Samsung робить дисплеї для iPhone кращим, ніж для своїх флагманів

Samsung є найбільшим постачальником дисплеїв багатьох виробників смартфонів. Хоч би якими крутими здавалися бренди, але багато в чому успіх їх пристроїв залежить від південнокорейської компанії. Але іноді замовлення на нові екрани бувають вельми незвичайними: днями з’ясувалося, що Apple звернулася до Samsung із проханням зробити екран для iPhone 14 Pro, але зробити це так, щоб Dynamic Island працював окремо. Фактично південнокорейцям довелося створити дисплей у дисплеї, що виявилося не так просто. Розповідаємо, як Samsung робить екрани для iPhone та чому це неймовірно складно.

Виріз на iPhone 14 Pro

У 2022 році Apple представила iPhone 14 Pro та iPhone 14 Pro Max з вирізом Dynamic Island угорі екрану. Незважаючи на те, що виглядає він прикольно і в чомусь цікавіше за стару-добру «чубку», з’ясувалося, що він займає більше корисного простору на екрані: та частина, яка знаходиться над ним, просто стає марною!

Але навіть якщо вас це не бентежить, знайте, зробити його було дуже непросто. Багато хто вважав, що «острівець» — це частина екрану iPhone, але насправді у смартфоні встановлено дисплей у дисплеї. Apple довелося звернутися до Samsung з досить незвичайним запитом – відокремити Dynamic Island від решти матриці. Можна сказати, мем про “вбудувати екран в екран” втілився в реальність!

Теоретично компанія мала в прямому сенсі просвердлити отвір у матриці і вбудувати туди ще одну, але насправді все набагато складніше: тоді «острівець» був би схильний до впливу вологи і кисню. Тобто, дисплей iPhone 14 Pro був би недовговічним, а пікселі навколо Dynamic Island могли б згаснути або працювати некоректно, що для Apple неприйнятно.

Хто робить екрани для iPhone

Для створення перегородки між «острівцем» та рештою дисплея Samsung використовувала технологію струминного друку, яка зазвичай захищає OLED-екрани від зовнішнього впливу, а також вирівнює ділянки з різною висотою. Однак використання цього методу – відхід від звичного виробництва дисплеїв Samsung. За чутками , на струменевому друку наполягла Apple, щоб «запечатати» Dynamic Island, вважаючи метод надійнішим.

При цьому Samsung довелося піти на компроміс незважаючи на величезний досвід у виробництві екранів: виявляється, спочатку компанія використовувала лазерне обладнання, але на вимогу Apple перейшла на струменевий метод для герметизації країв Dynamic Island. При цьому він використовувався і раніше для створення OLED-екранів різних смартфонів, але останнім став Galaxy S21 Ultra.

З того часу воно було перепрофільоване, але SEMES, яка є дочірньою компанією Samsung , вдалося вчасно надати його. Схоже, купертинівці не помилилися: з екраном iPhone 14 Pro і справді не з’являється ніяких проблем, хоча з моменту виходу смартфона минуло не так часу. У користувачів є претензія з приводу появи зелених смуг, але Apple зазначає, що проблема не як екран, а в збій iOS.

При цьому дисплеї для iPhone виробляє LG: хоч вона і почала робити екрани за цим же методом, але спочатку у компанії виникли деякі проблеми при створенні екрана для iPhone 14 Pro Max. Втім, пізніше вони були вирішені: Samsung зайнялася випуском дисплеїв для обох “Прошок”, а LG – тільки для iPhone 14 Pro Max.

За чутками , і для Apple, і для Samsung подібний дисплей був непростим рішенням: кажуть, південнокорейський бренд ніколи не робив нічого подібного, тому що виріз для камери в смартфонах Galaxy і Dynamic Island в iPhone 14 Pro абсолютно різні речі. Якщо метод справді виявиться довговічним, то вже наступного року ми побачимо з вами і базові iPhone з Dynamic Island , хоча існує ймовірність, що ця фішка залишиться на якийсь час унікальною для Pro-моделей.

Dynamic Island для Android

На Андроїд вже давно з’явився свій Dynamic Island, але працює він криво і лише є окремим додатком

До речі, після виходу iPhone 14 Pro умільці відразу ж випустили додаток для Android, що імітує Dynamic Island. Все б нічого, зовні вона справді нагадує фішку з нового Айфона і навіть маскує фронтальну камеру.

Тільки ось кількість сценаріїв у аналога Dynamic Island менша, ніж в iPhone, а ще потрібно розуміти, що натискати доведеться просто на область екрану, а не на окремий модуль (за винятком недавньої новинки від Xiaomi). Заодно порівняйте те, наскільки компактно відображаються написи в «оригіналі», а рядок не заважає іншим елементам поблизу: все завдяки тому, що фішка вбудована на системному рівні, а не сторонньою надбудовою.

Можливо, навіть цей інсайд про створення вирізу в iPhone 14 Pro не робить його практичнішим, проте тепер ви знаєте, що Apple і Samsung при його створенні серйозно ризикували!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.