Чому Android смартфон починає лагати і працювати повільніше

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Якщо поставити у будь-якому пошуковику питання: “Чому смартфон гальмує?”, то в 99% відсотках отриманих результатів мова вестиметься саме про Android.

У цій статті я постараюся зрозумілою мовою розібрати кожну причину, щоб у читача (тобто у вас) склалося розуміння, яке дозволить у майбутньому покращити взаємодію з вашим смартфоном.

Оновлення

Незважаючи на те, що на сайті майже будь-якого виробника Android смартфонів ви знайдете рекомендацію щодо використання останньої версії програмного забезпечення, ця порада не є стовідсотково вірною.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Справа в тому, що випускаючи смартфон розробники оптимізує його роботу під певні версії програм та системи в цілому.

Через деякий час, у додатках з’являється більше функцій, які задіють більше пам’яті, а значить на примітиви інтерфейсу (вони відповідають за відтворення анімації) виділяється менше ресурсів, тому що в пріоритеті Android стоїть виконання активного завдання.

Фонові процеси

Напевно, кожен користувач чув ці два слова, але не кожен розуміє як саме фонові процеси уповільнюють роботу системи.

Припустимо, що я створив браузер, єдиною метою якого є відкриття сайтів. Ви натискаєте кнопку і програма готова обробляти запит.

Через деякий час і зростання популярності, до мене приходять рекламодавці і розробники інших додатків.

У результаті я додаю у свій браузер плагін погоди, стрічку новин, стрічку рекомендацій, різні режими прискорення, очищення, синхронізацію і так далі.

Випускаю оновлення і при запуску нової версії смартфон змушений оновити контент у всіх доданих мною блоках, а значить на початкове завдання (відкриття сайтів) виділяється менше ресурсів системи.

А тепер уявіть, що таких програм у системі близько 250 штук і кожен додаток (без належного налаштування) намагається виконати своє фонове завдання.

Пам’ять

Крім банальної причини, яка криється у відсутності вільного місця в пам’яті смартфона (вона потрібна для виконання фонових завдань), виокремлю два поняття:

  • Деградація пам’яті
  • Фрагментація

Перша актуальна на всіх типів накопичувачів, але особливо явно до цієї проблеми схильні смартфони в яких встановлена ​​пам’ять стандарту eMMC, а основним фактором, що впливає на швидкість деградації, є кількість і розмір операцій читання/запису з/в пам’ять.

Тому не повторюватимуся, скажу лише, що фрагментація завжди відноситься тільки до невикористаної пам’яті і виникає через неправильну операцію запису, тому розмір вільної пам’яті іноді може некоректно відображатися в системі.

Час та користувач

Проведу аналогію із комп’ютерами. Якщо на ноутбуці 2012 випуску встановити гру, випущену в 2010, продуктивність буде на належному рівні.

Але якщо спробувати отримати стабільні FPS у грі з 2019 року, результат буде передбачуваним.

Те ж саме і з програмами для Android, нові версії яких просто не можуть працювати з належною швидкістю на застарілих смартфонах.

За моїми підрахунками, цикл оновлення смартфона за останній час скоротився до трьох років (якщо йдеться про комфортне використання останніх версій популярних програм).

Але мабуть найголовнішою причиною поганої роботи смартфона є сам користувач і я не маю на увазі банальні причини на кшталт:

  • Багато додатків
  • Відсутність налаштування
  • Велика кількість залишкових файлів

Я говорю про потреби. Адже коли ви вибираєте смартфон, потрібно розуміти на які завдання він розрахований і іноді має сенс звернути увагу на флагмани минулих років, що подешевшали, замість новеньких, недорогих моделей.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.