iPhone не заряджається: як діагностувати та вирішити проблему

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Розбираємось у причинах, через які iPhone може відмовитися заповнювати заряд, а головне розповідаємо, як зробити, щоб айфон заряджався. Більшість проблем не стоять і виїденого яйця.

iPhone ніколи не ставили рекордів автономності, а ємність їх акумуляторів досі не йде в жодне порівняння з Android-смартфонами, золотим стандартом яких вже давно стали батареї на 5000 мАг. Тому і заряджати гаджети Apple доводиться досить часто. Але що робити, якщо айфон не заряджається від заряджання? А це, до речі, одна із найчастіших проблем, з якими стикаються користувачі iPhone.

Тому може бути безліч причин, і далеко не всі їх призводять до дорогого ремонту. Деякі з них можна позбутися самостійно, інші вимагатимуть лише мінімальних вкладень і лише деякі з них змусять вас звернутися до сервісного центру.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

iPhone заряджається лише у вимкненому стані

Це може відбуватися з різних причин, але найчастіше вона буває пов’язана з бажанням користувачів заощадити – в більшості випадків йдеться про неоригінальний кабель або зарядний пристрій. Потужності останнього може просто не вистачати для повноцінної підзарядки iPhone, а в результаті у включеному стані смартфон споживає більше або стільки енергії, скільки отримує від адаптера живлення. Якщо ви вимкнете телефон, його енергоспоживання знизиться до мінімуму, а зарядка, відповідно, «піде».

Перевірити чи це так, досить просто – спробуйте підключити до смартфону сучасний пауербанк. Якщо він зможе нормально зарядити iPhone, то справа в адаптері живлення. Його варто замінити на оригінальний або, як мінімум, купити зарядний пристрій, який відповідає вимогам купертинівців.

Як виправити: придбайте оригінальний адаптер живлення або ЗУ від відомого бренду, попередньо почитавши відгуки реальних покупців. При цьому звертайте особливу увагу на негативні відгуки – легко накрутити позитивні оцінки.

Так само стосується і кабелю живлення смартфона. У мережі часто можна знайти масу неоригінальних кабелів для заряджання iPhone. Не всі з них погані, але часто сторонні виробники економлять, використовуючи провідник з недостатнім перетином. В результаті такий провід не може забезпечити достатнє живлення айфону, і він може заряджатися лише у вимкненому стані. Особливо ж акуратним тут потрібно бути при покупці кабелю підвищеної довжини – його переріз має бути більшим за звичайний, оскільки через більшу довжину збільшується і опір провідника.

Як виправити: що робити, якщо айфон не заряджається? Не купуйте дешеві та тонкі навіть на вигляд кабелі. Особливо, якщо йдеться про проведення підвищеної довжини 2-3 метри. Найкраще віддавати перевагу великим брендам, які цінують свою репутацію, і, звичайно, читати відгуки. А тут можна дізнатися про тонкощі вибору дійсно якісного кабелю.

Ще однією причиною такої «дивної» поведінки смартфона може стати магнітний кабель для заряджання. При всій їх зручності, такі кабелі можуть підкинути власникам iPhone та проблеми. Причому це стосується як недостатнього перерізу провідника неоригінального кабелю, так і проблем із самим магнітним кріпленням. Дешеві контакти можуть швидко окислюватися, що призводить до зменшення струму заряджання. І рано чи пізно це виллється у проблеми із зарядкою увімкненого телефону. У результаті ми отримуємо ситуацію, коли айфон не заряджається від зарядки, а справна зарядка.

Як виправити: купуйте досить дорогі кабелі відомих брендів. Якщо ж страшне вже сталося, а на покупку нового кабелю поки що немає вільних грошей, почистити оксиди на контактах можна за допомогою м’якої щітки та спирту чи спеціалізованих складів.

Але навіть оригінальний кабель з оригінальним портом Lightning не застрахований від поганого контакту. Усередину роз’єму живлення iPhone цілком може потрапити пил, дрібні ворсинки, шерсть тварин або банальний бруд. Ну а в результаті якість контакту знижується, і разом з ним зменшується струм зарядки, а смартфон починає заряджатися дедалі повільніше.

Як виправити: почистіть контактний майданчик кабелю живлення та роз’єм живлення смартфона. Головне будьте обережні та не пошкодіть контакти. Не варто використовувати для цього голки чи інші металеві об’єкти. Не рекомендується і застосовувати ватяні палички: і через їхню надто велику товщину, і через здатність залишати ворсинки при кожному дотику. Краще скористайтеся балоном зі стисненим повітрям або звичайним побутовим повітродувкою.

Такі ж симптоми, до речі, можуть виникнути і при спробі зарядити телефон від дешевого китайського пауербанку. Виробники таких пристроїв часто лукавлять, говорячи про їхню ємність, а ще частіше намагаються заощадити на всьому можливому. Навіть на струмі зарядки – його також може банально не вистачити для підзарядки iPhone. Ну а в результаті користувачі починають ставити питання, чому не заряджається айфон, хоча зарядка йде. Діагностувати проблему досить легко – просто спробуйте зарядити смартфон наперед робочим адаптером живлення. Якщо зарядка йде, проблема у самому пауербанку.

Як виправити: купіть новий паурбанк від добре відомого та надійного бренду.

Айфон заряджається через комп’ютер

Якщо iPhone заряджається лише через комп’ютер і повністю ігнорує адаптер живлення, проблема може бути як у самому зарядному пристрої, так і кабелі.

Як виправити: встановіть винуватця проблеми, спробувавши зарядити телефон за допомогою іншого адаптера зі своїм проводом. Якщо зарядка пішла, причина у несправності ЗУ. Якщо ж проблема залишається, використовуйте адаптер живлення та інший кабель для заряджання. Ну а далі все просто: при несправності ЗУ, купіть новий адаптер живлення, а у разі проблем із кабелем перевірте його цілісність (відсутність пошкодженої ізоляції, надломів, перебитих провідників) та стан контактів. Якщо потрібно, почистіть останні, відремонтуйте кабель або купіть новий, якщо не хочете цим займатися.

Айфон не заряджається до 100%

Причин, чому айфон не заряджається до 100%, може бути чимало. Це вже описані вище проблеми з адаптером живлення або кабелем, і збій у роботі програмного забезпечення, і налаштування операційної системи, і несправність самого iPhone.

Як виправити: залежно від причини відрізняються й способи вирішення проблеми.

  • Перевірте, чи вимкнено оптимізовану зарядку, яка з’явилася в iOS 13. Вона може не давати зарядити батарею вище 80%.
  • Якщо ви заряджаєте смартфон від пауербанку або іншого гаджета, не забудьте включити функцію «USB-аксесуари». Інакше через годину після блокування екрана заряджання автоматично припиниться.
  • У разі серйозного програмного збою спробуйте скинути налаштування iPhone до заводських.
  • Якщо нічого цього не допоможе, причиною проблеми може стати апаратний збій: поломка контролера живлення, знос акумулятора і т.і. Вирішити цю проблему можна лише у сертифікованому сервісному центрі.

Айфон повністю перестав заряджатися

Якщо ваш iPhone перестав заряджатися і від власного адаптера живлення, і від пауербанку, і від комп’ютера, і від ноутбука, ймовірно, що проблема криється в самому смартфоні. Варіантів тут може бути кілька.

  • Збій у роботі програмного забезпечення. Яким би надійним був софт, він не може бути повністю застрахований від збоїв. Але в більшості випадків проблеми з програмним забезпеченням швидко вирішуються скиданням смартфона до заводських налаштувань. Можливі й ситуації, коли збій викликаний якимсь новим софтом, і тоді можна спробувати видалити проблемне ПЗ – проблема може піти разом з ним.
  • Вихід з ладу контролера живлення, шлейфу, роз’єму або зношування акумулятора. У цьому випадку може допомогти лише похід до офіційного сервісного центру Apple. Ми не рекомендуємо займатися самостійним ремонтом iPhone, особливо якщо смартфон все ще перебуває на гарантії.
  • Потрапляння всередину води може призвести до того, що айфон перестав заряджатися. Як би швидко ви не дістали iPhone з калюжі, ванни або, не дай боже, унітазу, цього часу може вистачити для влучення всередину його корпусу вологи. Вмикати смартфон після водних процедур украй не рекомендується. А для мінімізації наслідків такого купання його потрібно максимально швидко віднести до сервісного центру. І вже точно не варто використовувати всякі лайфхаки на кшталт необхідності покласти телефон у ємність із рисом. Це не працює, а затягнувши з ремонтом, ви лише посилите проблеми.

Підсумки

Ми розібрали основні причини, чому iPhone може перестати заряджатися. Як ви бачите, більшість з них не вимагатимуть від вас особливих вкладень, а в деяких випадках може вистачити навіть скидання телефону до заводських налаштувань.

Найчастіше причиною проблеми стають самі користувачі, які заощаджують на покупці якісних аксесуарів. Випадки апаратних проблем з iPhone зустрічаються набагато рідше, хоча і не виключені повністю.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.