Ноутбук сильно гріється – що можна зробити

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Особливістю роботи комп’ютерної техніки є значне тепловиділення. Інженери приділяють багато уваги питанням ефективного відведення тепла від важливих компонентів комп’ютерів та ноутбуків. Але власники комп’ютерної техніки все одно стикаються із проблемою значного нагріву.

Особливо актуально це для власників ноутбуків. У невеликому корпусі всі комплектуючі скомпоновані, тому система охолодження часто працює на повну силу. Та й загалом система охолодження ноутбука неповноцінна. Звідси і виходить, що найпоширенішою причиною поломки ноутбука є перегрів.

Але що робити, якщо ноутбук сильно гріється? Так, що часом вимикається.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Найбільш очевидною причиною виявляється забруднення системи охолодження. Усередину потрапило багато пилу, що знижує ККД очків. Єдине ефективне рішення – розібрати пристрій та почистити систему охолодження. Якщо є навички, можна самостійно розібрати корпус ноутбука, видалити наліт пилу та поміняти термопасту. Якщо такого досвіду немає, краще віднести ноутбук до сервісного центру.

Хтось використовує різні очищувачі високого тиску, але ефективність таких способів не завжди виправдана. Та й при невмілому використанні можна вентилятор ноутбука вивести з ладу такою чисткою.

Що робити, якщо немає можливості почистити систему охолодження?

Якщо найближчим часом можливості якісно почистити начинки ноутбука від забруднень не передбачається, можна скористатися кількома корисними порадами.

1. Слідкуйте, щоб вентиляційні отвори завжди були вільними. Не ставте ноутбук на ліжко або на коліна. Повітря потрібно безперешкодно циркулювати: тепле повітря видмуть назовні, а замість нього в корпус надходять нові порції прохолодного повітря.

2. Купуйте охолодну підставку для ноутбука. Вона піднімає його корпус над поверхнею столу, покращуючи циркуляцію повітря. Також у такі підставки можуть бути вбудовані вентилятори, що покращують охолодження нижньої сторони ноутбука. Живлення для них береться з порту USB мобільного комп’ютера. Наприклад, на AliExpress є добрі пропозиції. 

3. З’ясуйте, які програми сильно навантажують ноутбук. Якщо вони працюють у фоновому режимі, краще їх вивантажити з пам’яті. Якщо пристрій сильно нагрівається, коли запущено комп’ютерні ігри, можна знизити налаштування графіки. Хоча, мабуть, ваш ноутбук просто не призначений для сучасних ігрових додатків.

Потрібно постійно стежити за температурою лептопа, оскільки при надмірному нагріванні може аварійно вимкнутись. При цьому втратяться всі незбережені дані, з якими працювали перед цим. Також тривала робота за підвищених температур помітно скорочує термін служби ноутбука. Я зазвичай використовую програму AIDA64, але ви можете вибрати будь-яку іншу з подібним функціоналом.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.