Смартфони на Android: що варто враховувати при покупці дешевих пристроїв

Щоразу наприкінці року Android-смартфони від найрізноманітніших виробників доступні для продажу за значно зниженими цінами у великих мережах електроніки та фірмових магазинах. Але тільки тому, що смартфон коштує особливо дешево, не варто одразу його купувати.

Смартфони – це більше, ніж просто обладнання

Смартфони Android та iPhone розвиваються повільнішими темпами з погляду апаратного забезпечення. Камери не стають краще рік у рік, процесори більше не пропонують значного приросту продуктивності, а коли справа доходить до часу автономної роботи, майже всі пристрої, як правило, швидко розряджаються. З технічної точки зору можна використовувати пристрої минулого або позаминулого року, оскільки деякі з них не відрізняються від нових моделей.

Смартфон складається не тільки з апаратного забезпечення, але і з програмного забезпечення, за обслуговування та підтримку якого більшу частину відповідальності несе виробник. Однак політика підтримки та оновлень сильно різняться у виробників. Деякі компанії пропонують оновлення програмного забезпечення для своїх пристроїв протягом кількох років, а також обіцяють регулярні виправлення безпеки, щоб смартфони завжди були в курсі останніх оновлень. Інші виробники майже не дбають про безпеку своїх пристроїв.

Переконайтеся, що смартфони отримують оновлення

Але без регулярних оновлень програмного забезпечення та виправлень смартфон відразу стає загрозою безпеці для ваших даних, а значить, і для вас. Тому що надзвичайно конфіденційний контент, такий як фотографії, документи, банківські реквізити та багато іншого, зберігається, зокрема, на смартфонах. Тому кожен повинен стежити за тим, щоб програмне забезпечення смартфона завжди було в актуальному стані, інакше шкідливі програми можуть заразити пристрій та отримати доступ до даних.

Тому при покупці смартфона ви повинні переконатися не тільки в тому, що пристрій виглядає стильно і коштує дешево, але і в тому, що ви отримуєте програмну підтримку на запланований час використання. Оскільки час використання смартфонів постійно збільшується, зазвичай рекомендується використовувати пристрої, виробники яких надають відповідні гарантії. Деякі смартфони старіють незабаром після їхнього виходу на ринок, оскільки виробники дають їм лише коротку гарантію оновлення протягом одного року.

Від таких смартфонів краще триматися подалі. На жаль, одним із таких пристроїв є дуже популярна серія G від Motorola. На додаток до нової версії Android гаджети отримують лише два роки виправлення безпеки. Через два роки після закінчення застрахованого періоду виправлення пристрої виходять з циклу оновлення і наражаються на потенційну небезпеку. Існує лише одне велике оновлення ОС для більш старих моделей Xiaomi або недорогих варіантів Nord від Oneplus, таких як N2oT, але виправлення безпеки випускаються щонайменше три роки.

Найкраще використовувати сучасні смартфони

Через іноді недовговічне програмне забезпечення краще використовувати новітні смартфони або, найбільше, торішні топові моделі від Samsung або Google. Зазвичай, ви можете отримати хороші пристрої за ціною від 300 до 400 євро. Є деякі смартфони за низькими цінами з тривалою підтримкою програмного забезпечення, особливо від Samsung, яка пообіцяла на початку 2022 року також надати дешевші моделі з п’ятирічними виправленнями безпеки. Навіть недорогий Galaxy A33, який можна придбати за ціною від 270 євро, можна безпечно використати довгі роки.

У той час як лідер галузі Samsung надає багатьом своїм пристроям досить довге та безпечне життя, Google також пропонує досить тривалий період оновлення для своїх поточних топових моделей Pixel 7. Хоча пристрої «всього» отримують не менше трьох основних версій Android, вони отримують виправлення безпеки в протягом п’яти років. Google також пропонує таку саму політику оновлення для своєї бюджетної моделі Pixel 6a.

Xiaomi: тільки останні моделі мають більш тривалу гарантію на програмне забезпечення

Xiaomi, другий за величиною виробник Android-смартфонів у світі, любить пропонувати дешеві пристрої. Однак більшість моделей отримують оновлення лише протягом двох років, тому в ідеалі слід використовувати нові пристрої. Але компанія Xiaomi тепер також зрозуміла, що важлива триваліша підтримка програмного забезпечення, і пропонує виправлення безпеки терміном до чотирьох років для топових моделей, починаючи з моделей 11T і 11T Pro.

Виробник смартфонів Nokia, HMD Global, також робить щось відносно тривалішого часу оновлення: надійний Nokia G60 тепер майже на рівні Samsung з його оновленнями трьох версій Android та чотирма роками виправлень. На жаль, для своєї ціни трохи менше ніж 500 євро це занадто дорого, враховуючи його характеристики. Nokia G60 вартістю близько 300 євро отримує три роки виправлень безпеки та два основні оновлення ОС.

Oppo та Oneplus з виправленнями безпеки до 5 років

А як щодо Oppo та Oneplus? Починаючи з Oneplus 8 (випущений у квітні 2020 року), виробник обіцяє три основні версії Android та чотири роки виправлень безпеки. Моделі Nord та Nord CE отримують два роки оновлень Android та три роки регулярних оновлень безпеки. З Oneplus 11, який очікується на початку 2023 року, виробник йде на рівні Samsung із чотирма основними оновленнями ОС та п’ятьма роками виправлень безпеки.

Oppo пропонує три роки оновлень безпеки для всіх своїх нових моделей із середини 2021 року – це стосується серії Find X, а також серій Reno та A.

Висновок

Якщо ви хочете купити Android-смартфон, який можна безпечно використовувати протягом тривалого часу, ви можете вибирати з моделей від Samsung і Google, а також деякі моделі смартфонів від Xiaomi та інших згаданих виробників. Однак багато розробників недостатньо чітко повідомляють, у якого з їх смартфонів саме більш тривала гарантія оновлення.

ЄС зобов’язує виробників смартфонів та планшетів проводити оновлення програмного забезпечення протягом п’яти років. Очікується, що цей регламент буде реалізовано до кінця 2024 року.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.