Чим можуть бути небезпечні розумні колонки

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Хто не мріє сьогодні придбати в будинок розумну колонку з голосовими помічниками? Це зручно, ефективно і навіть весело: “Siri, включи музику. Siri, вимкни світло. Siri, розкажи дитині казку на ніч”.

Все це стало можливим з розумними колонками, ринок яких активно зростає. Ось тут і криється головна проблема. Люди підсвідомо не ставляться до подібних гаджетів як до потенційно небезпечних пристроїв.

Призначення розумних колонок – основний ризик

Навіщо призначені розумні колонки? Кожен другий користувач відповідає – вони спрощують життя, дарують позитивні емоції, легко та швидко доводять потрібну інформацію до користувача. Дізнатись прогноз погоди, включити музику, поставити нагадування – простіше простого. Проблема в тому, що ми забуваємо про принципи роботи, а саме збереження Вашого голосу, запитів та повну взаємодію з предметами в будинку.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Що тут не так? Виявляється, вся справа у прослуховуванні. І ні, Вас не слухатиме «товариш майор», а от зловмисники легко. Розумні колонки постійно слухають навколишній простір, щоб почути заповітну фразу взаємодії.

Принцип роботи дуже простий: розумна колонка отримує сигнал від людини, аналізує його за допомогою процесора і видає відповідь чи виконує команду. Звичайно, дорогі системи мають вбудований захист, чого не можна сказати про дешеві аналоги. По суті, таку колонку зможе зламати будь-який шахрай, якщо він має середні знання в IT-сфері.

Цікавий факт. Розумні стовпчики підключаються до спільної мережі інтернету в будинку. При цьому всі запити зберігаються і використовуються для роботи рекламних інструментів. Не дивуєтеся, якщо після чергового запиту «Алісі» Ваш браузер наполегливо пропонуватиме купити побутову техніку, яка фігурувала в розмові з дружиною (чоловіком) або дитиною.

Захист є, але його можна обійти

Розумні мікрофони постійно слухають і запам’ятовують все. Звичайно, не можна робити з цього драму і жити у страху. У 90% випадків ніхто Вас слухати не буде, але залишаються ті 10%, які можуть використовувати шахраї.

В даний час існує не один десяток гаджетів, здатних зламувати розумні колонки, тоді всі дані та особисті відомості перейдуть до рук зловмисників. Відповідно такі «розумні» гаджети стають метою номер один для хакерів.

Не вірите? Тоді перегляньте відео 2019 року, де японець на ім’я Такеші Сугавара показав, як розумною колонкою можна керувати на пристойній відстані. Інженер використовував звичайну лазерну указку та спрямований промінь. Раніше такі експерименти проводилися за допомогою ультразвуку, на який здатні реагувати колонки.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.