Що таке ігрове скло для телефону і чи потрібно його клеїти

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Виробники аксесуарів регулярно випускають щось нове для смартфонів. У більшості випадків, на жаль, виходять досить дивні та марні примочки, але тішить хоча б те, що коштують вони не так дорого. Є відчуття, ніби виробники живуть у своєму світі і регулярно вигадують власні стандарти, наприклад, міцності захисного скла або їх типи. Щоправда, якщо про матові чи антишпигунські ви вже чули, то про ігрове скло на телефон — навряд. Розповідаємо, навіщо воно потрібне, чим відрізняється від інших аксесуарів і чи варто його купувати.

Що таке ігрове захисне скло

Ігрове захисне скло – це аксесуар для захисту екрана, але оптимізований для геймерів. Для цього навіть не потрібен ігровий смартфон – тип скла роблять для різних пристроїв, включаючи планшети. Судячи з опису, у нього трохи відрізняється тип поверхні: топове ігрове скло має надтонкий шар, але ви ж розумієте, що написати можна що завгодно.

Це менш помітно, ніж у матових захисних шибках і більше нагадує глянсове, так як поверхня залишається гладкою і палець легко ковзає. Проте зберігаються властивості матового скла, наприклад, не залишається слідів від пальців на екрані. Все б нічого, тільки подібні характеристики заявляє практично кожен виробник.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Правда, ігрове скло для телефону має свої переваги: ​​як і багато інших аналогічних аксесуарів, воно захищає від випромінювання синього світла. Деякі виробники навіть відзначають, що їх скло затримує до 90% шкідливого випромінювання. Отже, якщо вірити опису, аксесуар підходить для тривалого використання телефону не тільки в іграх, а й інших програм. Жаль, але перевірити це ніяк не можна.

Яке захисне скло краще для ігор

Незважаючи на захисні властивості та схожість із матовим захисним склом, виробники відзначають, що ігрове не спотворює зображення і навіть забезпечує найкращу видимість при сонячному світлі. Але зовні ігрове скло не відрізняється від звичайного. По суті так і є: у них навіть шари однакові.

  • Антибліковий шар — потрібен для того, щоб ви могли бачити всю інформацію на екрані телефону без спотворень при яскравому сонячному світлі.
  • У деякі додають ще додатковий шар антивідблиску плівки, який розсіює світло на екрані і знижує навантаження на очі.
  • Антибактеріальне покриття – воно є у будь-якому склі. Нібито має вбивати бактерії, але ви ж розумієте, що це маркетинговий прийом.

Міцність ігрового скла становить 9Н за шкалою Моосу, але лише за запевненнями виробників. Звичайно, це рекламний прийом: максимальний показник варіюється від 4Н до 6Н. Отже, міцність скла така сама, що й у звичайних — від подряпин і падінь точно врятує екран. Чи ні?

Знайшов для вас цікавий тест ігрового скла . Автор відео перевірив кожне з них за наступними параметрами: на захист від подряпин, води та стійкість до ударів. Виявилося, не всі стекла відповідають заявленим характеристикам.

  • Два варіанти з чотирьох виявилися дуже поганими: дряпалися миттєво.
  • Цікаво, що ті самі два скла погано взаємодіяли з водою: краплі моментально розтікалися по всьому екрану, а не згорталися. Або вони згорталися при попаданні, але потім не стікали з екрану швидко, залишаючи слід.
  • При перевірці скла на твердість не стримав тільки перший варіант: коли автор ролика вдарив краєм молотка, на склі відразу ж з’явилася тріщина. Можливо, удар припав не так, як планувалося, але аксесуар не витримав.

У принципі цей тест можна назвати об’єктивним. Як бачите, не тільки серед звичайних стекол є гарні та погані варіанти, серед ігрових – теж. Отже, видимих ​​відмінностей знову немає — на мій погляд, ігрове скло нічим не відрізняється від звичайних.

Скільки коштує гарне захисне скло

Цікаво, що хоч нібито ігрове скло відрізняється від звичайного за своїми властивостями, воно коштує приблизно стільки ж. На Аліекспрес можна знайти варіанти в межах 50-100 гривень, можна знайти і дорожче, але звертайте увагу на відгуки. Багато користувачів пишуть, що скла псують перенесення кольорів , погано клеяться, дуже швидко покриваються бульбашками або захищають не весь екран цілком. Ось кілька ігрових стекол для різних моделей із гарними відгуками.

Але є одна проблема: навряд чи ви зможете відчути відмінності ігрового скла від звичайних навіть при використанні. Це такі ж аксесуари як і звичайні та ще й зі схожими характеристиками. Наскільки воно захищає від впливу синього світла, який метод створення покриття використано — визначити неможливо.

На мій суб’єктивний погляд, це черговий маркетинговий прийом виробників, так як відчутної різниці в характеристиках немає. Безглуздо намагатися шукати саме ігрове скло для телефону, оскільки звичайне має практично ті самі властивості. Якщо у вас вже є гідний аксесуар, але ви не ризикуєте його клеїти самостійно, читайте нашу статтю про те, як встановити скло на смартфон самостійно і не потрапити в халепу.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.