Смартфони зі знімними акумуляторами: чому вони зникли

Чому виробники майже перестали випускати смартфони зі знімними акумуляторами? Розбираємось у недоліках таких гаджетів.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Багато хто ще пам’ятає, що перші покоління смартфонів і стільникових телефонів могли похвалитися знімними акумуляторами, ну а найперший iPhone з його незнімною батареєю на їхньому фоні здавався якимось дивним звірятком. При цьому багато виробників Android-пристроїв при їх просуванні робили особливий акцент на такому акумуляторі, називаючи його однією з переваг над розробкою купертинівців.

Але час минав, і смартфони зі знімними батареями стали зустрічатися все рідше, а останніми роками взагалі практично зникли з полиць магазинів. Але чому це сталося? Чим не догодила така, безперечно, зручна простим користувачам конструкція телефонів?

Смартфони стають дедалі тоншими

Сучасні смартфони стають дедалі тоншими і легшими. Причому найчастіше боротьба йде не за міліметри, а за їхні десяті і навіть соті частки. Акумулятор, що знімається, просто не вписується в таку стратегію, вимагаючи додаткове місце в корпусі смартфона. Займає додаткове місце та його захист, який, до того ж, збільшує вагу девайсу.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Телефони з незнімними акумуляторами, навпаки, виходять тонше за свої аналоги, а при порівнянних габаритах можуть вмістити всередину більше електроніки або більш ємну батарею.

Захист від води у тренді

Смартфони зі знімною задньою панеллю не можуть забезпечити такий самий рівень захисту від води та пилу, що й пристрої з незнімною батареєю. Ущільнювач кришки перестає виконувати свою функцію, а ви можете встановити її не надто щільно. Все це збільшує ризик потрапляння всередину вологи та пилу, знижуючи надійність гаджета. В останні роки захист від води та пилу вже став сприйматися, як щось звичайне, а її відсутність багато хто вважає важливим недоліком.

Преміальний дизайн усьому голова

Акумулятор, що знімається, накладає чимало обмежень на дизайн смартфона і матеріали, що використовуються в ньому. Ми вже говорили про більшу товщину таких гаджетів. А крім цього вони за замовчуванням не можуть використовувати тендітну скляну задню панель або метал, що легко гнеться. Щодо найкращого придатного для подібних пристроїв пластику, то в наш час він доречний, хіба що, у бюджетних пристроях. Та й сам факт його використання сприймається багатьма користувачами як спроба заощадити.

Смартфони “живуть” недовго

Численні дослідження показують, що люди, які стежать за сучасними технологіями, змінюють смартфони раз на 1-1,5 роки. А у звичайних користувачів телефон живе у середньому 4 роки. За цей час акумулятор просто не встигне деградувати настільки, щоб заряджати його довелося помітно частіше. Отже, і заміна батареї під час життєвого циклу телефону не потрібна.

А чи залишилися смартфони зі знімним акумулятором?

У наш час смартфони зі знімними акумуляторами майже не зустрічаються, але до кінця вони не зникли. Щоправда, флагманів серед них, звичайно, немає, і більшість таких гаджетів належать до бюджетних пристроїв.

Itel A49

Яскравим прикладом таких телефонів став ультрабюджетний Itel A49. Телефон оснастили знімним акумулятором ємністю 4000 мАг. Він побудований на простенькому чіпсеті Unisoc SC9832E в компанії з 2 Гбайт оперативної та 32 Гбайт вбудованої пам’яті, а 6,6-дюймовий TN-дисплей пристрою має невисоку роздільну здатність 1612×720 пікселів.

Що цікаво, незважаючи на акумулятор, що знімається, виробник заявляє про захист Itel A49 від води, пилу і навіть ударів. Щоправда, жодних сертифікатів тут не згадується. Залишається повірити компанії на слово.

Nokia C20

Це ще один недорогий смартфон зі знімним акумулятором цього разу скромнішою ємності 3000 мАг. Він використовує чіпсет Unisoc SC9863A з 2 Гбайт оперативної пам’яті та внутрішнім накопичувачем на 16 Гбайт. І фронтальна та основна камера телефону мають однакову 5-Мп дозвіл. Причому в останньої є дуже рідкісний в бюджетних моделях спалах.

6,5-дюймовий IPS-дисплей Nokia C20 отримав стандартну для бюджетників роздільну здатність 1600×720 пікселів, а як бонус в телефоні передбачена підтримка 4G LTE-мереж.

ZTE Blade A3 NFC (2020)

Тут є не тільки знімний акумулятор ємністю 2600 мАг, а й зовсім несподіваний у бюджетному телефоні NFC-чіп – спеціально для любителів безконтактних платежів. Сам смартфон використовує платформу Unisoc SC9832E зі скромним 1 Гбайт оперативної пам’яті, але цілком пристойним внутрішнім накопичувачем на 32 Гбайт.

Його оснастили невеликим 5,45-дюймовим IPS-дисплеєм з роздільною здатністю 1440х720 пікселів, основною камерою на 8 Мп та 5-Мп фронталкою. Телефон важить 160 грамів і має дуже велику товщину 9,5 мм.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.