Названо 10 простих способів, які допоможуть прискорити смартфон

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

У цій статті я розповім про основні причини чому Андроїд гальмує або підвисає під час роботи або гри, а також перегортання додатків (вікон).

Ця стаття підходить для всіх брендів, що випускають телефони на Android 11/10/9/8: Samsung, HTC, Lenovo, LG, Sony, ZTE, Huawei, Meizu, Fly, Alcatel, Xiaomi, Nokia та інші. Ми не несемо відповідальності за ваші дії.

Чому гальмує Андроїд?

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

До основних причин такої поведінки системи належить надмірне навантаження на процесор та оперативну пам’ять. Навантаження викликають численні звернення користувацьких та системних програм, які працюють у прихованому від наших очей, фоновому режимі. Ще на роботу може вплинути занадто великий обсяг кешу, вплив вірусів і захаращування накопичувача залишковими файлами віддалених програм і непотрібною інформацією користувача.

Як прискорити Android

Існують різні методи відновлення швидкодії. Серед них найбільш ефективні такі:

  • Очищення кешу додатків та системного кешу.
  • Вимкнення процесів і служб, що не використовуються.
  • Видалення непотрібних файлів вручну.
  • Видалення вірусів.
  • Використання бустерів та оптимізаторів.
  • Скидання до заводських налаштувань.
  • Деінсталяція кастомних прошивок.

Якщо ви хочете, щоб система працювала швидко, ці методи слід застосовувати в комплексі.

Відключення невикористовуваних процесів та служб

Перш за все користувачеві необхідно звернути увагу на процеси та служби, які активовані в системі за промовчанням. Це бажано зробити після придбання гаджета та його першого включення.

У цій ситуації спочатку необхідно відключити модуль NFC і геолокацію під час роботи в інтернеті. NFC використовує досить багато ресурсів системи, а при частій роботі в інтернеті геолокація уповільнює завантаження файлів і відкриття сторінок.

Також необхідно звернути увагу на використання модулів бездротового зв’язку Wi-Fi та Bluetooth. Деякі користувачі ці модулі іноді взагалі не відключають, припускаючи, що це не позначиться на продуктивності системи. Це абсолютна помилка, так як вони завантажують не тільки системні ресурси, але і дуже швидко розряджають батарею, що позначається на сторонніх аплетах, що запускаються, і швидкодії системи.

Слабкий акумулятор можна вважати ще однією причиною того, що гальмує телефон Андроїд. Ситуацію можна виправити шляхом заміни батареї більш потужною.

Ручне очищення кешу

Постійне збільшення кешу додатків та системного кешу є причиною повільної роботи гаджета. Розробники системи не включили систему автоматизованого очищення до інструментарію операційної системи.

Для видалення системного кешу слід перейти в меню “Налаштування”, вибрати пункт “Пам’ять”, потім рядок кешу. Із додатками все складніше.

Видалити кеш різних програм можна в розділі програм у меню налаштувань. Для цього слід вибирати окремо кожну програму. Це неможливо виконати одночасно для всього програмного забезпечення.

Фонові процеси

Після придбання гаджета ви встановили більше 30 додатків і не збираєтеся зупинятися? Ви вважаєте, що якщо програма неактивна, чи не споживає ресурси системи?

Це не так, більшість встановлених програм завантажуються автоматично при старті системи. Вони займають пам’ять вашого девайсу та споживають ресурси процесора. Окремо слід відзначити різні віджети робочого столу та живі шпалери, більшість з яких нічого корисного зовсім не роблять.

Для вирішення проблеми слід відключити віджети робочого столу, живі шпалери та інші не дуже потрібні програми. Необхідно зайти до списку з фоновими програмами та залишити лише ті, які дійсно необхідні.

Видаліть софт, яким ви не користуєтесь. Для роботи з фоновими процесами Андроїд можна використовувати програми Disable Service та Autostarts.

Недолік вільного місця

У гаджетах вбудовані накопичувачі працюють таким чином, що майже при повному заповненні швидкодія системи буде уповільнена. Для швидкої роботи девайса важливо, щоб вільною залишалася хоча б чверть внутрішньої пам’яті.

Усі дані постарайтеся перенести на microSD. Картинки, подкасти, музику, фільми та інший контент краще зберігати на зовнішню карту.

Непотрібні папки та файли видаляти слід за допомогою файлового менеджера. Якщо видаляти штатними засобами, то знадобиться багато зусиль і часу їх пошуку.

Використовуємо сторонні програми

Якщо пристрій гальмує після очищення пам’яті, необхідно використовувати спеціалізовані програми, які здатні все сміття видалити з телефону. Чому одразу їх не можна застосовувати? Для встановлення сторонніх програм на пристрої може бути недостатньо пам’яті, тому її потрібно звільнити стандартними функціями.

Розглянемо програму Clean Master, яка має широкий функціонал і розповсюджується безкоштовно в Google Play.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.