Як вибрати смартфон у 2023 році: практичні поради

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

В даний час ринок переповнений пропозиціями смартфонів у різному ціновому діапазоні. Через безліч моделей та виробників складно вибрати якісний, продуктивний та довгоживучий телефон. Важливо знати, на що звернути увагу під час вибору пристрою.

Як вибрати смартфон у 2023 році? Під час вибору телефону оцініть процесор, дисплей, камеру, акумулятор, вбудовану пам’ять та ОЗП.

Продуктивність

Продуктивність багато в чому залежить від CPU. Який процесор смартфона вибрати у 2023 році? У списку актуальних сьогодні мобільних процесорів лідирують A16 Bionic від Apple і Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2. Нижче розташувалися MediaTek Dimensity 9200, MediaTek Dimensity 9000 Plus, Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1, Apple A15 Bionic. Лідери серед процесорів – покращені версії минулих моделей. Вони відрізняються кращою продуктивністю та енергоефективністю.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Важливим чинником є ​​кількість ядер. Вони допомагають розподілити навантаження. У середньому ціновому сегменті можна знайти телефони із процесорами на 8 ядер, але вони будуть з меншою тактовою частотою, ніж у флагманських моделях. Кількість ядер впливає і енергоефективність. Чим їх менше, тим процесор сильніше нагрівається при високому навантаженні, а батарея швидше розряджається та зношується.

Один з найпродуктивніших процесорів у 2023 році – Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2. Компанія анонсувала його у 2022 році. Він буде встановлений у найкращих флагманських пристроях.

Новинка виконана на 4-нанометровому техпроцесі. Процесор відрізняється чіпом Cortex-X3, що працює на частоті 3,2 ГГц. У роботі йому допомагають ще чотири ядра з тактовою частотою 2,8 ГГц, а також три енергоефективні ядра на 2 ГГц. Якщо порівнювати з попереднім поколінням, вдалося досягти приросту продуктивності CPU на 40%, а GPU — на 25%.

Чим дешевший телефон, тим менш продуктивний процесор. Якщо ви шукаєте смартфон для вимогливих 3D-ігор, дивіться високопродуктивні та флагманські пристрої.

Дисплей

Як вибрати розмір екрану смартфона у 2023 році? Перше, на що дивиться покупець, – розмір дисплея. Для розваг (ігор, переглядів відеороликів, кіно та серіалів, соціальних мереж) відмінно підійдуть моделі з діагоналлю понад 6 дюймів. З виконанням інших завдань добре справляються пристрої від 5 до 6 дюймів.

PPI — показник співвідношення екрана та його роздільної здатності. Він важливий нашого зору. Маленький екран із високою роздільною здатністю безпечніше для очей, ніж великий екран із низькою кількістю точок.

Зверніть увагу на частоту оновлення дисплея (герцювання). Нині виробники пропонують 60, 90 та 120 Гц. Також є пристрої з частотою оновлення екрану 144 Гц та 160 Гц, але їх не так багато. Чим вище частота оновлення, тим плавніше відображаються на екрані об’єкти, що рухаються. До того ж підтримка високої «герцовки» – запорука продуктивного процесора та потужної батареї.

Окремо варто виділити роздільну здатність та кольоропередачу. Технічний журналіст Данило Петров зазначив, що флагманські пристрої мають екран із роздільною здатністю 4К та підтримку HDR.

Камери

Як вибрати смартфон з гарною камерою у 2023 році? Зверніть увагу на такі функції, як оптичний (нецифровий) зум, нічний режим для покращення зображень з низькою освітленістю та оптичну стабілізацію зображення. Враховуйте такі характеристики:

  • кількість мегапікселів та їх розмір (µm): чим більше показники, тим чіткіше виходить зображення і вище його роздільна здатність;
  • апертура (світлосила) – вибирайте камери зі значенням f/2,2 і нижче;
  • діагональ матриці що більше, краще. Хороший показник – 1/2,8”–1/3”.

Як пише оглядач електронної техніки Філіп Берн , кожен флагманський смартфон може робити чудові фотографії, але різні телефони мають різні переваги. У деяких є об’єктиви з оптичним зумом, у яких використовується складена оптика, що дозволяє чітко бачити віддалені об’єкти, включаючи Місяць. Інші використовують обчислювальні методи, щоб допомогти покращити знімки з основної камери.

Як правило, дорожчі телефони пропонують кращу фотографічну універсальність та якість, але є й дешевші моделі, які роблять чудові фотографії. Виробники вирішують цю проблему по-різному. Найкращі телефони Samsung пропонують більше об’єктивів та сенсорів, а найкращі iPhone оптимізують сцену та освітлення. Якщо потрібні унікальні об’єктиви, перегляньте найкращі пристрої від Huawei.

Акумулятор

Більшість телефонів у різному сегменті можуть працювати більшу частину дня на одному заряді. У великих телефонів потужні габаритні акумулятори, але також великі екрани і потужні процесори, тому вони швидко розряджаються.

Яка батарея має бути у смартфона у 2023 році? Основні типи акумуляторів – літій-іонні (Li-Ion) та літій-полімерні (Li-Pol). Хоча характеристики різних типів батарей відрізняються (наприклад, Li-Ion зберігає більше енергії, його можна заряджати та розряджати у вільному режимі, він довше тримає заряд), вибір акумулятора повинен ґрунтуватися на об’ємі, а не на його типі. Достатня ємність акумулятора при активному використанні смартфона – від 4000 мАг.

Вибирайте пристрої з функцією швидкого заряджання. Перевірте, чи постачається телефон із сумісним швидшим зарядним пристроєм, оскільки старий USB-штекер може його не підтримувати.

Зверніть увагу на можливість бездротової зарядки. Часто продається спеціальна док-станція для заряджання пристрою. Такий тип зарядки повільніше провідного. П’ятиватна бездротова зарядна станція зарядить телефон від 0% до 100% за 3–4 години, а провідна за 2,5 години.

Поцікавтеся, чи знімний акумулятор. Згодом батарея зноситься, і її потрібно буде замінити. Багато сучасних моделей йдуть з незнімними акумуляторами, тому після виходу його з ладу доведеться купувати новий телефон.

Пам’ять

Сьогодні майже всі пристрої мають не менше 32 ГБ пам’яті, з яких 10 майже завжди зайняті встановленими додатками і операційною системою. Який обсяг пам’яті має бути у смартфона у 2023 році? Для дзвінків достатньо 32 ГБ. Для соціальних мереж, зберігання документів та фотографій потрібно щонайменше 64 ГБ пам’яті, для гарної роботи — 128 ГБ. Такого обсягу достатньо для ігор, зйомки відео, соціальних мереж та якісної роботи програм. Для професійної відеозйомки у 4К та фотографій використовують пристрої з об’ємом пам’яті від 256 ГБ до 1–2 ТБ.

Яка ОЗП має бути у телефоні у 2023 році? Для стандартної роботи гаджета досить 4-6 ГБ, для складних завдань краще вибрати 8 ГБ. Цієї кількості ОЗП вистачить для ігор та програм.

Вибір смартфона завжди ґрунтуйте на завданнях, які він має виконувати. Вивчіть можливості пристрою, розгляньте його технічні та експлуатаційні показники, порівняйте їх з іншими моделями. Це допоможе вибрати в 2023 році якісний гаджет, який без труднощів виконає всі поставлені перед ним завдання.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.