Як правильно вибрати повербанк для смартфона

Керівництво для тих, кому набридло залишатися без інтернету і зв'язку в невідповідний момент.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Зовнішні акумулятори, на відміну від тих самих смартфонів та інших видів просунутої техніки, не можуть похвалитися особливим різноманіттям. І це цілком логічно. Але дещо про них таки треба знати. Вибираючи пауербанк, дійте так.

Перевірте ємність та супутні габарити

Найважливішим параметром зовнішнього акумулятора є його ємність, яку виробник зазвичай вказує в міліампер годинах (мА⋅год). Грубо кажучи, це кількість енергії, яку може зберігати (але не передавати) пауербанк.

Зверніть увагу: через фундаментальні закони фізики ніякий зовнішній акумулятор не може передати 100% енергії, що зберігається, і ніякий смартфон не здатний повністю засвоїти отриманий заряд. Частина ресурсу завжди втрачається при перетворенні напруги, а деяка кількість йде в тепло.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

У середньому сукупні втрати становлять від 30 до 40%, хоча окремі (і, як правило, дорожчі) моделі зовнішніх акумуляторів та смартфонів можуть похвалитися ефективністю близько 90%.

Іншими словами, пауербанк із заявленою ємністю в 10 000 мАг на практиці передасть приблизно 7 500 реальних мАг, тобто повністю зарядить смартфон з акумулятором ємністю 2 500 мАг не чотири рази, а тільки три.

Проте врахуйте, що це розрахунок є дуже усередненим. Перевірити реальні втрати при підживленні конкретного смартфона від окремого зовнішнього акумулятора можна лише на практиці.

Але гнатися за максимальною ємністю не варто. Чим вона вища, тим дорожча, важча і більше буде пауербанк — майте це на увазі. Якщо ви збираєтеся заряджати лише один смартфон, швидше за все вистачить зовнішнього акумулятора на 10 000 мА⋅год. Але якщо плануєте підтримувати пауербанком кілька телефонів або ноутбук або планшет, краще вибирати пристрій на 20 000–30 000 мА⋅год.

Дізнайтесь про роз’єми та кабелі

Багато зовнішніх акумуляторів, особливо бюджетні моделі, продаються без проводів. Передбачається, що для підключення ви використовуватимете USB-кабель, що входить у комплект зі смартфоном. У такому випадку перевіряйте, щоб кінець цього дроту (найчастіше порт USB-A або USB-C) збігався з типом вихідного роз’єму на пауербанку.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.