Які пристрої потрібно підключати до Wi-Fi-роутера через дріт

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Будь-який Wi-Fi-роутер на корпусі має один і більше Ethernet-портів для підключення пристроїв безпосередньо до маршрутизатора без використання бездротової мережі. Вони розташовані в тильній частині пристрою і зазвичай мають жовтий колір. Порт Ethernet синього кольору називається WAN – він йде від провайдера до вашого пристрою.

Порти Ethernet можуть мати різні швидкості. Якщо ваш роутер не змінювався кілька років, то швидше за все ваші порти не зможуть розвинути швидкість більше 100 Мбіт/сек. На сьогоднішній день таку швидкість вже визнано морально застарілою. Більш сучасні роутери можуть видавати швидкість портів 1 Гбіт/сек, а найсучасніші до 5 Гбіт/сек. Однак, варто розуміти, що якщо ваш роутер може працювати на високих швидкостях, то швидкість доступу в інтернет завжди буде обмежена провайдером.

Але перейдемо до основного питання статті – які пристрої потрібно підключати дротом?

Якщо мислити логічно, то дротом потрібно підключати ті пристрої, які мають стаціонарне розташування. Наприклад: персональний комп’ютер, телевізор, принтер. Але є й зворотний бік монети — не завжди доступ бездротовою мережею може забезпечити високу швидкість і якість підключення.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

У випадку, якщо ви використовуєте морально застарілий Wi-Fi 4, то якість з’єднання по дроту та через бездротову мережу сильно відрізнятиметься. Як за швидкістю і пінгу, так і за стабільністю з’єднання. Минуле покоління Wi-Fi сильно піддається різним перешкодам, що знижує якість зв’язку.

А ось сучасний Wi-Fi 6 вже створений з використанням передових технологій. Здатний розвинути швидкість до 11 Гбіт/сек і дати таку ж якість, як при дротовому підключенні. Якщо ваші пристрої підтримують Wi-Fi 6, то з’єднувати дротом їх немає жодного сенсу – якість зв’язку буде такою ж.

Висновок: якщо ваш Wi-Fi-роутер морально застарів, краще підключити проводом ті пристрої, яким важлива висока швидкість і стабільність з’єднання.

Також важливим фактором є якість сигналу. Бувають такі ситуації, що Wi-Fi працює у сусідній кімнаті набагато гірше. Вирішити цю ситуацію можна двома способами:

  • Придбати другий Wi-Fi-роутер або підсилювач бездротового сигналу;
  • Протягнути кабель, вартість якого буде в рази нижчою, ніж будь-якого мережного обладнання.

Висновок : підключати пристрої за допомогою дроту можна в ситуаціях, коли сигналу від одного роутера не вистачає, щоб зручно використовувати мережу в усіх приміщеннях.

Ну, а професійні користувачі, у яких у своїй квартирі локальна мережа та файловий сервачок, то зрозуміють, що провід буде найкращим способом підключення.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.