Як часто потрібно оновлювати свій комп’ютер

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Дуже легко захопитися, пов’язаним із виходом нових продуктів. Якщо ви такий же великий ботанік, як і я, ви бачите, що з’явилися нові відеокарти, і все, про що ви можете думати, це вставити їх у свій комп’ютер і випробувати їх на міцність у чітких іграх у форматі 3к-4к.

Але як тільки збудження від придбання RTX 4090 або нового блискучого процесора вщухає, я виявляю, що знову займаюся тим самим, чим раніше: граю в онлайн проекти.

Ми часто прагнемо найновішого обладнання, з почуттям FOMO, що насувається, що якщо у нас не буде кращого комплекту, то ми швидко опинимося позаду, коли з’явиться нове обладнання. Звісно, ​​те, як працюють наші телефони, не допомагає; заплановане старіння та оновлення, що сповільнюють роботу старого обладнання, спонукають нас змінювати наші телефони кожні кілька років, а регулярний потік нових деталей для ПК може наштовхнути вас на думку, що те саме станеться і з вашим настільним комп’ютером або ноутбуком.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Однак дозвольте мені внести ясність: вам не потрібно так часто оновлювати свій комп’ютер, хоч би що казали вам Intel або Nvidia. У цій статті я розповім, коли саме вам потрібно оновлювати своє обладнання, і на що слід звернути увагу, коли настане час.

Давня технологія

Уявляю, що деякі з вас читатимуть цю статтю на найдавнішому ноутбуці. Я маю на увазі серйозно застарілі Intel Pentium середини 2000-х років.

Якщо ви все ще використовуєте таке обладнання, час його позбутися. Хоча “правило двох років” може бути відчутною метрикою, яка використовується багатьма технічними ентузіастами, я волію дотримуватися “правила десяти років” – якщо якась частина вашого комп’ютера старше десяти років, її пора замінити. У певний момент ви почнете втрачати життєво важливу підтримку оновлень безпеки та стабільності; наприклад, якщо комп’ютер не може бути оновлений до Windows 10 або 11, ви почнете втрачати підтримку функцій, оскільки Windows 7 і 8 офіційно мертві.

Проте два роки? Це дуже короткий термін для заміни комплекту, особливо з огляду на швидкість випуску нових компонентів. Звичайно, нові процесори та відеокарти майже завжди помітно кращі за своїх попередників, але вони не відразу роблять попередні моделі непотрібними; насправді, є багато старого обладнання, яке все ще добре працює.

Ось приклад: я досі користуюся компактним ноутбуком 2-в-1 (ні, я не скажу вам марку, я не рекламщик), у якому використовується процесор Intel 9-го покоління, випущений ще 2018 року. І все в порядку – цей ноутбук, як і раніше, працює плавно, коли у мене відкрита дюжина вкладок Chrome і у фоновому режимі грає Spotify. Я не збираюся міняти цей ноутбук протягом деякого часу.

Що вам потрібно?

Це найважливіше питання, яке потрібно поставити собі, коли ви хочете модернізувати свій комп’ютер або купити щось нове. Що особисто вам потрібне від вашої системи? Відповідь на це питання визначить, наскільки старим має бути обладнання.

Якщо ви геймер або потрібні графічні можливості високого класу для 3D-анімації або програм наукового моделювання, то вам потрібна дискретна відеокарта. Коли доходить до GPU, завжди варто порівняти новітні моделі з тим, що у вас вже є. Згідно з останнім дослідженням Steam Hardware and Software Survey, другим за популярністю графічним процесором серед геймерів є Nvidia GeForce GTX 1060 – карта, випущена майже сім років тому!

Якщо це ще не ясно, вам не потрібна найновіша відеокарта, щоб грати в найсучасніші ігри. При виборі нового GPU важливо враховувати вашу “цільову роздільну здатність”; якщо у вас монітор 1080p, немає сенсу переходити на нову карту RTX, призначену для ігор з роздільною здатністю 1440p або 4K. Якщо у вас є монітор 4K, але ви все ще використовуєте графічний процесор 2016, то, можливо, настав час оновити його.

Те саме стосується й інших компонентів; процесор Intel Core i7 9-го покоління в моєму ноутбуці все ще відмінно підходить для того, для чого я хочу його використовувати, а це переважно відповіді на електронні листи, написання статей, перегляд відео та онлайн ігри. Якби я сподівався використати його для більш вимогливих робочих навантажень, я б, можливо, захотів щось новіше.

Якщо говорити конкретно про процесори Intel, важливо відзначити, що процесори Intel Core 12-го покоління і новіше оснащені новим типом мікроархітектури ядер під назвою big.LITTLE, яка поділяє загальну кількість ядер на ядра “продуктивності” та “ефективності”. Ця архітектура відмінно підходить для виконання кількох завдань одночасно; ядра ефективності справляються з фоновими процесами, тоді як ядра продуктивності займаються основним навантаженням. Це ідеально підходить для стримерів Twitch, яким необхідно, щоб їхнє програмне забезпечення для стрімінгу працювало за кадром, поки вони грають у гру.

Обов’язкові заміни

Звичайно, іноді у вас просто немає вибору, крім оновити один або два компоненти. Якщо ви переходите на новий процесор Intel Core або AMD Ryzen прямо зараз, вам доведеться придбати нову материнську плату, оскільки сокет інший, і не підтримуватиме старі чіпи. Це може створити власні вимоги до оновлення, оскільки ваша нова материнська плата може використовувати оперативну пам’ять DDR5, а не більш поширену DDR4.

Вимоги до живлення – ще одна поширена причина подібних оновлень. Якщо ви купуєте новий потужний графічний процесор для свого ігрового ПК, є більша ймовірність, що для його нормальної роботи вам знадобиться блок живлення більшої потужності. Вам також слід побоюватися вузьких місць, якщо ви модернізуєте лише один компонент; чи достатньо у вашому ПК пам’яті, щоб отримати максимальну продуктивність від нового процесора?

Одна з областей, де рішення про необхідність модернізації залежить від вас, це зберігання даних. Якщо ви досі використовуєте старий жорсткий диск, я скажу, що настав час купувати новий. SSD-накопичувачі в наш час коштують страшенно дешево, і навіть звичайний SATAIII SSD буде значно швидше застарілого жорсткого диска, а завдяки відсутності рухомих частин вони прослужать довше.

Якщо у вас вже є SSD, то, сподіваюся, вам не доведеться його оновлювати, поки він не вийде з ладу. Однак тут є одне суттєве застереження: якщо ви вважаєте, що вам потрібно більше місця для зберігання файлів, ви повинні діяти на випередження та придбати більший диск.

Йому понад десять років? Якщо так, то напевно настав час для модернізації. Окремі компоненти такого віку, швидше за все, добігають кінця свого фізичного терміну служби (якщо вони ще не пройшли його і тримаються за нього зі шкідливості) і не отримують тієї віртуальної підтримки від виробника, яка вам дійсно потрібна.
Чи він все ще робить все, що мені потрібно? Якщо так, то не оновлюйтесь. Якщо у вас є цілком працездатний ноутбук або настільний ПК, який справляється з усіма повсякденними завданнями, які ви хочете на нього покласти, немає жодної необхідності купувати щось нове – це лише витратить гроші, які вам не потрібно було витрачати, та зробить свій внесок у зростаючу глобальну проблему електронних відходів.
Чи можна обійтись лише оновленням одного компонента? Відповідь тут зазвичай – хоч і не завжди – негативна. Легко думати, що новий графічний процесор вирішить усі ваші ігрові проблеми, але чим старша ваша система, тим більша ймовірність того, що заміна лише однієї деталі призведе до проблем сумісності або вузьких місць. Модернізація ПК частинами працює тільки в тому випадку, якщо ви можете дозволити собі робити це регулярно. Якщо у вас є стародавній ПК, який ви хочете воскресити, краще точно визначити, які деталі будуть гальмувати, якщо їх не оновити.

У будь-якому разі, я сподіваюся, що це керівництво виявилося корисним для вас – і, можливо, вберегло вас від поспішного, непотрібного оновлення!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.