Топ-5 додатків, які нещадно крадуть пам’ять у смартфоні

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Пам’ять у смартфоні – головний біль практично будь-якого користувача. Її практично завжди не вистачає, а у смартфонів зазвичай об’єм не більше 128 гігабайт. Переважна більшість гаджетів мають накопичувач у районі 32-64 гігабайт, що дуже мало для 2023 року, та чого вже говорити, навіть і для 2021 року!

Ви напевно помічали, що після встановлення необхідних програм проходить якийсь час і пам’ять кудись подінеться. А причина цього — програми, яким вона потрібна для зберігання даних. Розглянемо ТОП-5 програм, які крадуть пам’ять.

Месенджери

Якщо ви використовуєте месенджер з налаштуваннями за замовчуванням, всередині у вас багато чатів та підписок, то не дивуйтесь. Наприклад, мій Telegram може за день з’їдати по 1 гігабайту пам’яті.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Справа в тому, що дефолтні налаштування дозволяють месенджеру автоматично зберігати весь контент на накопичувач пристрою. Щоб такого не було, потрібно зайти в налаштування месенджера та вимкнути автоматичне збереження медіаконтенту на девайс. Завантаження файлів після відключення відбуватиметься на запит.

Браузер

Будь-який браузер для своєї роботи активно користується постійною пам’яттю. У ній оглядач зберігає кеш переглянутих веб-сторінок, щоб не завантажувати ті самі дані з інтернету ще раз. Чим більше сайтів ви відвідали, тим більше інформації буде збережено.

При активному використанні браузера на Android за день може додати по 200-300 мегабайт кешу. Тут все просто – раз на тиждень необхідно заходити в налаштування програм, вибирати браузер і очищати кеш.

Карти та навігатор

Програми, пов’язані з картами, також люблять використовувати постійну пам’ять. У ній зберігається як кеш, так і карти, які ви завантажили для офлайн перегляду. Діяти тут потрібно логічно – кеш чистити можна частіше, а ось зі збереженими картами вже навряд чи ви щось зробите, якщо вони вам потрібні.

Ігри

Самі собою ігри для смартфона займають чимало місця. Але ще більше пам’яті можуть вимагати пройдені рівні або новий ігровий контент, який завантажується з Інтернету. Також ігри можуть створювати великі обсяги кешу – бажано також його регулярно чистити.

Соціальні мережі

Програми соціальних мереж також люблять «поїсти» пам’ять у смартфоні. Все те, що ви вже переглянули, наприклад, фото, буде зберігатися в кеші для того, щоб ще раз не турбувати сервер мережі. Тут так само, як і з вищевказаними – періодично заходимо в налаштування і чистимо кеш.

Також пам’ять можуть витрачати і встановлені програми від розробників смартфона. Мінус у тому, що видалити такі програми, як правило, не можна. Але необхідно періодично стежити за кешем, якщо ви ними користуєтеся.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.