Які папки на диску С у Windows 10 можна видаляти, а які краще не чіпати

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Диск С – основна директорія Windows 10 та інших операційних систем. По суті, це кореневий диск, де знаходяться всі програми, програми та важливі файли, видалення яких може призвести до порушення працездатності системи. Звичайно, досвідчені користувачі все це знають, тому цей матеріал більше підходить для новачків.

Почнемо з файлів, які можна без шкоди для системи видаляти з диска С. Усього буде кілька розділів.

Які файли можна видаляти

По-перше, видаляти можна і потрібно всі часові файли Windows. Як правило, вони перебувають у розділі: C:\Windows\Temp . Це різні дані, які використовує система для прискорення роботи. Жодного помітного прискорення вони не дають, а ось місце на диску займають. Тож видаляйте сміливо!

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

По-друге, можна очистити файл глибокого сну: C:\hiberfil.sys . Цей файл зберігає дані ОЗП системи, яка відповідає за перехід ПК у режим сну. Його часто видаляють власники комп’ютерів, які не використовуються даний режим і по-старому включають/відключають комп’ютер.

Щоб видалити цей файл, запускаємо Командний рядок від імені адміністратора, вводимо команду powercfg -h off і тиснемо Enter.

Система видалить все «сміття» лише після перезавантаження.

Ще одну папку можна сміливо чистити у розділі C:\Windows.old . Справа в тому, що тут система зберігає всі оновлення. Знову ж таки, це потрібно на «будь-який випадок», який настає лише зрідка, коли роблять відкат оновлень.

Які папки чіпати не можна

Головна папка диска С – Windows . Саме тут є операційна система. У цьому розділі чистіть лише ті папки, які я описав вище. Решту не чіпайте! Будь-яке видалення системних файлів та папок негативно впливатиме на роботу Windows.

Друга папка, з якою потрібно поводитися акуратно ProgramData . Знайти її можна лише після ввімкнення перегляду «Прихованих папок».

На диску С можна знайти папки, які починаються зі значка $ – це не віруси чи трояни, а системні директорії. Використовуються вони для зміни різних файлів, тому видалення буде небезпечним для роботи системи.

Відповідно, не можна чіпати папку Program Files , де знаходяться важливі програми та програми. Ці директорії можна чистити лише вибірково та точково, але для цієї мети краще заручитися допомогою досвідчених користувачів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.