Який екран найкраще для смартфона: TFT, IPS, OLED чи AMOLED

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Які характеристики важливі для екрана телефону? Можливість транслювати чітку картинку з природною передачею кольору, швидкий відгук на натискання, відсутність відблисків на сонці. Але чи всі дисплеї відповідають цим параметрам? Сьогодні поговоримо про те, який екран найкраще для смартфона (TFT, IPS, OLED або AMOLED) та на що звернути увагу при виборі.

Сенсорний екран TFT смартфона

Це плоска конструкція на основі рідких кристалів, під керуванням TFT — тонкоплівкових транзисторів (Thin Film Transistor). Ця технологія використовується при виробництві моніторів та дисплеїв для різних пристроїв.

Якщо ми говоримо про смартфони, обговорюємо тип матриці TFT TN. Цей тип екрану TFT встановлюють у бюджетних моделях. Його головна перевага – дуже низька ціна. Тому часто у лідерів антикризових добірок InfinixTECNOItel стоять такі дисплеї. Але не гидують ними і популярніші бренди. Наприклад, Huawei та Samsung. У Galaxy A035F стоїть TFT TN дисплей.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Переваги:

  • низька ціна;
  • швидкий відгук на натискання (1 мс). У IPS екранах, наприклад, час відгуку від 5 мс.

Недоліки матриці:

  • невеликий кут огляду (близько 60 градусів). Це означає, що чітко яскраво картинка помітна, тільки якщо дивитися прямо на неї. Якщо повернути телефон трохи вбік, вона спотвориться;
  • низька контрастність і погана передача кольору.

Чи варто брати смартфон із TFT TN екраном? Так, якщо вам потрібен максимально дешевий телефон, щоб дзвонити та надсилати повідомлення, іноді виходити в мережу.

Важливо розуміти, що різницю у швидкості відгуку 1 мс та 5 користувач не відчує. А довго обробляти фотографії, дивитися відео на тьмяному екрані з роздільною здатністю 1600×720 та поганим кутом огляду буде важко. Очі напружуватимуться, втомлюватимуться, з’явиться почервоніння та сухість.

IPS матриця

Це покращений варіант TN матриці, про яку ми говорили вище. Це також рідкокристалічний дисплей, але кристали в цьому випадку розташовані альтернативно. Раніше вони були скручені в спіраль, через що була низька контрастність та некомфортні кути огляду. Тепер вони розташовані паралельно один одному до декількох шарів. Ця модернізація зробила чорний колір глибшим, інші відтінки – більш контрастними, а кут огляду – більшим.

Телефони з екраном IPS — універсальна категорія. До неї входять сотні моделей із бюджетного та середнього сегменту. Наприклад, серед них можна знайти бюджетний Xiaomi Redmi 10C або дорожчий iPhone 11.

Така популярність не дивна. Адже IPS дисплеї мають багато переваг:

  • доступна ціна. Так, вона вища, ніж у TFT TN. Але вона нижча за AMOLED;
  • висока чіткість картинки і хороша передача кольору;
  • низьке енергоспоживання. Рідкі кристали, що використовуються у цій технології, витрачають заряд акумулятора дуже економно. Споживання електроенергії фіксовано, не змінюється залежно від дій користувача. Це допомагає заощаджувати заряд;
  • зображення і текст добре видно з різних кутів і на сонці.

Але сенсорні смартфони з IPS екраном мають недоліки:

  • можуть спотворювати кольори, робити їх перенасиченими або недостатньо насиченими. Такий дефект можливий у бюджетних моделях. Краще відразу в магазині перевірити насиченість кольорів, переконатися, що вона підходить;
  • чорний колір не такий глибокий, як у дисплеї OLED. Рідкі кристали не можуть повністю відключити підсвічування ділянок, де зображення чорне. Тому відтінок виходить менш насиченим.

Чи варто купити телефон із IPS матрицею? Так. Це золота середина, універсальний варіант. На такому екрані непомітно мерехтіння, відмінна передача кольорів, широкі кути огляду і низьке енергоспоживання. Якщо ви проводите багато часу у смартфоні – це чудовий варіант. Очі не так сильно втомлюватимуться, як при роботі з TFT TN матрицею.

OLED, PMOLED, AMOLED та інші

Прогрес не стоїть на місці. І на зміну IPS матрицям у дорогих смартфонах приходять нові рішення. Щоб розібратися в них, варто трохи розповісти про термінологію.

OLED – це технологія виробництва екранів на органічних світлодіодах. Вони генерують синій та жовтий кольори, об’єднуються, проходять через червоний, зелений, синій субпікселі та дають точку потрібного кольору.

OLED екрани є двох типів:

  • PMOLED – це пасивна матриця. Окремий шар підсвічування в цій конструкції не потрібен, тому що є самостійне підсвічування кожного рядка та стовпця пікселів;
  • AMOLED відрізняється тим, що це Active Matrix (активна матриця). І тут кожен піксель конструкції світиться самостійно, а чи не стовпець чи рядок.

Коли ви купуєте смартфон, ви отримуєте гаджет із AMOLED екраном. Навіть якщо там написано, що там OLED дисплей (бо теоретично це те саме, у випадку зі смартфоном, матриця активна). Ще кілька років тому такі матриці були дуже дорогими. Але сьогодні їх можна зустріти як у бюджетному Poco M5s, так і в ігровому Black Shark 5 або топовому флагмані iPhone 14 Pro.

AMOLED матриці мають суттєві переваги:

  • тонше аналогів – так як не потрібне додаткове підсвічування. Завдяки цьому сканер відбитка пальця можна розмістити прямо на екрані;
  • висока контрастність, яскравість та точність кольору;
  • максимально глибокий чорний колір. Оскільки всі пікселі самі обробляють своє світло, вони можуть легко відключатися в потрібний момент. Це гарантує максимально насичений чорний;
  • на телефонах із такими дисплеями можна увімкнути опцію Always On Display. На заблокованому екрані можна залишити, наприклад, годинник або віджет погоди.

Super AMOLED – розробка Samsung. Різниця в тому, що тачскрін не окрема деталь, а приклеєний до самого дисплея. Це дозволяє робити тонші гаджети. Але при цьому вони активніше витрачають заряд батареї. Є й інші зареєстровані назви AMOLED + якась приставка.

Наприклад, у 2019 році для OnePlus 7 Pro була зареєстрована назва Fluid AMOLED. Це був їхній перший смартфон із частотою оновлення екрану 90 Гц. При цьому реальних серйозних змін до конструкції самого дисплея не було внесено.

Революційних змін немає й інших випадках. У Super AMOLED Plus трохи менше зернистість, у Dynamic AMOLED покращена передача кольорів (приклад, Samsung Galaxy Z Fold4 ). Але ці зміни реальний користувач практично не помітить. Тому це більше маркетингу, ніж реальні інновації.

Недоліки смартфонів з екраном AMOLED:

  • мерехтіння. Для зміни яскравості у таких пристроях використовується широтно-імпульсна модуляція. Принцип роботи заснований на зміні не потужності світлодіодів, а тривалості мерехтіння (вмикання-вимикання). ШИМ не заважає під час перегляду, але очі від нього втомлюються. Якщо постійно сидіти в телефоні з яскравістю екрана нижче 50%, можуть початися хворобливі симптоми. Наприклад, сухість та різь в очах. Рішення 4: рідше використовувати гаджет, ставити яскравість вище 50%, віддавати перевагу моделям із технологією DC Dimming (мінімізує ШІМ), купити смартфон із IPS матрицею;
  • вигоряння OLED екранів. Це знебарвлення окремих ділянок. Через 3-4 роки на поверхні можуть з’являтися менш яскраві зони.

Чи варто купувати телефон із AMOLED матрицею? Так, якщо важлива яскрава картинка, максимально глибокий чорний колір та висока чіткість зображення. Але важливо пам’ятати про вигоряння та мерехтіння, яке може завдавати дискомфорту.

Який екран краще вибрати

  • TFT TN – якщо потрібно максимально дешевий варіант. А смартфон плануєте використовувати здебільшого для спілкування.
  • IPS – якщо потрібний універсальний варіант: широкі кути огляду, висока яскравість та насиченість кольорів. А також якщо у вас висока чутливість до ШИМ.
  • AMOLED (і його підвиди) – якщо потрібна максимальна контрастність та деталізація картинки. Зазвичай це смартфони з великим екраном та роздільною здатністю, на якому зручно дивитися відео, редагувати знімки.

Сподіваємося, що цей матеріал допоможе розібратися у видах дисплеїв для телефонів і вибрати відповідний гаджет.

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.