Як багато оперативної пам’яті вбиває акумулятор смартфона

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Щодо оперативної пам’яті смартфона ходить багато суперечок. Хтось вважає, що її кількість — маркетинговий прийом, спрямований на вичавлювання з покупця грошей, а хтось вважає, ніби значний обсяг ОЗП дає певний запас на майбутнє і є запорукою швидкої роботи пристрою в режимі багатозадачності. У кожній із двох думок своя частка правди. Однак є незаперечний факт, який полягає в тому, що чим більше оперативної пам’яті в телефоні , тим швидше він розряджається. Не розумієте, чому так відбувається, або навіть не вірите у це? Тоді розберемося.

Як працює оперативна пам’ять Андроїд

Мабуть, ви знаєте, що оперативна пам’ять, на відміну постійної, не зберігає, а обробляє дані. Якщо ви, наприклад, запустили програму, смартфон для відображення контенту забирає певну кількість місця з ОЗП. А ще оперативність є енергозалежною. Вона завжди споживає енергію і, отже, розряджає акумулятор.

На що впливає кількість оперативної пам’яті ? По-перше, на відображення того самого контенту. Якщо на смартфоні занадто маленька ОЗУ, то ви не зможете навіть запустити ресурсомістку гру, оскільки мобільний пристрій, будучи позбавленим виділеної відеокарти, використовує оперативну пам’ять. Наприклад, вимоглива Genshin Impact вимагає щонайменше 3 Гб ОЗП.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Проте майже всі сучасні смартфони мають на борту від 4 до 16 Гб оперативної пам’яті . Різниця у значеннях колосальна. Але, якщо гра Genshin Impact, яка на даний момент є чи не найбільш ресурсомістким 3D-проектом, вимагає всього 3 Гб на мінімальних налаштуваннях графіки та 4 Гб на максималках, то навіщо звичайній людині, далекій від іграшок, може знадобитися 16 Гб? Тільки для роботи режиму багатозадачності на телефоні та комфортного перемикання між запущеними програмами.

Коли ви залишаєте програму, повертаючись на робочий стіл, вона не закривається, а продовжує працювати. Тому при її повторному запуску через список відкритих програм вам не доводиться чекати, доки вона провантажиться. Рано чи пізно оперативна пам’ять закінчується , і тоді для запуску наступної програми смартфон у примусовому порядку закриває найменш актуальні з його погляду програми, тобто ті, що запускалися давно.

Чому розряджається телефон

Ви, напевно, задавалися питанням, чому дешевий телефон за наявності схожого по ємності акумулятора розряджається повільніше, ніж дорогий. Одна з головних причин – це потужність процесора. За інших рівних продуктивне залізо споживає більше енергії. Але справа не тільки в ньому, а й у кількості оперативної пам’яті .

Якщо ви закриєте всі програми, то не зможете звільнити всю оперативну пам’ять . Певна її частина буде зайнята системними службами. Причому кількість оперативної пам’яті, відведена на роботу ОС та інших необхідних для стабільного функціонування процесів, залежно від смартфона може бути різною. Маючи на руках два пристрої з однаковими налаштуваннями та наборами програм, ви помітите, що на смартфоні з 12 Гб ОЗП за замовчуванням зайнято більше місця, ніж на апараті з 6 Гб.

У моєму випадку Redmi Note 9 Pro (6 Гб) після перезавантаження використовує 2 Гб, тоді як Xiaomi 12T Pro з 12 Гб – 3,5 Гб. Тобто навіть у режимі простою смартфон із великою оперативною пам’яттю швидше розряджається. Звичайно, різниця не 75%, адже крім кількості важливу роль відіграє тип оперативної пам’яті, і у Xiaomi 12T Pro вона на 15% енергоефективніша. Але відмінності щодо автономності все одно відчутні.

Протягом дня ми так чи інакше запускаємо понад десяток програм: дзвонилка, месенджер, браузер, YouTube, онлайн-магазин тощо. Якщо Telegram ми знову запустимо, щоб перевірити повідомлення, що надійшли, то про додаток AliExpress після покупки товару забудемо мінімум до наступного дня, але ОЗУ продовжить тримати його в фоні, чекаючи вашого повернення. Через деякий час алгоритми оптимізації енергоспоживання його закриють, однак у найкращому разі за кілька годин. А за особистими відчуттями на Xiaomi це ніби не відбувається зовсім, і програма працює до того моменту, поки сам не вирішиш її закрити.

Як закрити додаток на Android

Швидка розрядка – побічний ефект наявності великого ОЗП. Телефон з невеликою кількістю оперативної пам’яті примусово закриє програму, коли йому стане недостатньо пам’яті , тоді як та ж модель зі збільшеним обсягом ОЗП продовжить залишати непотрібні фонові процеси. Але всі негативні наслідки можна звести до мінімуму, регулярно вивантажуючи програми з оперативної пам’яті. Для цього потрібно:

  1. Відкрити список запущених програм натисканням на квадратну кнопку або свайпом від нижньої частини екрана до середини.
  2. Змахнути зайву програму.
  3. Для закриття всіх програм натиснути на хрестик.

Звільнення оперативної пам’яті значно покращить автономність пристрою, якщо ви, наприклад, запустите відтворення фільму.

Більше 70% користувачів у тому чи іншому вигляді вивантажують програми з оперативної пам’яті і правильно роблять! Але разом з тим важливо знати і про інші способи покращення автономності телефону.

Скільки оперативної пам’яті потрібно смартфону

Велика ОЗП негативно впливає на автономність, але скільки оперативної пам’яті потрібно телефону для стабільної та довгої роботи? Все залежатиме від того, до якого класу належить пристрій. Адже дешевий апарат отримує урізану версію оболонки та апріорі не потягне ту саму гру Genshin Impact на максимальних налаштуваннях. Отже, велика кількість оперативної пам’яті йому нема до чого.

Якщо це недорогий телефон із процесором Helio G85 (Snapdragon 665/680) і слабше, то вам буде достатньо 4 Гб. Девайсам середнього класу на Dimensity 700/900 (Snapdragon 7) вистачить 6 Гб, а флагманам – 8 Гб. Все, що більше за ці значення, на початку 2023 року можна вважати надмірним. А переплата за версію на 12, а то й 16 Гб виглядає безглуздим рішенням, від якого не варто чекати практичної користі під час повсякденного використання.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.