«Тихі вбивці»: генератори та акумулятори вкрай шкідливі для нашого здоров’я

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

В умовах регулярних відключень електроенергії українці починають масово використовувати резервні джерела живлення. Деякі з них можуть сильно нашкодити здоров’ю при неправильній експлуатації.

Генератори на викопному паливі, саморобні акумулятори, портативні електростанції та інші джерела живлення стали повсякденністю для багатьох українців.

При цьому, встановлюючи такі пристрої у своїх будинках, користувачі часто нехтують базовими правилами безпеки, створюючи загрози для себе та оточуючих.

Днями представники МВС України нагадали про те, що експлуатація генераторів допускається лише на відкритому та захищеному від вологи просторі, як мінімум за шість метрів від будівлі.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Обов’язковою також є наявність вогнегасника та використання якісного пального ( мастила), різні види якого не можна змішувати між собою.

Чим саме небезпечний генератор для вашого здоров’я і як навіть звичайний акумулятор у замкнутому просторі може призвести до плачевних наслідків.

Чим небезпечні генератори

Найбільшу небезпеку у роботі генератора становить його основний продукт горіння, саме ? монооксид вуглецю або чадний газ.

За даними National Public Radio, на території США значно збільшилися випадки отруєння чадним газом під час сильних штормів, коли люди змушені використовувати генератори через відсутність електроенергії.

Загалом, за даними Комісії з безпеки споживчих товарів США, у період з 2005-го по 2017-й у країні загинуло понад 900 осіб від отруєння чадним газом, пов’язаного з портативними генераторами, і понад 15 тис. осіб зверталися до відділень невідкладної допомоги. цієї ж причини.

Експерти Комісії підрахували, що в середньому кожен такий генератор викидає стільки ж чадного газу, скільки приблизно 450 автомобілів. Не маючи запаху та кольору, чадний газ є особливо небезпечним для здоров’я людей у ​​закритих приміщеннях.

У деяких випадках достатньо лише кількох хвилин для серйозного отруєння чадним газом і навіть смертельного результату.

Ключовими симптомами такого отруєння є головний біль, нудота, слабкість, стенокардія, задишка, непритомність, судоми та кома. Протягом кількох днів/тижнів після отруєння чадним газом можуть розвиватися психоневрологічні симптоми.

Примітно, що небезпечні концентрації чадного газу в житлових приміщеннях можуть з’явитися не тільки від роботи генератора, а й від будь-яких інших побутових приладів, в основі яких лежить спалювання палива.

Перевірити рівень чадного газу в приміщенні можна за допомогою стаціонарних датчиків або мобільних пристроїв, вартість яких варіюється в діапазоні від кількох сотень до кількох тисяч гривень.

  • «Дослідження показують, що отруєння чадним газом із портативних генераторів насправді може забрати більше життів, ніж стихійні лиха, які спонукають людей використовувати їх», ? пише NPR.

Деякі моделі генераторів також оснащені автоматичними запірними клапанами на випадок, які активуються, коли вміст чадного газу досягає певного порогу в замкнутому просторі.

Чадний газ або оксид вуглецю небезпечний для організму, тому що він не має запаху, кольору чи смаку.

В організмі людини є червоні кров’яні тільця – еритроцити, їхня функція – транспорт кисню завдяки пігменту гемоглобіну. Біда оксиду вуглецю полягає в тому, що він дуже споріднений із гемоглобіном. І коли він потрапляє в організм, то заміщає гемоглобін і утворює сполуку — карбоксигемоглобін.

Замість кисню переноситься оксид вуглецю і цим не відбувається адекватного газообміну та насичення киснем тканин, відбувається отруєння організму.

Симптоми отруєння чадним газом

  • головний біль,
  • запаморочення,
  • слабкість,
  • почуття втоми,
  • запаморочення та сплутування свідомості.

Як уберегтися від отруєння чадним газом під час використання генераторів?

  • Купуйте лише сертифіковане обладнання;
  • генератори призначені для використання тільки на відкритому повітрі, на відстані не менше шести метрів від вікон та дверей;
  • бажано мати детектор чадного газу
  • також по можливості не використовуйте генератор більше трьох годин безперервно включеним, обов’язково після трьох годин відключайте його хоч на 30 хв.
  • придбайте вогнегасник і тримайте його у доступному місці.
  • обмежте доступ до генератора для дітей
  • не заправляйте генератор у працюючому вигляді.

Чим небезпечні акумулятори

Серед різних видів акумуляторних батарей особливу увагу варто приділити експлуатації автомобільних свинцево-кислотних джерел живлення з побутовою метою.

В першу чергу це стосується зарядки автомобільних акумуляторів, яка допускається тільки в окремому нежитловому приміщенні, що провітрюється.

Це з тим, що різні типи автомобільних акумуляторів при зарядці можуть виділяти сірчистий газ, миш’яковистий водень (арсин), сурмистий водень (стибін), хлористий водень та інші небезпечні гази.

Якщо вам потрібно зарядити такий акумулятор – краще робити це в гаражі або на балконі. Інакше смертельні токсини неодмінно потраплять до організму.

  • «Автомобільний акумулятор зазнає реальної шкоди здоров’ю в умовах квартири. Пристрій виділяє водень у процесі заряджання. Також у будинку через використання пристрою може статися вибух, якщо ці гази, водень та кисень виділятимуться за наявності іскри», – пояснює автомеханік Андрій Маценко.

Крім цього, до автомобільного акумулятора через інвертор категорично заборонено підключати будь-який пристрій, потужність якого перевищує номінальну потужність інвертора.

Це стосується більшості видів побутової техніки великої потужності, включаючи холодильник, кімнатні обігрівачі, газовий котел, мікрохвильова піч, пральна машинка, духовка і т.і.

У разі підключення пристроїв великої потужності автомобільний акумулятор може швидко стати непридатним, з нього може витекти токсичний електроліт, який також може легко спалахнути.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.