За яким принципом працює Dynamic Island в iPhone

У нових моделях iPhone 14 Pro та 14 Pro Max з’явилася нова фішка «динамічний острів» – своєрідна частина екрану у вигляді чорної пігулки зверху, яка відображає фонову роботу деяких програм. Але чи така нова ця особливість, що приховує і як працює Dynamic Island?

Чубчик на iPhone X

Все почалося з того, що Apple випустили iPhone X, позбулися рамок і створили Face ID. А зверху з’явилася чубчик – невелика чорна область на екрані. Багато хто сміявся з цього вирізу, навіть Apple на своїх презентаціях обходили його стороною і не робили акцент. Але на той момент це був вимушений технологічний хід, який приховував датчик Face ID і фронтальну камеру.

Що під чубчиком?

У цій маленькій частині екрана заховано 8 елементів:

  • фронтальна камера;
  • інфрачервона камера;
  • мікрофон;
  • динамік;
  • інфрачервоний датчик;
  • датчик наближення;
  • датчик освітленості;
  • проектор точок (проектує понад 30 тисяч інфрачервоних точок на особу власника айфона і запам’ятовує його).

Згодом розміри чубчика не змінювалися, доки не вийшов смартфон 13 серії. Виріз зменшився на 20%. За рахунок чого вдалось зменшити розмір? Проектор точок та інфрачервоний датчик об’єднали, динамік перемістився всередину корпусу, датчик освітленості розмістили під дисплеєм (тобто також прибрали з чубчика).

Тепер ми наблизилися до розуміння пристрою Dynamic Island в 14 Pro і Pro Max.

Як чубчик перетворився на інтерактивну фішку?

За фактом, це вона і є, але без рамок. Усередині ті самі деталі, що і в айфон 13, але розміщені вони ще компактніше. Особливість цього більш просунутого вирізу в програмній частині чубчика стала активною, живою.

Якщо ви натиснете на острів, він реагує на дотик – збільшується, зменшується. Завдання дайнемікайленд – показ повідомлень від програм та швидкий доступ до них. Активні програми ховаються в острові, наприклад музика, таймер, карти, дзвінок, диктофон, запис екрана, а ще він показує підключення навушників або зарядки. Надалі програми інших розробників адаптуватимуться під Dynamic Island.

Apple змогли вписати острів у роботу ПЗ та зробити його додатковим зручним інструментом.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.