На чому економлять виробники смартфонів, і як не повестися на їхні хитрощі

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Майже всі сучасні телефони мають стільки всього, що не кожен юзер розуміє, що це і навіщо необхідно. На це розраховують деякі виробники. Вони наповнюють смартфон марними модулями та додатками або заощаджують як деталі, делікатно про це замовчуючи.

То як же виробники заманюють споживачів і на чому заощаджують, створюючи свої смартфони?

Мікрофон

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Не всі мікрофони однакові. Порівняйте iPhone 13 і якийсь OnePlus і т.п. Навіть якщо за характеристиками здається, що там встановлений однаковий модуль, насправді ви відчуєте різницю. Чим дешевше смартфон, тим гірше обладнання. Ви зрозумієте, на якому пристрої стоїть хороший мікрофон, коли зробите перше відео, надішліть перше голосове повідомлення або поговоріть телефоном. Там, де стоїть менш якісний мікрофон, збережуться навколишні шуми, голос буде нечітким, тихим чи спотвореним.

Так що, незважаючи на схожі технічні дані, всі мікрофони різні.

Вібрація

Вібромотор це ще одна деталь, на якій виробники люблять заощаджувати. Чим дешевше смартфон, тим гірше він буде.

Якщо смартфон, який ви тримаєте в руці або в кишені, завібрував і перше бажання при цьому відкинути пристрій, це говорить про те, що на вібромоторі явно заощадили. Звичайно, є параметри, які дозволяють налаштувати комфортний вібровідгук. Якщо ж вони не допомагають, то можна говорити про те, що виробник заощадив і тут.

До речі, ця проблема зустрічається не лише у дешевих смартфонах, а й у флагманів.

Корпус

Матеріал, з якого виготовлений корпус смартфона, багато в чому визначає не лише тривалість його життя, а й зручність використання. Наприклад, скляний корпус. Так гарно. Він весь такий блискучий, гладкий. При цьому слизький, тендітний і зовсім не дешевий у ремонті.

Найменша механічна дія залишає подряпини, не кажучи вже про те, щоб ви упустили смартфон і не пошкодили його. До речі, на ньому завжди будуть видні розлучення та відбитки від кожного дотику.

Єдине рішення – бампер, накладка чи чохол. Тоді в чому сенс цієї скляної краси, якщо її все одно не буде видно? Сенс у тому, що користувач переплатить за це.

Батарея

Тут все складно. Одні виробники пишаються тим, що їхні смартфони мають велику ємність акумулятора, інші – хваляться швидкою зарядкою. Обидва варіанти так собі.

Якщо ємність батареї більша, ніж у аналогів, то працювати смартфон зможе довго, але після цього потрібно буде прилипнути до розетки на кілька годин, щоб заповнити заряд. Інший варіант, коли ємність акумулятора як швидко тане, так і швидко заповнюється. Швидка зарядка виставляється виробниками як перевага, при цьому вони забувають сказати, що батарея лише 4000 мА/год.

Тож виникає запитання: «За що платить користувач: за велику ємність та довгу зарядку або за короткий період роботи та швидку зарядку?»

Комплектація

Припустимо, виробник говорить про швидку зарядку. Ви купуєте смартфон із такою опцією, ось тільки в комплекті не буде блока живлення для зарядного пристрою. Хочете швидку зарядку – докупіть. Бажаєте супер-пупер звук – докупіть навушники тощо.

Тож перш ніж радіти якійсь перевазі свого нового смартфона, переконайтеся, що ви зможете ним скористатися.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.