Найкращі камерофони 2022 року в середньому сегменті

Очікується, що в лідерах виявилися суцільно флагмани з відповідним цінником. Однак, не завжди є можливість і бажання набувати максимально дорогої моделі. Тому цього разу розглянемо апарати з кращими камерами в більш доступному сегменті — $400-600. Беру за основу ціни у доларах, т.к. курс гривні, а разом з ним і ціна більшої частини електроніки, у нашій країні, на жаль, стабільно нестабільні. На момент публікації цей сегмент приблизно відповідає діапазону 15 000 – 25 000 гривень.

Основа добірки – рейтинг авторитетного у світі фото- та відеозйомки сайту DxOMark. Починали вони з тестів та консультацій виробників фотообладнання щодо налаштування їхньої продукції. Коли просунуті камери з’явилися і в смартфонах, вони почали тестувати і їх. Так, що тепер більшості вони відомі саме в цій якості. І, звісно, ​​дуже добре, що перед додаванням до рейтингу вони випускають докладний огляд фотоможливостей кожної моделі з прикладами знімків.

5 місце: Apple iPhone SE (2022)

Який рейтинг найкращих камерофонів та без смартфона від Apple? Очевидно, жоден апарат з 14 лінійки не вписується в наші цінові рамки, але в 2022 році «яблучна» компанія випустила ще одну модель – iPhone SE (2022). І саме вона замикає п’ятірку найкращих.

В ієрархії продукції Apple, цю модель можна вважати бюджетною, так що на перший погляд вона не примітна нічим особливим. За винятком свіжішого чіпа і нової версії iOS «з коробки», це, по суті, той самий iPhone 8 з 2017 року. Стосується це і камер — жодних багатокамерних модулів чи сучасних сенсорів. Як і у моделі 2017 року, в iPhone SE (2022) всього дві камери – 12 Мп ззаду, і передня на 7 Мп. Хоча варто відзначити, що і систему оптичної стабілізації (OIS) він також зберіг.

Чому в топі?

Тим не менш, потрапивши до числа смартфонів з кращою камерою у своєму ціновому сегменті, iPhone SE (2022) ще раз довів, що в мобільній фотографії софт зараз вирішує набагато більше, ніж апаратна частина. Експертам DxOMark сподобалася якість експонування як за хорошого денного освітлення, так і в приміщенні у фото та відео. Традиційно для iPhone, відзначили і якість передачі кольорів та баланс білого. Також найдоступніший з актуальних iPhone відзначився швидкою та точною роботою автофокусу, а також вдалим балансом між роботою шумоподавлення та збереження передачі текстури поверхні.

Мінуси в нього також є. Серед них брак деталізації та наявність артефактів зображення (різні спотворення, пов’язані з особливостями оптики та матриці). При зйомці відео при поганому освітленні можна зіткнутися з недоекспонуванням і кліпінгом — тобто темні або яскраві ділянки можуть зливатися в однорідну пляму, в якій неможливо розібрати деталі. Крім того, під час зйомки в русі експерти помітили недостатню роботу системи стабілізації.

Оцінка DxOMark: 100

4 місце: Oppo Reno8 5G

На рядок вище розташувався Oppo Reno8 5G. Цей смартфон, на жаль, не дістався офіційно до України, але продається в Китаї (хоча версія для домашнього ринку трохи відрізняється від глобальної) та Європи. Це середньобюджетний смартфон із симпатичним дизайном, AMOLED-екраном із частотою 90 Гц та непоганим чіпом Mediatek Dimensity 1300.

А ще, незважаючи на відносно невисоку ціну, Oppo встановили в цю модель такий самий сенсор основної камери, як і у флагманському Oppo Find X5 Pro — Sony IMX766 з роздільною здатністю 50 Мп і фізичним розміром 1/1,56”. Правда, тут використовується простіша оптика з діафрагмою f/1.8, немає оптичної стабілізації та налаштування від Hasselblad. Крім неї Oppo Reno8 5G є ширококутна камера на 8 Мп і макромодуль з роздільною здатністю 2 Мп. Попереду встановлено одну камеру з матрицею на 32 Мп.

Чому в топі?

У плюси цієї моделі експерти записали широкий динамічний діапазон як на фото, так і відео, при зйомці в хороших умовах освітлення. Крім того, вони відзначають стабільну роботу фокусу, високу глибину різкості та ефективну роботу відстеження обличчю в будь-яких умовах. Також Reno8 5G відзначився гарною деталізацією фото як за хорошого освітлення, так і в складніших умовах.

Втім, є недоліки. При зйомці портретів або використанні HDR може страждати якість передачі кольору. Також, на фото, зроблених на Reno8 5G, періодично можна помітити цифрові шуми – мабуть, позначається не “світла” оптика. У деяких випадках були помітні інші спотворення, пов’язані з особливостями матриці або оптики.

Оцінка DxOMark: 112

3 місце: Xiaomi 12T та Honor 70

На третьому рядку відразу два учасники – це нові моделі від Honor і Xiaomi. Загалом нічого дивного — кому ще конкурувати, як не двом споконвічним суперникам? Вони йшли «ніздрі в ніздрю» у минулому поколінні, і, як бачимо, нічого не змінилося й досі.

Xiaomi 12T

Як і минулого року, Xiaomi випустила два смартфони у суб-флагманській T-серії. І, як і минулого року, звичайний Xiaomi 12T здається мені цікавішим варіантом ніж Pro-версія. За помірну вартість він пропонує шикарний AMOLED-дисплей із частотою 120 Гц та 12-бітною глибиною кольору. Крім того, замість стандартного для цієї категорії Full HD+, його матриця має дозвіл 1220 x 2712 пікселів, з підсумковою чіткістю 446 ppi, тобто. приблизно на рівні iPhone 14 Pro Max із його 460 ppi. За продуктивність відповідає зручний чіп Dimensity 8100 з швидкодією на рівні Snapdragon 888 і без проблем з перегрівом.

Щодо фоточастини, то не всі зміни щодо торішнього Xiaomi 11T виявилися позитивними. З одного боку, основна камера отримала оптичну стабілізацію та «світлішу» оптику. З іншого боку, використовується сенсор меншого розміру при тому ж дозволі, а замість вдалої макрокамери з автофокусом і матрицею на 5 Мп, поставили простеньку 2 Мп «затичку». Третя камера на 8 Мп із надширококутною оптикою залишилася такою самою.

Чому в топі?

Неоднозначний баланс позитивних і не дуже змін у фотоначинці не завадив Xiaomi 12T розділити третій рядок у рейтингу камерофонів за своєю ціновою категорією. У DxOMark похвалили апарат за хорошу деталізацію та якісну роботу системи шумоподавлення у більшості сценаріїв зйомки. Також їм сподобалася чітка та швидка робота автофокусу та якісна робота портретного режиму.

У недоліки записали не видатний динамічний діапазон, періодичні промахи у передачі тону шкіри та обробці деталей осіб, через які останні виглядають ненатурально. Також відзначили огріхи під час зйомки зі спалахом та невисока якість зйомки на ширококутну камеру.

Оцінка DxOMark: 115

Honor 70

Після того, як Huawei продала Honor, останні успішно відновлюють своє становище на ринку, що похитнулося за період, проведений під дією американських санкцій. Honor 70 став однією з моделей, які допомогли компанії знову відродити інтерес користувачів до бренду.

У симпатичному корпусі (хоча дизайн, звичайно, питання суб’єктивне), поєднується якісний OLED-екран з частотою 120 Гц і 10-бітною глибиною кольору, пристойна продуктивність завдяки чіпу Snapdragon 778G+ і, звичайно ж, цікаві можливості зі зйомки фото та відео. У тиловий блок камер входять два модулі на 54 (основна) і 50 (ультраширококутна) Мп і ще один сенсор глибини з роздільною здатністю 2 Мп. Що примітно, ультраширококутна камера має свою систему автофокусу, що, по-перше, просто зручно, а по-друге, дозволяє використовувати її для зйомки макро. Фронталка одна – її роздільна здатність 32 Мп.

Чому в топі?

Хоча загальний бал цієї моделі є досить високим, не можна сказати, що Honor 70 знімає бездоганно. Втім, команда DxOMark похвалила якість запису відео, точну та стабільну роботу з експозицією, правильну роботу з балансом білого та гарну кольоропередачу. Крім того, їм сподобалася швидка та точна робота автофокусу.

При тому, що більшу частину часу автоматика добре справляється з виставленням експозиції кадру, іноді вона помітно промахується. Ще відзначили не дуже хорошу передачу текстури різних поверхонь та слабку роботу HDR у сценах, у яких є темні та дуже яскраві ділянки. У плані відео не завжди вдало відпрацьовує стабілізація, періодично залишаючи помітне тремтіння.

Оцінка DxOMark: 115

2 місце: Google Pixel 6a

Вже хтось, а Google знаються на мобільній фотографії. Отже, особисто я анітрохи не здивувався, що на друге місце рейтингу потрапив Pixel 6a — актуальна модель у лінійці «недорогих» пікселів.

Навіть якщо не брати до уваги, власне, камеру, апарат вийшов цікавий. Зрозуміло, Google пожертвувала деякими фішками флагманських моделей, на кшталт дисплея з високим герцом, лазерного автофокусу або скляної спинки. Але при цьому він отримав флагманський чіп Tensor G1, відомий дизайн, металеві рамки корпусу, стереодинаміки і, звичайно, «чистий» Android без зайвого сміття та стабільними оновленнями.

Щодо камер, то на перший погляд, все дуже скромно. Якщо для Pixel 6 і 7 Google використовує новий сенсор на 50 Мп, то в Pixel 6a стоїть все та ж 12 Мп матриця, що і в Pixel 2, який на хвилиночку вийшов у 2017 році! Втім, як показала практика, нова оптика, просунутий чіп з нейромодулем і свіжі алгоритми здатні розкрити «старенький» з нового боку. У цьому, до речі, я переконався і на особистому досвіді – з недавніх пір, Pixel 6a мій новий смартфон, і огляд вже в роботі – підписуйтесь на оновлення, щоб не пропустити, якщо цікаво. Пару основної камери становить надширококутний модуль з 8 Мп матрицею, і фронтальна камера з такою самою роздільною здатністю.

Чому в топі?

Експертам DxOMark камера нового «бюджетного» Pixel сподобалася приємною та точною перенесенням кольорів як у фото, так і у відео. Крім цього, він чудово справляється зі сценами з широким динамічним діапазоном, коректно виставляючи експозицію. Окремо відзначається і якісна стабілізація під час зйомки відео.

До недоліків віднесли не кращу роботу зуму, що не дивно з огляду на те, що тут немає окремої камери з оптичним наближенням. Також вони помітили шуми за будь-яких умов зйомки і втрату деталізації, якщо знімати при поганому освітленні.

Оцінка DxOMark: 122

1 місце: Google Pixel 7

Що може бути краще за Піксель? Звісно, ​​інший Піксель! Принаймні, якщо йдеться про рейтинг камерофонів. Лідером у середній ціновій категорії став Pixel 7 , представлений цього року.

Загалом, я абсолютно не здивований. Незважаючи на різницю у ціні $300, звичайний Pixel 7 майже не відрізняється від флагманського Pixel 7 Pro. У нього такий же чіп Google Tensor G2 і Android 13 “з коробки”. Трохи спростили екран, але це все одно AMOLED-панель з відмінною яскравістю та частотою 90 Гц, а оперативної пам’яті стало 8 ГБ замість 12 ГБ флагманської версії.

Але найголовніше – модуль основної камери, включаючи матрицю на 50 Мп, оптичну стабілізацію та систему лазерного автофокусу, залишилися на місці. Як і ультраширококутна камера із сенсором на 12 Мп та автофокусом, завдяки чому її можна використовувати для зйомки макро. Єдине чого втратив молодший Pixel 7 у плані камер — телефотомодуль із 5-кратним оптичним зумом.

Чому в топі?

Враховуючи, що по суті, у Pixel 7 і «залізна» та програмна частина камери флагманського рівня, не дивно, що він на дві голови випередив усіх конкурентів та сусідів за рейтингом. Експерти лабораторії DxOMark відзначають високу деталізацію знімків та правильну передачу відтінку шкіри навіть у складних умовах зйомки. Також традиційно для Пікселів новий Pixel 7 відрізняється якісною роботою з експозицією навіть при контровому освітленні, а також швидким і точним автофокусом. Окремо відзначають і топову стабілізацію під час запису відео.

У недоліках виявилися шуми в тінях при зйомці висококнтрастних сцен, і засвіти (кліпінг) в яскравих ділянках під час зйомки в приміщенні.

Оцінка DxOMark: 145

Підсумки

Який із цих смартфонів обрали б для себе? Пишіть у коментарях, буду радий обговорити!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.