Чому після покупки Wi-Fi роутера необхідно змінити стандартний пароль з корпусу на свій

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

У більшості користувачів пароль від Wi-Fi мережі не змінюється роками і відповідає вказаному на бирці, прикріпленій до роутера. Більшість не замислюється про безпеку збереження своїх даних, а також про існування можливого сусіда, який негласно підключений і не платить за інтернет.

Так може відбуватися роками, а можуть виникнути проблеми. Дивлячись хто вирішить підключитися до вашої мережі та з якою метою. Найреалістичніший і найвищий має сценарій негласного підключення вашого сусіда до вашої мережі. Та й сама думка про те, що сусід може користуватися твоїм інтернетом безкоштовно, багатьох явно не тішить.

Чому після покупки Wi-Fi роутера необхідно змінити стандартний пароль з корпусу на свій

У більшості користувачів пароль від Wi-Fi мережі не змінюється роками і відповідає вказаному на бирці, прикріпленій до роутера. Більшість не замислюється про безпеку збереження своїх даних, а також про існування можливого сусіда, який негласно підключений і не платить за інтернет.

Так може відбуватися роками, а можуть виникнути проблеми. Дивлячись хто вирішить підключитися до вашої мережі та з якою метою. Найреалістичніший і найвищий має сценарій негласного підключення вашого сусіда до вашої мережі. Та й сама думка про те, що сусід може користуватися твоїм інтернетом безкоштовно, багатьох явно не тішить.

Варіант із шахраями виключати не можна, але він теж є, але швидше за все ці шахраї будуть “атакувати” точково і діяти з певною метою. Наприклад, перехопити чи отримати якісь важливі дані, інформацію чи фотографії. А потім уже намагатись “монетизувати” цю інформацію.

Звичайно, якщо вас захочуть зламати, назвемо їх серйозними людьми, то вони зламають, тому що вони мають спеціальні засоби для досягнення цих цілей. А ось від “простаків”, які можуть зламати вашу мережу простими способами та засобами, необхідно захищатися всіма наявними засобами.

Коли буде отримано доступ до роутера зловмисниками, вони можуть перехоплювати ваш трафік. Хоча частина цього трафіку перебуває у зашифрованому вигляді, завжди можна отримати багато цікавої інформації, яка передається незашифрованою чи тою, яку можна розшифрувати.

Користувачеві дуже важко помітити факт негласного підключення до його роутера сторонніми особами. Можна використовувати спеціальні програми, які сканують та показують, підключені пристрої до вашого роутера. Такий “моніторинг” буде дуже корисним для профілактики. Але ці програми не завжди ефективні.

Що ще можна зробити?

Необхідно поміняти заводський пароль з етикетки роутера, на ваш, який має бути унікальним. Заводський пароль не є безпечним. Щомісяця міняти паролі не варто, але з якоюсь періодичністю бажано.

Крім того, для бездротових мереж необхідно вибирати шифрування WPA2. Всі ці операції можна провести в налаштуваннях роутера. Як самостійно зайти в ці налаштування? Робимо відповідний запит у пошуковій системі і вказуємо модель вашого роутера, там ви знайдете просту покрокову інструкцію. Якщо самі нічого не розумієте, то покличте того, хто розуміє і кому ви довіряєте. Можна і фахівця викликати, але за ним та його діями треба буде уважно стежити.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.