Названо 5 помилок, які шкодять акумулятору смартфона

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Акумулятор вважається ключовою деталлю будь-якого мобільного гаджета. Його ємність визначає тривалість автономної роботи пристрою. І вона невблаганно скорочується з часом, як із природних причин, так і з вини користувачів.

Саме недбале ставлення до акумуляторних батарей часто виявляється причиною необхідності їх заміни, а то й купівлі нового гаджета.

Сучасні літій-іонні та літій-полімерні акумулятори вигідно виділяються великою ємністю та малою вагою. Вони розраховані на велику кількість циклів розряду, заряджаються швидко і забезпечують багато годин автономної роботи гаджетів.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Але їх переваги залишаться актуальними лише за умови правильної експлуатації. А помилки можуть передчасно призвести до непридатності акумулятора.

1. Використання пристрою в процесі заряджання

Поки гаджет підключений до зарядного пристрою, користуватися ним можна без серйозних наслідків для батареї. Але не можна, щоб пристрій сильно нагрівався. Тому в процесі заряджання не рекомендується запускати на смартфоні ігри та дивитися тривалі відео.

Висока температура негативно позначається на ресурсі акумулятора, скорочуючи її термін служби. А ось перегляд соцмереж та спілкування в месенджерах у процесі зарядки навряд чи зможе їй нашкодити.

2. Експлуатація при екстремальних температурах

Залежно від температури протікання хімічних процесів акумуляторах відбувається по-різному. У сильний мороз вони сповільнюються, ємність батареї різко знижується і пристрій може раптово відключитися.

У спеку може статися перегрів акумулятора, що в гіршому випадку може стати причиною займання. Якщо бажаєте максимально продовжити ресурс батареї смартфона, не допускайте його тривалу експлуатацію в спеку або мороз.

3. Повний розряд батареї

Ще з часів поширення нікель-кадмієвих батарей залишилося переконання, що акумулятори обов’язково слід розряджати повністю. Але для цього різновиду акумуляторів “ефект пам’яті” був дійсно актуальним.

Сучасні ж батареї, навпаки, небажано розряджати “у нуль”. Глибокий розряд стає причиною скорочення циклів розряджання, зменшення ресурсу акумулятора. Рекомендується ставити смартфон на зарядку, коли ємність батареї опустилася до 30%.

4. Використання позаштатного зарядного пристрою

Є стійка думка, що смартфон потрібно заряджати неодмінно від рідної зарядки, яка “з коробки”. Начебто недотримання цієї умови значно зменшує ресурс батареї. Насправді можна сміливо використати нерідні аксесуари. Потрібно лише враховувати, що занадто слабкий струм заряджання значно збільшить час відновлення ємності батареї.

Якщо струм буде занадто великим, може постраждати контролер заряду, що призведе до несправності батареї. Тому потрібно знати, які значення вихідного струму та напруги у штатної зарядки. І намагатись використовувати зарядні аксесуари зі схожими характеристиками.

5. Нічна зарядка смартфона

З одного боку, немає нічого небезпечного у використанні зарядного пристрою на всю ніч. Контролер акумулятора перерве процес зарядки після досягнення повної ємності. Але треба враховувати, що вночі гаджет продовжує жити своїм життям, постійно приймаючи та посилаючи сигнали.

При цьому цикли розряду та подальшого відновлення ємності батареї повторюються. А це може вплинути на її ресурс. Також не можна виключати, що контролер заряду в будь-який момент може дати збій, що загрожує небезпечними наслідками. Тому краще перед сном зарядити телефон, а потім від’єднати від нього зарядний пристрій.

Дякую всім за прочитання статті! Чекаю на ваші коментарі для обговорення. У кого є питання – ставте.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.