Експерти розповіли, як захистити свій смартфон від шахраїв

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Користувачі iPhone по всьому світу нерідко стають жертвами шахраїв, які отримують доступ до гаджета та блокують його. Щоб захистити свій телефон і персональні дані, що зберігаються на ньому, достатньо знати про можливі схеми зловмисників і бути напоготові.

Експерти з кібербезпеки розповіли про способи боротьби з шахрайством, реальні схеми зловмисників і методи злому смартфонів.

Засновано на реальних подіях

Знайомства в інтернеті – далеко не рідкість у наш час. Але іноді за профілем милої дівчини ховається справжній шахрай. Така ситуація сталася з 21-річним студентом із Росії, який натрапив у мережі на анкету Віталіни. Між ними почалася розмова, але потім дівчина раптово зникла.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Через день Віталіна повідомила, що втратила свій iPhone і тепер їй потрібно повернути хоча б фотографії. Юний студент не замислюючись, прийшов на допомогу. Дотримуючись вказівок дівчини, він зайшов до iCloud зі свого телефону і заклався там під її обліковим записом. Згодом молодик зрозумів, що це був обман, адже його смартфон одразу заблокували.

Дівчина своєю чергою запросила викуп у розмірі 6 тисяч рублів. Інакше телефон був би непридатним для подальшого використання. Молода людина не пішла на провокації і повідомила про свою ситуацію в службу підтримки Apple. Проте смартфон досі не вдалося повернути до попереднього стану.

Думка експертів

За словами фахівця Group-IB з цифрової криміналістики Ігоря Михайлова, ситуація, що сталася, не є чимось рідкісним. Такі випадки почали з’являтися ще кілька років тому. Фахівець зазначає, що дана схема стала можливою завдяки стандартній функції Apple – Find my iPhone («Знайти iPhone»). Власник смартфона своїми руками передає керування гаджетом іншій людині. Як тільки в пристрої користувача вводиться логін та пароль стороннього Apple ID, шахрай може перехопити доступ до телефону, планшета або комп’ютера.

У початковому задумі опція «Знайти iPhone» має блокувати екран смартфона від втручання незнайомців доти, доки власник не знайде його. Однак якщо пристрій прив’язаний до стороннього Apple ID, то для іншої людини воно буде просто дорогою марною «цеглою».

Методи злому

Якщо трохи глибше покопатися в мережі, можна знайти масу інших способів злому з докладною інструкцією. Зокрема, захопити обліковий запис iCloud можна за допомогою шкідливого програмного забезпечення або соціальної інженерії власника. Далі на екрані виводиться повідомлення від зловмисника з його облікового запису iCloud – про те, яку суму і куди переказувати.

Варто уточнити, що не лише iPhone у зоні ризику, а й Android. Однак для другого типу операційних систем відновити доступ трохи простіше. Це можливо за допомогою резервної пошти.

Небезпеку становлять посилання на пошті, месенджерах, SMS або соцмережах. Через них можна викрасти паролі, логіни, гроші та доступи до облікових записів. Останнє дозволяє не лише шантажувати власника, а й розсилати вірусні листи до його контактів. Персональні дані, вкрадені в результаті захоплення смартфона, теж мають цінність, адже вони продаються на тіньовому ринку.

Як захистити свій телефон?

Серед перевірених способів захисту:

  • двофакторна авторизація;
  • вхід за відбитком пальця або за допомогою біометричного розпізнавання;
  • обмеження на встановлення невідомих додатків;
  • унікальний пароль для облікового запису;
  • прив’язка облікового запису до електронної пошти, що не зареєстрована в домені @icloud.com.

Також експерти радять не відкривати посилання від незнайомців, не вводити чужих логінів та паролів та не повідомляти своїх паролів та кодів, а також перевірити наявність адрес електронної пошти у витоках за допомогою веб-сайту haveibeenpwned.com.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.