка відбувається буквально на бігу. Мало хто досконально перевіряє пристрій, тому роз’єм для зарядки і навушників (якщо є) цілком може виявитися неробочим. Обов’язково тримайте під рукою повербанк і дротові навушники, щоб перевірити працездатність обох гнізд. Що важливо?

  • Кабель не повинен хитатися.
  • Штекер повинен вставлятися з характерним клацанням.
  • Зарядка повинна починатися миттєво та проходити безперервно.

Якщо при підключенні кабелю або навушників до телефону проблем не виникає, значить до пристрою ставилися дбайливо. Крім того, зверніть увагу на гвинти поруч із роз’ємом USB: якщо на них немає слідів використання, швидше за все смартфон не ремонтувався.

Оновлення для смартфона

Айфони отримують оновлення iOS по 5 років, тому при покупці стара версія операційки не повинна вас бентежити. А ось при покупці б/у смартфона на Андроїд, тим більше, дешевого, потрібно відразу звернути увагу на поточну версію ОС: перевірити її можна в налаштуваннях, вибравши «Відомості про пристрій». Справа в тому, що у тих же Redmi найчастіше апдейти приходять лише 1-2 рази за кілька років.

Тому не розбираючись у китайських пристроях, не важко купити заздалегідь застарілий смартфон. Те саме стосується маловідомих виробників. Навіть Самсунги оновлюються по 4 роки, але за незнання можна купити застарілий смартфон на зразок Galaxy S10, підтримка якого вже припинилася. Це не критично, але, напевно, ви б хотіли мати модель з актуальною версією прошивки, чи не так?

До речі, навіть якщо ви купуєте недорогий телефон з рук, завжди треба мати на увазі, який процесор опиниться у пристрої. Якщо мова про Snapdragon, тобто ряд чіпів, які будуть працювати дуже погано. Про те, які краще уникати, читайте у нашому матеріалі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.