Топ-5 причин спробувати Linux

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

А ви знаєте, чому Windows і macOS такі популярні? Вони зручніші, легші чи дешевші? Ні. Це продукти двох компаній – Microsoft та Apple, у яких капіталізація сягає десятків мільярдів доларів. Якщо «яблука» величезна лояльна база клієнтів, то у дітища Білла Гейтса є засоби для розміщення своїх платформ на ПК більшості виробників.

Linux – проект із відкритим вихідним кодом. Він безкоштовний і працює здебільшого на ентузіазмі розробників та ком’юніті. З ним не так просто поводитися, як з популярнішими аналогами, але перед просунутими користувачами відкривається справжнє море можливостей.

Гнучкість та різноманітність

Кожен комп’ютер із Linux – індивідуальність. Це не Windows 7-8-10-11 із фундаментальними параметрами, які важко змінити під свої потреби. Підібрати потрібний варіант можна вже на етапі вибору дистрибутива (складання Linux) – Arch та Debian для універсальності та продуктивності, RHEL та Ubuntu для роботи в корпоративній екосистемі та багато іншого.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Крім цього, будь-який внутрішній елемент платформи можна також підлаштувати під себе.

Масштабованість

Windows/macOS можна порівняти з растровими та векторними зображеннями. Збільште будь-яке JPG фото в 10 разів, і побачите 3 пікселі замість зображення. У найбільш потужної Windows 10 Pro при роботі з більш ніж 64 ядрами процесора починає їхати дах.

Linux порівняємо з логотипом Twitter, який як не збільшуй, залишиться чітким. Транспортування осі із слабкого ноутбука на величезний сервер пройде безболісно.

Архітектура менш схильна до вірусів

Заплутана система розмежування прав доступу дуже ускладнює процес створення шкідливого ПЗ. Ядро Linux є важкопробивним моноліт.

Бонусом йде мала популярність, що дуже впливає ефективність створення вірусів.

Найменше навантаження на комп’ютер

Для “топових” ПК з 32 ГБ оперативної пам’яті цей фактор не відіграє ролі. Але старі ноутбуки з одноядерним процесором та 2 ГБ ОЗП зітхнуть із полегшенням, якщо на них поставити Linux.

Зручний магазин додатків

Так, у Windows та macOS таке теж є. Тільки в першому випадку він калічний, а в другому платний.

Linux дає можливість встановити будь-яке потрібне програмне забезпечення буквально в пару кліків. Більше не знадобиться після переустановки платформи перекопувати десятки торентів, а потім чистити комп’ютер від різного сміття.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.