Як купувати техніку, яка справді довговічна

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Всі технології, які ми знаємо і любимо, якось застаріють. А поки що було б непогано, щоб гаджети, якими ми користуємося щодня, служили все довше і довше, а не менше. На жаль, технологічні компанії зазвичай дотримуються стратегії запланованого старіння. Ви продовжуєте повертатися, щоб купити новий продукт, завдаючи шкоди планеті і при цьому витрачаючи свої гроші. Тому, заради планети, вашого гаманця та вашого розсудливості, ось що потрібно знати про те, як уникнути запланованого старіння і змусити вашу електроніку служити якнайдовше.

Що таке заплановане старіння?

Заплановане старіння – це не просто електроніка, що розвалюється у встановлений термін. Навпаки, заплановане старіння – це бізнес-стратегія розробки продуктів, які потребують заміни протягом кількох років на ринку.

На практиці це виглядає як уповільнення роботи вашого смартфона приблизно через два роки, оскільки нові покоління програмного забезпечення стають все менш сумісними зі старіючим обладнанням. Насправді програмне забезпечення часто розробляється з урахуванням нових функцій і типів файлів, які несумісні або менш дружні до існуючих програм та обладнання. Звичайно, деякі з цих дій необхідні для технічного прогресу, але більша частина їх робиться для того, щоб спонукати вас оновити свої пристрої.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Коли справа доходить до запланованого старіння, ви мало що можете зробити перед великими технологіями. Компанії робитимуть те, що, на їхню думку, принесе найбільшу вигоду. Проте є кілька порад, які слід мати на увазі, щоб протистояти навмисно недовговічній електроніці.

Подолайте уявне старіння

Насамперед важливо взяти паузу і зрозуміти, як ви визначаєте старіння. Потужна маркетингова тактика завжди просуватиме нам найновіший, найблискучіший продукт. Часто ці блискучі продукти насправді не задовольняють потребу, що є у вас, а грають на бажанні мати останню і найкращу річ. Завжди думайте про функціональність, а не про стиль.

В останні роки технології стали настільки хороші, що смартфон або ноутбук можуть використовуватися набагато довше, ніж будь-коли раніше. Хоча ви можете втратити нову функцію або помітити деякі уповільнення роботи, але є шанс, що ваші пристрої прослужать вам довше, ніж компанії, які їх виробляють.

Вибирайте пристрої, які можна оновити, а не замінити

Замість того щоб постійно міняти свої гаджети на нові моделі, намагайтеся купувати пристрої, які можна легко оновити. Наприклад, наступного разу, коли вам знадобиться ноутбук, подумайте про те, щоб відмовитися від легкої та витонченої моделі на користь тієї, яка може бути модернізована надалі. Хоча зараз все більше пристроїв йдуть шляхом без модернізації, але все ще є варіанти, що налаштовуються.

Ноутбуки Apple фактично взагалі не можна налаштовувати. Те, що ви купуєте сьогодні, залишиться у вас назавжди, так що майте це на увазі.

Ремонт перед заміною

Можливо, ваш інстинкт підказує вам замінити стару електроніку на нові моделі, але не виключайте старий добрий ремонт. Наприклад, якщо ваш телефон більше не заряджається до кінця, можна замінити лише батарею за частину вартості абсолютно нового телефону. Якщо ваш ноутбук перегрівається, можливо, вам потрібно почистити вентилятори або заново нанести термопасту. Це як відвезти машину до механіка: ви ж не мінятимете всю машину через спущене колесо.

Головне тут – провести невелике дослідження перед покупкою. З’ясуйте, чи легко відремонтувати продукт, який ви купуєте, а також чи є у бренду будь-які правила чи обмеження, пов’язані з ремонтом його продукції. Пам’ятайте, що як покупець, ви маєте право запитувати кожну деталь про те, що ви купуєте, тому не робіть покупку, доки не переконаєтесь, що знаєте про всі подробиці можливого ремонту.

Захистіть обладнання

Якщо ви хочете, щоб ваша електроніка прожила довге і щасливе життя, звертайтеся з нею дбайливо: використовуйте чохли та захисне скло. А при покупці орієнтуйтесь на довговічність, а не на стиль. Навіть якщо спочатку всі ці аксесуари вимагатимуть додаткових вкладень, у довгостроковій перспективі ви заощадите гроші, уникнувши дорогої заміни кожні кілька років.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.