Чи правда, що Signal — безпечніший месенджер, ніж WhatsApp

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Багато хто чув про гучний свого часу месенджер Signal. Хтось говорив, що він зручніший, інші хвалили його безпеку, а треті стверджували, що це просто хороший сервіс, якщо про нього говорив сам Ілон Маск. Все це частково правда, але суперечок Сигнал викликав дуже багато. Зараз ми поговоримо навіть не про те, чи варто ним користуватися, а про те, чи він безпечніший, ніж WhatsApp, який постійно світив своїми дірками. Ми закриємо на це очі, вважаючи, що це разові збої, і обговоримо, який з месенджерів безпечніший в ідеальному світі, де вони працюють чітко і без збоїв.

Чи безпечно користуватися WhatsApp

Хоча і Signal, і WhatsApp використовують безпечне шифрування, досить згадати лише одну річ. WhatsApp належить Meta, і існує певний обсяг метаданих, які розробники можуть зберегти під час використання програми, навіть якщо самі повідомлення зашифровані. Саме тому Signal на перший погляд здається більш безпечним варіантом.

Що таке Signal

Signal — це програма для обміну миттєвими повідомленнями, яка вперше стала популярною, коли Ілон Маск порекомендував його ще в січні 2021 року у простому твіті. До написання того твіту його підштовхнуло те, що Facebook оновила свою політику конфіденційності. Тоді Маск і порадив своїм передплатникам натомість «використовувати Signal». На той час твіт призвів до експоненційного зростання акцій Signal.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Програма месенджера, доступна як для Android, так і для настільних комп’ютерів, працює на основі протоколу Signal з відкритим вихідним кодом. Запущений у 2013 році, Signal тепер управляється некомерційною організацією Signal Foundation, яка отримала пожертву у розмірі 50 мільйонів доларів від Брайана Ектона. За іронією долі, саме він є засновником WhatsApp. Наразі Ектон є тимчасовим генеральним директором Signal Messenger LLC.

У чому переваги Signal

Що приваблює користувачів Signal, так це наскрізне шифрування, засноване на вищезгаданому протоколі Signal, який, за словами компанії, дозволяє вам «говорити вільно». Всі розмови, надіслані та отримані через службу Signal, захищені. Ні компанія, ні хтось ще на шляху між відправником та одержувачем не може читати повідомлення, переглядати фотографії або прослуховувати дзвінки. Повідомлення розшифровується тільки після того, як воно досягає пристрою передбачуваного одержувача.

Signal збирає лише номер телефону, який необхідний для реєстрації. Хоча ви можете використовувати підмінний номер, якщо ви не хочете вказувати свій реальний. У той же час, ваше ім’я та фотографія, якщо ви вирішите завантажити їх, не будуть доступні представникам компанії. Це забезпечує максимально високий рівень конфіденційності. З WhatsApp ситуація трохи інакше. Оскільки він належить Meta, ця компанія може отримати доступ до деяких даних месенджера та ваших особисто. А також збирати їх для різних цілей відповідно до політики конфіденційності. Тієї самої політикою, яка викликала так багато суперечок два роки тому.

Що можна робити у Signal

Signal працює так само, як WhatsApp та інші служби обміну миттєвими повідомленнями. Користувачі можуть надсилати текстові повідомлення, а також зображення, відео, наклейки з емодзи та GIF-файли. Можна також здійснювати аудіовиклики, настроювати групові розмови та робити багато іншого. Деякі недавні доповнення повторили те, що вже є в інших месенджерах, наприклад, Telegram або iMessage, і зробили Signal зручнішим. Тобто він не лише існує, а й розвивається.

Signal не має реклами або трекерів, і його можна використовувати абсолютно безкоштовно. Це стало можливим завдяки тому, що компанія повністю підтримується грантами та пожертвуваннями, що підвищує її авторитет як надійного та безпечного місця для спілкування.

Чи варто користуватися Signal

З більш ніж 40 мільйонами користувачів на сьогоднішній день і бездоганною репутацією, коли справа доходить до витоку даних, Signal легко займає одну з лідируючих позицій, коли йдеться про безпечних месенджерів. Він швидко стає домінуючою силою у сфері програм для обміну миттєвими повідомленнями. Але до верхівки рейтингу та до WhatsApp з його двома мільярдами користувачів йому ще далеко.

Хоча ясно, що Signal дуже безпечний, деякі вважають, що він безпечніший, ніж WhatsApp, просто тому, що він не має жодних зв’язків з великими технологічними компаніями, на відміну від WhatsApp. Це дійсно так. І якщо вам потрібна максимальна безпека, варто вибрати його.

Але тут згадаємо найголовніший мінус – недостатня аудиторія. Нехай у ньому і 40 мільйонів людей, але, швидше за все, 90% ваших знайомих не користуються Signal , а 50% чи навіть більше ніколи про нього не чули.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.