Статті

Топ-6 мінусів дуже дешевого ноутбука, і чому такий гаджет потрібно брати у крайньому випадку

Share

Незважаючи на всі світові колотнечі, навіть зараз можна знайти новий ноутбук в межах 10 тисяч гривень. І такий комп’ютер навіть працюватиме! Але купувати його потрібно лише у крайньому випадку. І ось чому.

Слабке залізо

Не варто чекати від ультрабюджетного ноутбука якоїсь продуктивності. Швидше за все, в ньому буде слабкий процесор із частотою трохи вище 1 ГГц (може навіть і 4-х ядерний, але це неважливо) і мало оперативної пам’яті. Один чи два гігабайти оперативної пам’яті у 2022 році – це дуже мало. Постійної пам’яті теж буде впритул – з ймовірністю в 99% буде встановлений накопичувач eMMC, на якому якщо після установки ОС залишиться вільними 10 гігабайт, то вже буде добре.

Також не варто чекати від такого пристрою дводіапазонного Wi-Fi та сучасного протоколу Bluetooth. Звичайно, ні про яку модернізацію такого пристрою не може йтися й мови — оперативна пам’ять та CPU будуть припаяні до плати.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Низька продуктивність

Від слабкого заліза страждає на продуктивність. Так, потужності пристрою вам вистачить, щоб відкрити пару вкладок у браузері та працювати з простими документами. А ось об’ємні документи, презентації та велика кількість вкладок такому комп’ютеру навряд чи під силу. Перемикання між завданнями буде дуже довгим, а також часті і зависання такого комп’ютера. Загалом, не робота, а мука.

Низька якість клавіатури та тачпада

Зрозуміло, що виробник не особливо старатиметься і вкладатиметься у створення якісної клавіатури та тачпада. Наприклад, оригінальна клавіатура для ноутбука вартістю 30-40 тисяч може коштувати стільки, скільки коштує ультрабюджетний лептоп. Клавіші у такого ноутбука можуть спрацьовувати через один раз, фарба швидко зітреться. Не виключені моменти вилітання кнопок. Тачпад також навряд чи зможе похвалитися точністю та зручністю.

Низька якість складання

Крім клавіатури, на другому місці від механічної втоми страждають петлі, які кріплять екран-кришку біля будь-якого ноутбука. Чи може бюджетний лептоп мати високу якість? Навряд чи. Непоодинокі випадки деформації шлейфу, по якому йдуть дані на екран. А це вже дорогий ремонт пристрою.

Також дешеві лептопи створюються із тонкого і не дуже якісного пластику. Можна з необережності зламати такий пристрій. Від низької якості складання страждають порти USB Type-A. Як каже мій знайомий майстер із сервісу – «USBішки у дешевих буків – витратний матеріал!». Благо, зараз на зміну Type-A прийшов Type-C, тільки ось бюджетний ноутбук навряд чи матиме такий інтерфейс.

Мало портів

Як правило, такий ноутбук має 2 порти USB Type-A, причому старої версії протоколу. А ось HDMI для підключення зовнішнього монітора, точніше, його версія «міні» є практично у кожного ультрабюджетника.

Низька ремонтопридатність

Якщо такий пристрій зламається, то, швидше за все, може піти у відро для сміття. Часто сервіс-центри відмовляються ремонтувати такий девайс складно знайти комплектуючі, а якщо вони і є, то вартість однієї запчастини іноді перевищує ринкову вартість такого ноутбука.

Чому не варто купувати такий гаджет?

Мучень буде більше, ніж користі. Наприклад, близько 20 000 гривень можна купити ноутбук набагато краще, ніж за 10 тисяч, і користуватися ним для простих завдань без проблем кілька років. Але є лайфхак – замість Windows на такий пристрій можна встановити якесь легке складання на базі Linux, і тоді такий комп’ютер ще попрацює.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Лужна Софія

Відповідальна та цілеспрямована. Спокійна і витривала. Борець за справедливість. Сфера інтересів: технології, які змінять майбутнє.

View Comments

  • Можна купити бу за 10 к просто ракету.

  • На вторисному ринку дуже багато корпоративних ноутів. Нещодавно придбав собі дав буки з процесором і5 6го покоління ссд128 та 8 гб озу 4ж лтє модемом та живою батарейкою всього за 6тис

Опублікував
Лужна Софія
Tags: поради
  • Останні записи

    Камера iPhone 16 Pro отримає п’ять основних оновлень, включаючи 6-кратний телеоб’єктив

    Майбутній випуск висококласних флагманів Apple, iPhone 16 Pro і 16 Pro Max, викликає значний ажіотаж,…

    29.04.2024

    Meizu 21 Note з камерою на 50 Мп показали на живих фотографіях

    Незважаючи на заяву компанії Meizu про вихід з бізнесу смартфонів, в мережі з'явився ще один…

    29.04.2024

    “Київстар” змінює тарифи: які будуть оновлені

    Мобільний оператор "Київстар" анонсував зміни у 2-х своїх тарифах. Оновлення стосуються домашнього інтернету в рамках функції Суперсила.…

    29.04.2024

    HTC випустить новий смартфон на Snapdragon 7 Gen 3 (фото)

    Смартфони HTC давно перестали бути масовими, але зникати з ринку не збираються. У Geekbench засвітилася…

    29.04.2024

    iOS 18 стане найбільшим оновленням для iPhone

    За чутками, iOS 18 стане найбільшим оновленням для iPhone, в якому Apple інтегрує штучний інтелект…

    29.04.2024

    Розкрито нову інформацію про суперфлагман Samsung Galaxy S25 Ultra

    Інформацією про смартфон поділився мережевий аналітик під псевдонімом Sawyergalox. За словами інсайдера, південнокорейський техногігант вирішив…

    29.04.2024